Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Musical Fidelity V90-DAC

Silkelyd til bomullpris

Musical Fidelity har klart kunststykket å gi et godt snev av high-end-lyd i en særdeles rimelig innpakning.

Skrevet av / 15.12.14 - 05:00
Musical Fidelity V90-DAC
Geir Gråbein Nordby

V90-DAC er en snerten, liten digitalkonverter. Den er en videreutvikling av den fantastisk vellydende – men akk så grelle – V-DAC, og nå er utseendet også på plass. Borte er den mørkegrå fargen og graffiti-skriften, i stedet er V90-versjonen i lekker naturell aluminiumsutførelse, og med alle kontakter gjemt på baksiden i stedet for å stikke ut på hver side.

Til tross for sin lave pris har V90-DAC høykvalitets komponenter på innsiden. Blant annet en Burr-Brown 32-bits DAC-chip. Komponentene er overflatemontert på printkort, som er billigere enn å montere én og én komponent i signalveien. Noe Musical Fidelity har forbeholdt sine dyrere produkter.

Lydkvalitet
Alle inn-signaler skaleres opp i konverteren til 24-bit/192kHz, for å skyve digitalstøy (aliasstøy) langt nok opp i frekvens til at det lettere kan filtreres bort. Slik oppsampling trenger ikke å bety bedre lyd, og på konvertere som kan skru dette av og på, opplever undertegnede ofte at det kan låte bedre uten. Det være sagt, V90-DAC låter fortreffelig.

Musical Fidelity låter først og fremst meget behagelig og oppløst i det viktige mellomtoneregisteret. Leonard Cohens rustne, dype røst låter deilig og raspende, samtidig som den har en mykhet og sødme som tilhører det sjeldne. Det føles som at hele orkesteret holder takten pinlig korrekt, uten å anstrenge seg i så måte. Lydbildet er stort og gjennomsiktig, og alt slipper fint og uanstrengt igjennom.

Lydbildet er mer glatt enn aggressivt, og noen vil kanskje ønske enda mer fraspark i basstromma. Ikke for det, sett på noe metal, og det livner opp her også. Og midt i alt bråket skinner cymbalene igjennom, uten tegn til stygg skingring. Men det finnes konvertere med mer trøkk i bassregisteret.

Konklusjon
Musical Fidelity V90-DAC har den samme lydkvaliteten fra den originale V-DAC (og V-DAC II). Kanskje til og med bedre. Den støtter dessuten høyere oppløsninger, og har et langt flottere kabinett. Lyden er silkeglatt, lydlandskapet stort, og konverteren gir time etter time med lytteglede. En meget god konverter uansett prisklasse, og dermed et varp til 2.500 kroner.

Lyd & Bilde mener

Nærmere lydmessig pose og sekk kommer man knapt i denne prisklassen. Konverteren har en oppløsning som vi knapt har opplevd til denne prisen, og musikken kommer befriende luftig ut. Dyrere konvertere har gjerne enda mer fraspark og dynamikk.

Også i denne testen:

fire digitalkonvertere

Arcam airDAC

Strømmer gjennom luften

Arcam airDAC tar tak i lydsignalet direkte gjennom luften, og forvandler det til musikalske toner.

Når man først har begynt å strømme lyden trådløst, vil man nødig tilbake til kabel. Konverteren håndterer de trådløse lydsignalene bra, musikken låter nøytralt og ærlig.
Vi savner litt gnist og engasjement. Ingenting stikker seg veldig ut, og musikken låter i det hele tatt litt flatt. Vi savner også en USB-inngang for PC og Mac.
Les hele testen

YBA WD202

Harmoniske toner

Denne konverteren kombinerer et lekkert ytre og mange funksjoner med musikalske toner av topp kvalitet.

Lyden er meget god, spesielt med balansert tilkobling. Konverteren kan brukes som digital forforsterker, og både hodetelefonutgang og fjernkontroll er på plass. Vi er dessuten forelsket i utseendet.
Konverteren låter ikke like bra med ubalanserte tilkoblinger. Hodetelefonutgangen låter greit, men ikke mer.
Les hele testen

Hegel HD12

Nesten alt man kan ønske seg

For første gang har Hegel en DAC med hodetelefonutgang. HD12 låter dessuten forrykende bra.

Usedvanlig potent og dynamisk lydbilde, kombinert med flott dybde og åpenhet. Hodetelefonutgangen låter meget bra, og DAC-en kan brukes som digital forforsterker.
Den lille, kjipe fjernkontrollen kan lett forsvinne mellom sofaputene. Lydnivået kan ikke styres på selve DAC-en, som gir begrenset brukervennlighet i skrivebordsituasjoner. Det finnes kraftigere hodetelefonforsterkere.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top