Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: NuPrime IDA-16

Nøytral arbeidshest

NuPrime IDA-16 er som Sveits: Den er nøytral, men uten unødvendig snillhet eller flashy innpakning.

Skrevet av / 30.12.14 - 06:00
NuPrime IDA-16
John Hvidlykke

Vi har ofte testet produkter fra NuForce, og vi har hver gang vært begeistret for både lydkvaliteten og prisen, da man vanligvis får mye for pengene. Nå har NuForce skapt et separat merke til deres beste produkter kalt NuPrime. NuPrime IDA-16 er det første produktet i serien: En 200 W integrert digitalforsterker.

Med NuPrime IDA-16 er vi oppe i den litt høyere enden av prisspekteret. Riktignok ikke i det nådeløse high-end segmentet, hvor signalkablene koster like mye som en  brukt Mercedes, men likevel kostbart nok til at det blir vanskelig å forklare slektninger og naboer at prisen gjelder forsterkeren alene og ikke hele anlegget.

IDA-16 koster like over 20.000 kroner for en integrert stereoforsterker. Det er en pen sum penger. Med til bildet hører det imidlertid at forsterkeren er digital hele veien gjennom, og at man på den måten får en digitalkonverter av høy klasse med i prisen. Konverteringen til analogt skjer like før høyttalerutgangen.

Designen er stilren, grensende til skrapet. Forsterkeren er en bred, meget flat boks som leveres i enten sølvgrå eller sort, med avskårede kanter. Det ser sobert og eksklusivt ut, men det er ikke gjort noe for å imponere i form av tykke frontplater, eksotiske materialer eller høyglansfinish. Her er det de indre verdiene som teller.

 

Første med 384 kHz og DSD
Teknisk er IDA-16 akkurat like gjennomført som NuForce/NuPrime har tradisjon for. Den er angivelig den første integrerte digitalforsterker som kan dekode DSD-signaler og PCM med samplingfrekvenser opp til 384 kHz. Dette gjelder via USB-inngangen, mens de øvrige digitalinngangene ”bare” arbeider opp til 192 kHz/24-bit oppløsning.

NuPrime er spesielt stolte over strømforsyningen, som er av switchmode-typen, og hvor både arbeidsfrekvens og spenning tilpasses løpende etter musikken. Et såkalt cross-matrix array (CMA) av kondensatorer sørger for strømreservene. Hva som ligger bak betegnelsen avsløres imidlertid verken av produsenten eller av Wikipedia.

Det er digitale innganger av nesten alle slag: koaksial, optisk og USB. Det mangler kun balansert AES/EBU for å gjøre settet komplett. Og USB-inngangen håndterer både PCM og DSD.

Betjeningen skjer enten ved hjelp av NuForces meget karakteristiske sekskantede fjernkontroll, som man enten beundrer eller vil gjemme bort, eller via en rekke med diskrete trykknapper langs forsterkerens øverste kant. Noen ganger må man imidlertid prøve et par ganger før forsterkeren reagerer, slår seg på eller skifter funksjon.

 

Nøytral uten å være tilgivende
Det spesielle ved IDA-16 er at det ikke er noen spesielle kjennetegn. Det er ingen toneområder som får særbehandling, og den har ingen spesialiteter. Den gjør bare sin jobb, og den gjør det godt!

Bassen er dyp og kraftfull. Høyttalerne, som vi trodde manglet bass, demonstrerer plutselig autoritet i bunnen. Vi har hørt forsterkere med en mer imponerende bassgjengivelse, men IDA-16 gjør det bare korrekt. Mellomtonen er åpen og nyansert, og stemmer står fritt i rommet uten slør – når opptaket og det øvrige utstyret tillater det. Det samme gjelder i toppen, hvor det som på andre NuForce-produkter, er masser av oppløsning og luft. Å si at vi fant nye detaljer i plater som vi kjente, er en gammel anmelderklisje. Som ikke desto mindre er sann.

IDA-16 er et enkelt selskap da den ikke har spesielle karakteristikker som skal passe sammen med resten. Men tolerant er den ikke. Dårlige opptak og betoninger i andre ledd av avspillerkjeden avsløres uten smålige hensyn, hvor en mer ”sjarmerende” forsterker kunne ha drysset et formildende lag tryllestøv ut over helheten.

IDA-16 er kraftig nok til å drive langt størsteparten av de høyttalere som man kan finne på å koble til, og det til realistiske lydtrykk. På grunn av sin konstruksjon produserer den stort sett ingen spillvarme, så den krever ikke mye plass omkring seg.

 

Konklusjon
NuPrime IDA-16 er en superstilren forsterker som vil trekke så godt som alt du kan spenne etter den, og som vil gjengi alle dine signalkilder på sin egen ubekymrede måte. Den tilfører ikke noen egne karaktertrekk til signalet og trekker heller ikke noe fra. Er du tilhenger av varm lyd og single-endende triodeforsterkere, blir den neppe ditt førstevalg. Og noen hardcore-high-end tilhengere vil synes IDA-16 er grå og kjedelig å se på, sammenlignet med imponerende og langt dyrere forsterkere. La oss heller kall den businesslike. Den venter bare på å bli koblet til og komme i gang med arbeidet.

Lyd & Bilde mener

Supernøytral digital toppklasse forsterker som drar alt du kan finne på å koble til av høyttalere, og leverer en ultra-høyoppløst lyd. Hvis du synes at en toppforsterker skal se imponerende og ”flashy” ut er IDA-16 ikke noe for deg. Prisen er heller ikke for alle og enhver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Prisgunstig inngangsbillett

Klassens beste kjøp

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Scroll to Top