TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: MSB The Analog DAC

Å bygge digitalt analogt

MSB kaller ganske frekt sin ”lille” DAC for The Analog DAC. Og det finnes, tro det eller ei, hold for det navnet.

Av / 24.09.13 - 14:59
MSB The Analog DAC

Lyd & Bilde mener

  • Praktfull lyd Fantastisk fleksibel
  • Fjernkontrollen, om noe…

Under mange år regjerte dCS innen high-end digitalteknikk. Man satt trygt på tronen og det fantes egentlig ingen utfordrere som på alvor tok opp kampen. Inntil MSB, Most Significant Bit, kom med sin high-end satsing for tre-fire år siden. MSB ble en virkelig alvorlig konkurrent, men tydeligvis kreves det at prisene er astronomiske for at det bli riktig bra. Produktene fra MSB er ikke direkte billige…

Vi bygger vår egen DAC
The Analog DAC er firmaets ”innstegsmodell” på DAC-siden. Jo, den er riktignok vesentlig billigere enn firmaets toppmodeller, men det betyr ikke at den er billig. Imidlertid er den interessant på mange måter. Det første genitrekket er at den er moduloppbygget. Det betyr at du kan skreddersy apparatet til de behov du har og komplettere etter hvert som ditt anlegg endres.

Grunnmodellen har en inngangsmodul, ingen volumkontroll og ingen analog inngang. Vil du ha volumkontroll og analogdel er dette imidlertid ikke mulig å oppgradere til senere, det skal være der fra begynnelsen. Du kan ha opp til tre inngangsmoduler innkoblet ut over den valgbare analoge inngangen. Utganger finnes både balansert og ubalansert.

Grunnmodellen har en separat strømforsyning i boksform, men du kan også oppgradere med en bedre strømforsyning i et likt kabinett som selve DAC-en og som kan settes under denne – det hele er meget elegant.

AnalogDAC_Black_Back
Den underste ”platen” er altså den store strømforsyningen. Begge kabinettene ser like ut, og det ser faktisk ganske frekt ut. Mot en liten merkostnad kan du få apparatene i stort sett hvilken farge du vil.

Kabinettet er også unektelig verdt et par ord. Det handler om en utfrest aluminiumblokk som ikke er mer enn ca. 2 cm tykk. Det gjør at kabinettet er noe av det mest rigide du kan lete opp. Tegnvinduets informasjon lyser opp ved små hull i selve aluminiumen. Volumrattet sitter lekkert innfelt og i midten av dette sitter en trykknapp for valg av inngang – den kan også stå på auto og selv registrere hvilken kilde som spiller.

Annonse

Alt er helt enkelt superlekkert utført.

Analog tankemåte
Analog var det. Idéen bak apparatet var å bygge en DAC fra grunnen og forsøke å gjøre den så analog-lik som mulig. Og analog ikke bare i lyden men også i bruken. Så enkelt som mulig, helt enkelt. Det man også har notert var at det finnes et sterkt behov for å kunne endre inngangsmulighetene blant kundene. Selve DAC-en arbeider med 384 kHz DAC-er som også skal kunne klare de høyoppløste mulighetene som kan komme fremover.

Da er det bare å oppgradere inngangsmodulen så skal det hele fungere. Enkelt og greit. Liksom betjeningen – en knapp og ett ratt. Ja, en basisfjernkontroll følger også med, men du kan oppgradere til en som også kan brukes mot andre MSB-apparater. Dessuten kan du via Wi-Fi modulen også styre via smartmobil og lignende.

Den siste tekniske delen jeg tanker å ta opp på denne begrensede plassen er klokken. Femtosecond Clock kaller MSB den egenkonstruerte interne klokke, som skal ha vært verdens første klokke med en jitter på under 1 psek da den kom for snart to år siden. Minimering av jitter pleier å være nøkkelen til en god lyd fra en DAC, så det trigget unektelig mine forventninger enda mer.

Lyd med mersmak
Spørsmålet er bare om den analoge tankemåten også har smittet over på lyden? Well, jeg har prøvd å kjøre The Analog DAC med analog kilde, med datamaskin via USB og fra CD-transport via balansert digital inngang: den låter helt fantastisk!

Ikke nok med det, du får faktisk virkelig mye analog følelse av lyden, det er lydmessig kanskje den minst digitale av digitale produkter jeg har testet. Det handler om den der touchen, den totale friheten fra hardhet uten at det blir aldeles for mykt og rundt , og det at du ikke overhodet har en sjanse til å bli lyttetrett.

Med standard strømforsyning er det en virkelig bra DAC, en av de beste jeg har prøvd i mitt anlegg sammen med Jeff Rowland Aeris. Og når jeg kobler inn den store strømforsyningen løfter The Analog DAC seg ytterligere minst en klasse, og jeg måtte dessverre se min for øvrig utmerkede referanse bli helt og holdent forbikjørt på stort sett alle parametere. The Analog DAC er bare litt bedre på alt!

Her finnes en fantastisk ro, uendelig med detaljer, et rom uten fysiske grenser, en kontroll og en slags kontinuitet i gjengivelsen som, med høyklasse partnere i anlegget, gjør at du kommer til det der nivået hvor du slutter å bekymre deg – låter det ikke bra må det være platens skyld.

Det sies at da The Analog DAC var ferdig ble MSB tvunget til å gjøre en Plus-versjon av sin DAC IV-serie for at den skulle beholde sitt forsprang, en serie hvor man tok de nye resultatene fra Analog og implementerte de som også kunne forbedre toppserien. Det har riktignok gjort susen, men prisen på den serien skal vi ikke snakke om…

Vil ha…
Helt ærlig: Det er få ting jeg får en følelse av at jeg må ha når jeg sitter og tester, men MSB The Analog DAC er et av de produktene jeg virkelig kommer til å savne når jeg vel har fått sendt den tilbake. Det er bare å løfte på den imaginære hatten og gi seg ende over: The Analog DAC er helt enkelt lysende!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde