«En bærbar musikkspiller til 30-40.000 kroner! Er du spinnvill??» Jeg synes jeg hører det. Og jeg har ingen problemer med å forstå det. Det virker mildt sagt tullete. Men la oss forfølge tanken litt.
Alle har i dag en smartmobil, som gjør «alt» vi trenger i det daglige. Vi bruker den til sosiale medier, å skrive meldinger og ta bilder med, og den er helt vital når det kommer til å holde styr på avtaler og epost.
Så bruker vi selvsagt også mobilen til å spille, og strømme både musikk og filminnhold. Gjerne tilkoblet et par trådløse hodetelefoner eller ørepropper. Mobilen har vært en viktig bidragsyter når det kommer til å ta livet av en del konsepter, som CD-spilleren. Eller i det minste forvise den til nisjekjelleren for alltid. Det samme gjorde den med de bærbare MP3-spillerne.
Se dette innlegget på Instagram
Head-fi: Ikke for smartmobilen
Selv har jeg i de siste årene hatt en gryende interesse for skikkelig head-fi, altså high-end hodetelefoner. Med kabel. Sammen med en skikkelig hodetelefonforsterker gir de helt fantastiske lydopplevelser.
Men det kunne normalt ikke falle meg inn å ta med meg slike tungdrevne hodetelefoner rundt omkring. For det første er de gjerne tunge, skjøre og dyre. Over 20.000 kroner er slettes ikke uvanlig. Det er en dårlig kombinasjon, når man skal slenge dem med seg i sekken eller håndveska.
Så har vi det faktum at selve mobiltelefonen er en vesentlig bremsekloss. Sannsynligvis har den ikke hodetelefonutgang i det hele tatt, og bruker du den lille USB-til-lydkabelen som følger med (hvis den gjør det), vil du fort merke at tungdrevne hodetelefoner ikke er noe for smartmobilen. Du får verken lydnivå eller dynamikk nok til at det blir noe greie på.
Bærbar musikkspiller er løsningen
For eventyrlystne feinschmeckere som ikke er redde for å ta med seg sine dyrkjøpte klokker rundt, finnes det derimot en løsning på mobilproblematikken. Vi skal nemlig tilbake til bærbare musikkspillere. Eller DAP-er (Digital Audio Player), som de også kalles. I dette tilfellet har vi funnet frem to modeller fra det øvre sjiktet, beregnet på nettopp high-end hodetelefoner. En slik spiller har kretser og komponenter spesialutviklet for best mulig lyd, nennsomt skjermet fra eventuelle Bluetooth- og wi-fi-antenner og -sendere.
Lydkomponentene er valgt fra aller øverste hylle, og forhåpentligvis med nok forsterkerkraft til å drive selv de tyngste hodetelefonene med overbevisning. For om du kanskje ikke akkurat ønsker å farte rundt med åpne planar-hodetelefoner, så finnes det også fantastiske lukkede klokker, som fortjener å kobles til noe skikkelig.
To gloheite spillere
For å finne ut av hvor god lyd det er mulig å få i lommeformat, tar vi her derfor for oss to brennheite musikkspillere. Nemlig Sony NW-WM1ZM2 og Astell & Kern A&ultima SP2000T.
Like, men forskjellige
Begge spillerne har hver sin versjon av Android operativsystem. Og begge støtter omtrent alle musikkfiler du kan kaste på dem, inkludert så å si alt av både PCM og DSD-filer. De har så å si samme utstyrsliste, og støtter nesten alle musikkformater.
Forskjellen er at A&K støtter MQA-filer fullt ut i både software og hardware, mens Sony kun har software. En annen vesentlig forskjell er operativsystemet, som er fullverdig Google Android på Sony, med full tilgang til Play Store-apper, mens A&K har en egen Android-variant, hvor man må gå omveier via PC eller Mac for å installere apper.
Sony-spilleren er den dyreste av de to, og med innmat i toppklasse og et kabinett i forgylt OFC-kobber med en renhet på 99,99 prosent. Alt i lydens tjeneste.
Astell & Kern har for innvidde lenge vært kjent for å lage gode hi-fi musikkspillere. SP2000T er så vidt under flaggskipet SP2000, men har noe storebror mangler: nemlig doble forsterkere! Med SP2000T kan du velge mellom vanlig OP-amp, en rørforsterkerutgang (den har bittesmå rør på innsiden), eller en kombinasjon av begge. Heftig!
Sony NW-WM1ZM2
Ikke kjøp den europeiske versjonen
Sony NW-WM1ZM2 er et fantastisk stykke arbeid. Men styr unna den europeiske versjonen.
Astell & Kern A&ultima SP2000T
Musikalsk kruttønne i lommeformat
Astell & Kern viser hvordan det skal gjøres, med den fantastiske SP2000T. En drøm for hodetelefonene!
Kan SP2000T spille til 2 kilder samtidig? for 2 i bussen for eksempel
Hei! Bare hvis du bruker en y-split-kabel imellom. Jeg har prøvd å koble en hodetelefon til 3,5 mm ubalansert og en til 4,4 mm balansert samtidig, men når du plugger i den ene inngangen, går de anre i mute.
Du får ikke spilt til to trådløse hodetelefoner samtidig.
Har en collorfly c4 har tittet en stund og lurer på å oppgradere til Astell&Kern KANN Max.
Tror en får en del for kronene med den.
Dumt ingen selger dem i Norge
Hei
Dere har ikke testet denne fra Hiby:
https://store.hiby.com/products/hiby-r5-gen-2
Denne ser ut til å være helt fantastisk
– prisvinner VGP 2022