TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 8 stereoforsterkere i toppklassen

Euforiske forsterkere

I denne testen slår vi fast at forsterkeren betyr mer for lyden, enn mange hittil har trodd.

Av / 25.01.16 - 06:00
8 stereoforsterkere i toppklassen

En god forsterker er nøkkelen til bedre lyd. Så lenge man har en god lydkilde, kan en bedre forsterker gjøre underverker for alle som ønsker seg enda bedre lyd.

Her har vi testet åtte forsterkere med litt ulike egenskaper, men med en ting felles: De gir deg mye bedre lyd uten at det koster skjorta.

Kan hende trenger du ikke å bytte ut høyttalerne likevel.

En gang ble forsterkere målt på hvor mye og stabil effekt de leverte, og at de hadde nok tilkoblinger til alle lydkildene. Men som alltid, var det noen som ikke klarte å sitte stille i båten. De mente at de hørte forskjeller i lydkvalitet, på forsterkere som hadde andre vakuumrør. Lyden ble åpnere, mellomtonen varmere og bassen bedre definert.

Bare tull mente meningsmotstanderne, som var i flertall.

Annonse

De fikk god hjelp på 70-tallet etter transistorrevolusjonen, av engelske Quads Peter Walker. Som hadde laget kanskje den beste høyttaleren i verden på den tiden – Quad ESL 57, men også laget forsterkere til høyttaleren. Han mente at en forsterker skulle oppføre seg som en ledning. Bare med forsterkning. Noe mer hokuspokus var det ikke.

Så lenge man holdt støy unna og forvrengningen lav, var det bare å skalere effekten til høyttalerne, så var man i mål. Sannheten er at Walker visste bedre, og fortsatte å forbedre forsterkerne sine på flere fronter, for å få bedre lyd i de krevende Quad-høyttalerne.

 

Integrert forsterker     

Siden den gang har det rent millioner av elektroner gjennom forsterkere, og bildet er langt mer nyansert. Bedre materialer, bedre måleutstyr og komponenter, har gjort det mulig å lage mye bedre forsterkere, mye billigere. I dag kan en forsterker til 3.000 kr spille praktfullt på et par gode høyttalere. En forsterker til 10.000 kan tilføre mer muskler og åpne opp lydbildet som oppslåtte låvedører, og legger man enda flere penger i potten, kan man ytterligere klemme mer lydkvalitet ut av anlegget.

I denne testen har vi plukket de nyeste integrerte forsterkerne som koster litt mer, men også yter litt mer. Bedre komponenter, større strømforsyninger og nøye optimalisering av kretsene gir enda bedre lyd og mer stabil effekt. Akkurat som oppskriften til en god forsterker er i enhver ingeniørs hode.

 

Slik testet vi 

Alle forsterkerne ble satt opp med nettverkspilleren Marantz NA8005 som lydkilde. Den foret vi med musikk fra Tidal Hi-Fi, fordi vi mener det lyder bedre enn Spotify.

På de forsterkerne som har innebygget DAC, testet vi også med den, og ved å måle rosa støy og stille volumet likt på alle, eliminerte vi faren for at noen skulle lyde «bedre» fordi de spilte litegranne høyere.

For å virkelig sette dem på prøve, koblet vi forsterkerne til Focals nye Sopra n°2 til 130.000 kr. En av de beste høyttalerne vi har testet på lenge. Lyder det bra på denne, lyder det bra på alle høyttalere.

Spilleliste:
Adele – Hello
Hozier – Take Me to Church
Daft Punk – Lose Yourself to Dance
Leif Ove Andsnes – The Beethoven Journey, Concerto for Piano and Orchestra No. 1 in C major
Spillelisten i Tidal: kortlink.no/x3t

 

 

Tre kjappe tips

Watt og sånn
Effekt er som hestekrefter. Det er bare et tall om det ikke settes i en sammenheng. Derfor er det ikke godt å si om man trenger 50 eller 150 W. Et godt utgangspunkt er å bestemme seg for hvor høyt man trenger å spille, hvor stort rommet er, og hvor god virkningsgrad høyttaleren har. Spør i butikken, for en høyttaler med en følsomhet på 85 dB og 4 ohms belastning, suger vesentlig mye mer krefter ut av en forsterker, enn en tilsvarende høyttaler med en følsomhet på 90 dB og 8 ohms belastning.

Trenger du DAC?
Med flere og flere digitale lydkilder, øker behovet for digitale innganger. Mange forsterkere har en innebygget digitalomvandler – DAC, som aksepterer alle digitale lydkilder. Og støtter høyoppløste lydfiler (24-bit og minst 96 kHz) via en av de digitale inngangene. For eksempel USB-inngangen, som man kobler laptopen til, når man bruker Spotify eller Tidal som kilde i musikkanlegget. En DAC finnes også uten forsterker, for de som foretrekker fleksibiliteten i separate komponenter.

Platespillerinngang
Etter hvert som salget av CD tok av, forsvant platespillertilkoblingen i forsterkere. Nå er den på vei tilbake fordi salget av vinyl har tatt seg opp. Er du en av dem som spiller plater, er det lurt å sjekke hva slags platespillerinngang forsterkeren har. Det vanligste er inngang for spillere med MM-pickup (Moving Magnet), noen har inngang for MC (Moving Coil), og enkelte for begge typer pickuper. Viderekomne entusiaster foretrekker separate platespillerforsterkere, men for de fleste holder den innebyggede mål i massevis.

Arcam A29

Behersket eleganse

Fra Arcam kommer A29, en lovende kraftleverandør som dessverre har en litt for «stiff upper lip» for vår smak.

Rikelig med kraft og en velkontrollert, nøytral klangbalanse preger denne «snusfornuftige» forsterkeren, som også har rikelig med innganger.
Dynamisk sett er ikke dette den mest sprudlende og engasjerende forsterkeren vi har hørt, og den blekner litt i forhold til konkurrentene.
Les hele testen

Audiolab 8300A

Klassikeren

Få forsterkere har den samme historien som Audiolab-forsterkeren. En gang et ikon, her i en helt ny versjon.

Nydelig klang og smellvakker vokalgjengivelse med velbalansert lydbilde.
Med litt blek dynamisk kontrast, mangler den sprut og liv.
Les hele testen

Technics SU-C700

Det korteste strået

Det kan late til at Technics har fokusert for mye på teknologi og for lite på musikk.

Flott finish og utseende! Vi liker det kompakte formatet, og VU-metrene som vinker i takt med musikken. Her er sjenerøst med digitale innganger, og lydmessig er det god diksjon på sangstemmer.
Forsterkeren mangler kontroll. Det går hulter til bulter, bortsett fra på de aller enkleste passasjene.
Les hele testen

Onkyo A-9070

En snill kjempe?

Onkyo-forsterkeren er en skikkelig tungvekter, men vi skulle ønske den slo litt hardere fra seg av og til.

Masse krefter og en behagelig varm klang gjør at Onkyo-forsterkeren egner seg bra i mange stereooppsett, og en rekke forskjellige høyttalerkombinasjoner.
Lyden kan virke litt for blankpolert og snill til tider, og gir ikke like mye dynamisk fraspark som de mest energiske forsterkerne.
Les hele testen

Yamaha A-S1100

Musikk på første klasse

Denne forsterkeren fra Yamaha er en mester i å grave frem musikalske detaljer, men krever sitt fra det tilhørende utstyret!

Yamaha tegner opp et stort, mektig lydbilde fullt av dybde og detaljer, med større grad av nærvær og engasjement enn konkurrentene i prisklassen.
Mangelen på digitale innganger gjør at du må ha en førsteklasses signalkilde og/eller DAC for å utnytte forsterkerens potensiale, hvilket drar opp prisen.
Les hele testen

Cambridge Azur 851A

Klokkeren lyd

Hos Cambridge Audio dreier det seg om å gjengi lyden renest mulig. 851A er et prakteksemplar i så måte.

Når det gjelder å gjenskape musikken på renest mulig måte, og med god kontroll over dynamikken, er dette en av klassens beste forsterkere.
Vi savner litt temperament, og en og annen digitalinngang hadde ikke vært å forakte.
Les hele testen

Naim Nait 5Si

Med denne blir du en danseløve

Den lille Naim-forsterkeren spiller sokkene av deg!

Enestående engasjerende forsterker med trøkk. Det spruter liv og dynamikk som et evigvarende fyrverkeri.
Mangler litt på raffinement og det skorter på tilkoblinger.
Les hele testen

Pioneer A-70DA

Velutstyrt superlyd

Her får du glimrende lyd kombinert med påkostet digitalkonvertering, i et elegant og robust kabinett.

Pioneer har tatt en allerede utmerket forsterker og forbedret den, med flere digitalinnganger og balansert krets. Den lyder aldeles glimrende på alle lydnivåer.
Noen vil savne litt varme og fylde i lydbildet. Litt mer kraft kunne også vært ønskelig.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde