TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Hegel H600

H600: Kruttpakke med superoppløsning

Hegel H600 er ikke bare dyrere enn sin forgjenger. Den er også mye bedre.

Av / 30.08.23 - 09:00
Hegel H600

Lyd & Bilde mener

  • All kraften du noensinne trenger, kombinert med en oppløsning vi knapt har hørt maken til i denne kraftklassen. Bedre digitaldel enn noensinne. Og endelig Tidal Connect!
  • Det finnes definitivt forsterkere i prisklassen med bedre kabinettdesign. Ingen hodetelefonutgang.

Hegel H590 var kanskje den beste integrerte jeg hadde hørt, da jeg testet den tilbake i 2018. Men utviklingen går fort, spesielt innen elektronikk og digital prosessering, og mye har dermed skjedd i løpet av de siste fem årene. Så skal vi ikke glemme at Hegel nylig lanserte sitt todelte forsterkersett P30A og H30A, som overgår sine forgjengere en høy gang, og som har vært inspirasjonskilde til mesteparten av det analoge kretsløpet i den helt nye integrerte H600.

Hegel_H600 front
Hegel H600 er helt ny på innsiden, men bærer et velkjent ytre. Foto: Hegel

Hegel hadde ikke egentlig trengt å pensjonere H590 av kvalitetsgrunner. Den er fortsatt meget bra, og med en glimrende DAC-del som dessuten støtter høyoppløste musikkformater helt opp til 384 kHz. Den er Roon Ready, MQA-kompatibel og hele pakka (ikke at MQA later til å være så veldig relevant i disse dager). Pensjonen kommer nok heller av nødvendighet, da den bruker en DAC-chip fra AKM hvor produksjonen gikk dukken for noen år siden som følge av at AKM-fabrikken brant ned.

Men med fornyelse forventer vi da også forbedring, derfor har Hegel nok kjent på presset til å forbedre H600 i alle ledd.

Hegel H600 H590
Hegel H600 (venstre) har en ny topplate med bedre ventilasjon enn H590. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slekter på storebrødrene

På utsiden er H600 nøyaktig like stor som sin forgjenger. Ned på millimeteren. Men selv om chassiset deler samme maskineringsprosess, er materialet nå i aluminium i stedet for stål, noe Hegel hevder forbedrer lydkvaliteten. Videre er toppdekselet frest ut i to lag, for bedre stabilitet og luftgjennomstrømning. Dette dekselet minner om det på H30A.

Det H600 derimot ikke har arvet fra de nye toppmodellene, er innsøkket på toppen av fronten. I front er forsterkeren så å si identisk med forgjenger H590.

Annonse
Hegel H590 rear Hegel H600 rear
<
>
Hegel H590 har helt ordinære kontakter på baksiden. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bedre kontakter

Den største synlige forbedringen er derimot på baksiden, nærmere bestemt RCA-kontaktene som nå holder høyere kvalitet. De stikker nå lenger ut og gir en større kontaktflate, og ikke minst er de blanke forgylte kontaktene mye flottere å se på! De er de samme som sitter på den nå utgåtte HD30, og på dette punktet overgår H600 selv den dyre forforsterkeren P30A.

Men den viktigste endringen er – selvsagt – på innsiden.

– Nøkkelordet er lydkvalitet. Personlig synes jeg H600 er en massiv forbedring over H590. Til den grad at jeg nå synes H590 ikke lenger er veldig behagelig å høre på, sier markedssjef Anders Ertzeid selvsikkert i en epost.

Les også Så mye mer enn rå muskelkraft Hegel P30A og H30A er svære greier, og veldig få mennesker har råd. Men det bare øker lysten på dette forsterkersettet. Som ikke har konto i nådebanken.
Hegel_H600 lifestyle 2
Foto: Hegel

Kraftverk

Der hvor H590 skiltet med 301 watt pr kanal i 8 Ohm, har Hegel litt småfrekt økt effekten til 303 watt i H600. Dempefaktoren er som hos forgjengeren 4000 i 8 Ohm, for å gi stålkontroll i bassen uansett høyttalerimpedans. Dobbel mono-design skal gi nært ytelsen til to monoforsterkere i én boks.

All elektronisk kretsdesign er laget internt hos Hegel, med komponenter “av beste kvalitet”. I tillegg skal SoundEngine2 støykorreksjon gi et lydsignal som er “så nært originalinnspillingen som mulig”.

Bit-perfect DAC

DAC-en i Hegel H600 er bygd rundt chip-en ESS 9038Q2M, med 32-bit oppløsning og inntil 129 dB dynamisk rekkevidde. Kjenner vi Hegel rett, har denne blitt tweaket til å yte enda bedre. DAC-en har en bit-perfekt-design, helt uten resampling eller oppsampling. Samme som i den nye flaggskip-CD-spilleren Viking, og som Hegel mener gir den lyden som er mest tro til originalen.

En stor, dedikert strømforsyning til DAC-en skal sikre den mest stabile ytelsen, og denne er igjen skjermet av en tykk stålplate for å unngå interferens fra andre elektroniske komponenter i forsterkeren. Selv mener Hegel at DAC-en er “banebrytende” med tanke på oppløsning og timing. Og det sier ikke lite, med tanke på hvor fornøyd vi har vært med Hegels tidligere DAC-er. Som den meget kapable men utgåtte HD30, men også den som sitter innebygd i H590.

Hegel H600 1
Foto: Hegel

Funksjoner

Fordi fantastisk lyd ikke skal gå utover brukervennlighet og funksjoner, er Hegel H600 utstyrt med AirPlay 2, UPnP-strømming og Spotify Connect. Og – endelig – Tidal Connect. Dermed kan man få audiofil strømming direkte fra Tidal-appen på telefonen, rett igjennom luften til forsterkeren. Roon Ready skal også komme, men der ventes det fortsatt på godkjenning. Denne gangen har ikke Hegel gitt oss noe tidsestimat for Roon, men er skråsikre på at det skal gå vesentlig raskere enn med H590, hvor det tok godt og vel et år …

Hegel lover dessuten at dette bare er begynnelsen. H600 har nemlig fått en svært avansert strømmemotor, som skal sikre at forsterkeren alltid er oppdatert med de nyeste alternativene for å strømme musikken din. Om det betyr fremtidig støtte for Qobuz, Apple Music m.m. får vi vente å se. Jeg har lenge ropt etter Chromecast-støtte, la oss håpe dette er blant det som ligger i kortene.

Forsterkeren ligner til forveksling sin forgjenger, men de store kontrollknappene i fronten av H600 er nå taktile, med berøringskontroll, som skal gjøre forsterkeren mer intuitiv i bruk.

Ikke HDMI

Hegel har valgt å ikke utstyre H600 med en HDMI-inngang. Vi skulle veldig gjerne sett en slik, som kan kobles til TV-en via ARC/eARC. Da kunne man også styrt lyd direkte fra TV-fjernkontrollen. Heldigvis kan forsterkeren programmeres til å reagere på vanlige TV-fjernkontroller. Om din TV-kontroll buker Bluetooth, er det da viktig å deaktivere dette, ellers vil den ikke funke med Hegelen.

Tilkoblinger

Forsterkeren har to par ekte balanserte XLR-innganger, og to par ubalanserte RCA-innganger. På den digitale fronten har den en LAN-nettverksport, en USB 32/384-inngang (som også støtter DSD256/DoP), tre optiske innganger, en koaksialinngang og en ekte BNC 75-Ohm inngang. Av analoge utganger tilbyr den et par faste RCA-utganger, hvor du for eksempel kan koble til en hodetelefonforsterker. Og dessuten et par justerbare RCA-utganger, for tilkobling av en effektforsterker eller subwoofer. Jeg skulle personlig sett et par balanserte XLR-utganger også, men en digital BNC-utgang har den i hvert fall.

De fleste inngangene kan valgfritt settes som en fast, høynivå hjemmekinoinngang, som gjør det enkelt å kombinere H600 med surroundforsterkere og -prosessorer.

Hegel_H600_AI generated background
Foto: Hegel (Photoshop: Geir Gråbein Nordby)

Lyden av Hegel H600

Slår endringene så ut i form av bedre lyd? Om de gjør! På forhånd hadde jeg ventet å måtte koble masse frem og tilbake mellom de to forsterkerne mot de små, men utrolig vellydende tassene av noen gulvhøyttalere, Raidho X2t (test kommer), i leting etter subtile forbedringer. Men forskjellene er hørbare med én gang. De samme forskjellene åpenbarer seg forresten når høyttalerne byttes til det mer kompakte – og vesentlig rimeligere – paret Dynaudio Evoke 20. Bare i noe mindre skala.

Umiddelbart får jeg følelsen av at H600 er lettere til beins, med litt mindre slagkraft i bassen. Men jeg blir lurt. Ta sangen Playing God av Polyphia. Progressiv rock blir en for enkel beskrivelse, for her er det både en kjapp flamenco-gitar i tillegg til elektroniske rytmer, klare for å ta et fast grep om buksebeina, og plante noen kraftige slag midt i mageregionen.

H590 er riktignok mer bassfokusert enn H600, som har mer luft i toppen og som gjengir cymbalene lekende lette og luftige. Det er nettopp derfor jeg ikke legger merke til det umiddelbart: at det er bedre basskontroll også i H600. Den er strammere, bedre definert, og slår slettes ikke noe mindre hardt. Det er rett og slett et mer komplekst lydbilde jeg blir servert, med tydeligere klangstrukturer.

Tidal Connect

Ikke mange vet det, men PJ Harvey har skrevet musikken til teaterversjonen av All About Eve, og Arpeggio Waltz er et meget velskrevet eksempel. Rolig og repeterende, men likevel et spennende arrangement.

Når jeg strømmer fra mobilen med Tidal Connect, er lyden av samme imponerende kvalitet. Basstonene ligger tungt i bunnen, mens elgitaren brer seg utover i rommet. Perkusjonsinstrumenter kommer lekende lett og luftig ut, og jeg går nærmest inn i drømmeland.

Hegel_H600_H590_HD30_H20
Hegel H600 får brynet seg mot H590, samt komboen HD30, P30 og H20. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hegel mot Hegel

Men hvor bra er egentlig H600? Sammenlignet med for eksempel DAC-en HD30, spilt gjennom en H20 effektforsterker? Kombinasjonen kostet det samme som H590 da produktene var i salg, og byr på litt svakere effekt med 200 watt pr. kanal.

Mot H600 er det fint lite å stille opp med, med begge forsterkerløsningene tilkoblet MacBook Pro med USB.

– Jeg håper det er H600 som står tilkoblet nå, for her er det mer av alt! utbryter Audun Hage når jeg kjører en blindtest for ham.

Og selv om jeg kobler forforsterkeren P30 (forgjengeren til P30A) inn i regnestykket, slik at DAC-en kan spille med fullt utgangsnivå, låter det liksom mye kjedeligere, med mindre skala på lydbildet. Det er bedre enn å bruke HD30 som forforsterker, men det er ingen tvil om at lydbildet folder seg ut i større grad med H600.

Hegel mot McIntosh

Vi har en annen gamp stående på testrommet, nemlig McIntosh MA9500. En vanvittig tanks av en integrert forsterker, som utstråler mye bedre byggekvalitet enn Hegel H600. Som til tross for oppgradert bakpanel fortsatt har et stykke igjen i forhold til de flotteste forsterkersmykkene i klassen.

Men selv om MA9500 låter veldig mye bedre enn for eksempel den eldre MA7000, er det takk og farvel mot H600. Her er lyden så stor, kontant og høyoppløst, at alt av musikk bare strømmer uanstrengt ut. McIntosh-en er kraftig og beintøff, og har den deilige varmen i bassen og mellomtonen. Men den mangler rommet og luften fra Hegelen, og har heller ikke samme dynamikk.

Det er slettes ingen underdrivelse at forsterkeren har mye av flaggskipforsterkerne P30A og H30A under panseret.

Valuta for pengene?

Så må vi snakke om prisen. For der hvor forgjenger H590 kostet 100.000 kroner, så koster H600 135.000. Så at den er bedre, skulle bare mangle. Men prisingen følger mønsteret til hele bransjen i løpet av inflasjonen, så det er ikke så ille man skulle tro.

Og når lydkvaliteten er så mye bedre, og strømmemulighetene tilsvarende mer oppdatert, mener jeg H600 er verdt prisen, selv uten inflasjonen i betraktning. Nest etter P30A og H30A er dette det beste Hegel noensinne har laget.

Hegel H600 GeirNordby
Hegel H600. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Hegel overrasket oss med lanseringen av H600, og vi ble like overrasket over hvor raskt vi fikk den til test. Men det var ingenting i forhold til sjokket da vi hørte den.

H590 har lenge vært blant våre referanser i sin klasse, men det er merkelig hvordan et bedre produkt plutselig kan sette en gammel favoritt i skyggen. Den nye kongen på haugen heter Hegel H600, med viktige oppgraderinger i hele signalkjeden, og som låter så vanvittig bra – både på lavt og høyt lydnivå – at det meste annet blekner.

Den er i en prisklasse for spesielt interesserte. Men de som er heldige nok til å kunne skaffe seg en, vil ikke angre.

  1. McIntosh MA9500

    Raffinert kraftverk

    McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.

    Soleklart blant de aller beste integrerte. Spiller med uanstrengt kraft, og skaper et lydbilde vi knapt har hørt maken til. En forsterker for resten av livet.
    Plasskrevende. Mangler strømming.
    Les hele testen
  2. Rotel Michi X3

    Fantastisk high-end-forsterker

    Den ser ut som den koster over hundre tusen kroner. Den koster "bare" halvparten. Og lyden, da!

    Bygget som en tanks, lekker utførelse, fantastisk lyd – og masse kraft! Her får du virkelig i pose og sekk!
    Strømming skjer kun med Bluetooth …
    Les hele testen
  3. Fem musikkstreamere

    Vi tester fem musikkstreamere

    Trådløs musikk kan være en nytelse når man befinner seg i high-end himmelen, særlig når du slipper den ekstreme prislappen.

    Les hele testen
  4. Mola Mola Kula

    Låser opp universets hemmeligheter

    Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!

    En oppløsning av en annen verden. Fantastisk lyd! Med DAC-delen blir den enda bedre.
    Noen vil ønske enda mer kraft.
    Les hele testen
  5. KEF Blade One Meta

    Perleporten møter Tors hammer

    Jeg blåser i om det er rock eller klassisk du lytter til. Disse høyttalerne av en annen verden fillerister kroppen din, mens ørene får den fineste massasje.

    Det glitrende stereoperspektivet overgås bare av den enorme veggen av lyd, en vanvittige stor skala, og en slagkraft av en annen verden. Renheten og luften i diskanten overgår det meste.
    Ikke de snilleste høyttalerne på nasale sangstemmer.
    Les hele testen
  6. Bowers & Wilkins 801 D4

    Herfra til evigheten

    Dette er ultra high-end som får deg til å gråte. Av glede, over å føle den fullkomne magien av musikk. Og av sorg, fordi du aldri får råd.

    Fantastisk lyd, fra topp til bunn. Uendelig stort rom, hvor musikken går opp i en høyere enhet. Umulig å beskrive med ord!
    Ikke alle rom trives med så dyp bass.
    Les hele testen
  7. Vivid Audio Kaya 90

    Jakten på det perfekte

    Noen høyttalere er dyrere enn andre. Og dessuten latterlig mye bedre.

    Musikken gjengis med en fantastisk renhet, og med en dynamikk og evne for høytspilling, som nærmest er uhørt til størrelsen.
    Det er ikke bare en ekstremt heftig pris på høyttalerne. Resten av anlegget skal også stå i stil. Bare å spare, folkens!
    Les hele testen
  8. Naim New Classic NSC 222 og NAP 250

    Naim New Classic: Noe av det beste vi har hørt

    Musikkelskere som bare MÅ ha den beste lyden, men samtidig ønsker det ypperste innen brukervennlighet, kan bare begynne å spare.

    Fantastisk hurtighet, oppløsning – og for en basskontroll! Kan strømme "alt", og brukervennligheten er fremragende. Strømforsyningen i forforsterkeren kan oppgraderes.
    LCD-skjermen på forforsterkeren hadde vært enda lekrere med OLED-panel.
    Les hele testen
Karakter
Hegel H600
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde