TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: NAD M10

High-end i bonsaiformat

Et komplett lydanlegg i det tunge sjiktet behøver ikke fylle hele stueveggen. Det beviser det nyeste medlemmet av NADs Masters-serie.

Av / 14.07.19 - 19:20
NAD M10

Lyd & Bilde mener

  • Romkorreksjon, strømming og MQA. NAD M10 er fylt med funksjoner som er sjeldne i denne klassen.
  • Rå stryke er tross alt begrenset. Ingen fysisk fjernkontroll. Ingen RIAA-inngang. Den imponerer ikke naboen.

NADs Masters-serie er de produktene hvor ingeniørene får frie tøyler til å lage det beste utstyret de kan. Vi har testet en rekke produkter fra serien, blant dem den integrerte forsterkeren M32 og medieserveren M50.2.

Det nyeste medlemmet av familien, NAD M10, ligner ikke sine eldre brødre. I stedet for klassisk 43 centimeters hi-fi-format er M10 kun 21,5 cm – altså akkurat halvparten så bred. Det er snakk om en 2 x 100 W integrert forsterker med et fullt sett av digitale og analoge innganger samt innebygget BluOS-funksjonalitet. Det vil dels si at den kan spille alle de mest populære strømmetjenestene, dels at den kan innlemmes i et Bluesound-multiromsystem.

I likhet med NADs tradisjon kan effektforsterkerdelen i M10 brokobles til 200 W mono. Interessant nok finnes det ikke en matchende ren effektforsterker i NADs program som kan klare den andre kanalen, men vi må nesten forvente at NAD har en på trappene. Det er også et sett Pre Out/Main in-kontakter for tilkobling av en større effektforsterker eller en surroundprosessor.

NAD M10 1

Innredningsvennlig

NAD M10 gjør ikke mye ut av seg når den troner på toppen av stereoanlegget. Men det er heller ikke der man normalt vil sette den. Den lille enheten er som skapt til å bli skubbet inn i en reol eller til å stå på en skjenk. Når apparatet er slukket, er hele overflaten høyglanssort. For når man slår den på med en berøring, lyser hele glassfronten opp i et touch-display. Betjeningen er ganske logisk, og det er lett å velge innganger, justere volum eller endre innstillinger av for eksempel tonekontroller eller romkorreksjon.

Annonse

I motsetning til de andre Masters-komponentene har M10 ingen fysisk fjernkontroll. Det er ikke et stort problem, og med de mange funksjonene som kan styres, kan jeg godt forstå det hvis NAD har vurdert at den enste måten å få alt med, er via BluOS-appen. Og jeg må samtidig rose den måten M10s funksjoner er blitt integrert i appen. Men det ville fortsatt vært praktisk å ha en fjernkontroll for hånden til å pause musikken, skifte låt og skru opp eller ned lydstyrken. Alt dette kan selvfølgelig også gjøres fra touchskjermen i fronten.

Alle formater – unntatt vinyl

NAD M10 behersker en hel vifte av filformater, inkludert MQA. Det er spesielt interessant i forbindelse med strømming fra Tidal HiFi, som bruker formatet til å gi HD-lyd på en del av albumene som strømmes. Til gjengjeld for MQA har man på andre Masters-apparater måttet unnvære spilling av DSD-filer. Men M10 støtter begge deler. Det er generelt vanskelig å finne et hi-fi-musikkformat som ikke støttes. Bortsett fra vinylplater. Hvis du vil bruke en platespiller sammen med NAD M10, må du investere i en ekstern RIAA-forsterker.

NAD M10 2
Selv om NAD M10 bare er halvparten så stor som en vanlig forsterker, har den alle de nødvendige inngangene. Foto: NAD

Romkorreksjon

Vi har sagt det før, og vi kommer til å si det igjen: Den «komponenten» i anlegget som har størst innflytelse på lyden, er hverken forsterkerne, høyttalerne eller for den saks skyld strømtilførselen. Farging fra lytterommet påvirker mer enn alt annet.

Derfor er det en spennende nyhet at NAD M10 har innebygget romkorreksjon. Det skjer i form av Dirac Live. Den kan i sin enkle utgave lastes ned som app til PC, Mac, iOS og Android. Når den er installert, kan den mer avanserte utgaven lastes ned fra NADs nettside.

Korreksjonen skjer ved hjelp av en målemikrofon av samme slag som følger med bedre surroundreceivere. Man kan velge mellom å la korreksjonen dekke en hel sofa eller bare det knivskarpe sweet spot i godstolen.

Det tar omkring 10 minutter å måle rommet opp med Dirac Live. Det må måles i alt ni målepunkter i rommet omkring lytterposisjonen. Et øyeblikk etterpå har programmet beregnet en korreksjonskurve, som lagres i selve enheten. Man kan lagre to oppsett av gangen.

Romkorreksjon er fint, og den kan i de fleste tilfeller rette ut ujevnheter i frekvensgangen, spesielt i bassen. Men det hjelper mest de som hjelper seg selv: Hvis du velger å innrede moderne med nakne vegger, store glassarealer og flisegulv, kommer selv den beste romkorreksjonen til kort.

Lydkvaliteten

NAD M10 ligner en nipsgjenstand, men til rundt 25 000 kroner kan man forlange mer. Og det oppfyller den. Den har ikke helt den samme glassklare åpenheten som storebror M32, men den tegner fortsatt den akustiske scenen flott, bredt og dypt. Det oppleves for eksempel på Ivin fra Afenginns Klingra, som utmerker seg med noen fremragende opptak av piano og perkusjon, som klinger meget åpent i rommet. Her er det som å ha orkesteret stående bak et (tynt) forheng i stuen.

M10 kan også klare å formidle en mer tett stemning. På Medelin fra Madame X er det latinamerikanske clubbeat-et varmt når Madonna tar den 35 år yngre rapperen Maluma under kjærlig behandling. Vokalen er tydeligvis sterkt behandlet, men står fortsatt helt rent i rommet. Den elektroniske bunnen er solid, men klarer ikke å styre de litt tungdrevne Buchardt S400 som kraftigere forsterkere kan.

Dirac Live-romkorreksjonen virker ganske glimrende! Mitt lytterom er forholdsvis veldempet, men det er fortsatt noen romresonanser som er vanskelig å bli kvitt. Uten romkorreksjon var lyden glimrende og med god definisjon. Men med korreksjon slått på faller perspektivet på plass, og rommet bak høyttalerne ble større og bredere. Lyden ble samtidig også litt mindre nær og kontant, men det er ingen tvil om at lyden etter korreksjonen er den mest riktige!

NAD M10 tilhører den lille klassen av supereksklusive minianlegg, hvor man også finner Auralic Polaris og Naim Uniti Atom. Sammenlignet med Auralic er M10 nærmest billig, og den passerer begge når det gjelder funksjoner og lekkerhet.

NAD M10 3
Høyttalerkontaktene er av samme lekre kvalitet som på de fullvoksne Masters-modellene. Foto: NAD

Konklusjon

NAD M10 er en sjarmerende liten fyr som kan være med på å bryte ned noen fordommer om hva man kan forvente at et lite, dekorativt mini-anlegg. Anlegget kombinerer en lydkvalitet som kan konkurrere med fullvoksne anlegg, men samtidig med bekvemmelighet som vi er vant til fra multiromsanlegg. Som det i tillegg også kan inngå i. Det er litt til alle: DSD- og MQA-avspilling til entusiastene – og romkorreksjon for å sikre at anlegget kan låte godt, selv om høyttalerne settes bort og ikke får lov til å dominere stuen. Prisen er solid, men man får valuta for alle pengene.

Karakter
NAD M10
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset