TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: fire digitalkonvertere

Suveren strømming med digitalkonverter

Her er fire digitalkonvertere som hever lydkvaliteten på strømmet musikk til neste nivå.

forfatter
Publisert 15.12.14 - 06:00
Produkter i testen
 • Arcam airDAC
 • Musical Fidelity V90-DAC
 • YBA WD202
 • Hegel HD12
 • Det er ikke rart at de gamle musikkformatene har segnet om ett etter ett. For hva kan vel hamle opp med å ha millioner av sanger tilgjengelig ved fingertuppen? Tidligere, når man var lei av Bruce Springsteen og ville høre på litt sofistikert Tsjajkovskij, dykket man ned i platesamlingen, og bladde seg frem til klassisk-seksjonen, som selvsagt var alfabetisert etter hva dirigenten hadde til middag den dagen. Når innspillingen omsider er funnet, er det på med filthansken, platen ut av omslaget, blås to ganger, kast litt salt over skulderen for god ripelykke, og legg stiften nedpå med en skjelven hånd. Ikke rart 12-tommeren måtte gi tapt for den digitale CD-en, som bare trengte å møte opp for å erobre musikkverden. Ingen spraking, ingen susing. Eneste problemet nå var alle CD-ene som lå strødd utover gulvet der man skiftet fra plate til plate, etter å ha hørt nesten en hel låt fra hver, fordi det hadde blitt så praktisk å hoppe raskt fra spor til spor.

  Strømming tar over
  I dagens tidsalder med internett nærmest nevrologisk tilkoblet kroppen, er vi ferdige med de fysiske steinalderformatene (unntatt de av oss som fortsatt ligger innlagt på hi-fi-asylet). I stedet kommer musikken som direkteinnsprøytning fra luften. Det har aldri vært lettere å finne frem til favorittmusikken, det være seg The Boss, The King of Rock, The Man in Black eller The Queen of Soul – alle kommer de flyvende gjennom luften ved et tastetrykk, for å redde oss fra hverdagens gnåling og gjøremål.

  Det eneste det har kostet oss – og dette kan Robert Johnson skrive under på – er sjelen. Den lydmessige sådan. For det første har Herr MP3 med sine mange fettere gjort sitt ytterste for å suge livskraften ut av musikken. Men enda viktigere er det at mye av utstyret som brukes for å strømme musikk gjør like mye for lydkvalitet som asbest gjør for luftkvalitet. Mye av problemet ligger i en begredelig innebygd digitalkonverter (DAC), som har som jobb å forvandle det digitale signalet til analog elektrisitet som forsterkeren og deretter høyttalerne kan forstå.

  Løsningen
  Men her kommer den gode nyheten: det er lett å fikse. For, enten du foretrekker å styre musikken fra PC, mobiltelefon eller en ekstern mediaspiller, så kan det digitale lydsignalet tappes fra kilden før den rekker å gjøre noe galt, og kobles gjennom en digitalkonverter som gjør en skikkelig konverteringsjobb fra digitalt til analogt, før det går videre til stereoen i stua. Tenk på det som hi-fi-anleggets versjon av en hjerte-bypassoperasjon.

  Kvaliteten på musikkformatet
  Best resultat oppnås ved å strømme musikk med god oppløsning, i form av tapsfri CD-kvalitet og gjerne enda høyere. Sørg derfor for at den dyrebare CD-samlingen er rippet i et tapsfritt eller ukomprimert format. Det samme gjelder for kjøpt, nedlastet musikk. Abonnerer du på en strømmetjeneste, vit at den eneste abonnementstjenesten i Skandinavia som så langt tilbyr tapsfri lydkvalitet er Wimp, men Deezer er også på vei. Spotify og røkla har noe redusert lydkvalitet, i form av MP3, Ogg Vorbis og andre formater. Men lyden er likevel god nok til at kvaliteten på det øvrige utstyret avgjør det endelige utfallet. Og dette er et viktig poeng, for selv om vi alle er enige i at drittlyd inn (MP3 osv.) gir drittlyd ut (en digitalkonverter kan ikke fikse et ødelagt signal), så har lyden fra komprimerte lydformater mye å tjene på å ikke bli ytterligere kvestet gjennom en dårlig DAC. Med andre ord, en god DAC kan du tjene på uansett. Som en bonus kan mange av dem også brukes til å koble TV-en digitalt til stereoanlegget, og få bedre lyd fra TV og film.

  Fire løsninger
  Her har vi funnet frem til fire ulike digitalkonvertere, myntet for litt ulike brukere. Felles for dem alle er at de tar mål av seg for å gjøre konverteringsjobben på best mulig vis. De har alle optisk digitalinngang som minimum, for å kunne dekode signalet fra en ekstern mediaspiller (eller en TV), og alle bortsett fra én har USB-inngang for PC/Mac. Men tilkoblingene varierer, og prisene likeså.

  Rimeligst er Musical Fidelity V90-DAC. Til prisen av en IKEA lenestol får du en digitalkonverter som både ser bra ut, og som er velutstyrt med alt du trenger av digitalinnganger, også USB for tilkobling av PC og Mac. High-end til folkepris, hevder Musical Fidelity.

  Enda mer spennende, og nesten dobbelt så dyr, er Arcam airDAC, som blant annet kan kobles trådløst til hjemmenettverket og strømme musikken fra mobilen eller iTunes gjennom luften via AirPlay.

  Har du en forsterker med balanserte innganger og kanskje også et par gode hodetelefoner, bør YBA WD202 og Hegel HD12 friste. De er omtrent likt utstyrt med digitale innganger – også USB, de har balanserte utganger, samt utgang for hodetelefoner. Fordi de har variabel volumkontroll, kan de til og med kobles til et par aktive høyttalere eller direkte til en effektforsterker. Hegel HD12 er for øvrig testens dyreste, og koster med sin prislapp på 7.000 kroner det samme som boten for å fornærme en offentlig tjenestemann i Porsgrunn

  Testutstyr

  Til testen har vi brukt en MacBook Pro med musikkprogrammet Audirvana Plus. Dette tillater bit-perfect avspilling av alle musikkfiler, uansett oppløsning. Datamaskinen er forbundet til digitalkonverterne med USB-kabel, og videre til Hegel P30 forforsterker (40.000 kr) og to H30 effektforsterkere (80.000 kr pr stk.). Høyttalerne er for anledningen Vienna Acoustics Liszt (90.000 kr). For å best mulig klare å skille DAC-ene fra hverandre, har vi brukt påkostede kabler, blant annet Audioquest Coffee USB-kabel og dessuten nettfilter (In-Akustik Reference Power Bar) til alle komponenter i kjeden. Effekten av dette er diskutabel og ikke noe vi uforbeholdent anbefaler å bruke masse penger på, men det hjelper litt, og vi ønsker å legge forholdene så mye som mulig til rette for å best mulig skille mellom produktene.

  Produkter i testen

  Arcam airDAC

  Strømmer gjennom luften

  Arcam airDAC tar tak i lydsignalet direkte gjennom luften, og forvandler det til musikalske toner.

  Når man først har begynt å strømme lyden trådløst, vil man nødig tilbake til kabel. Konverteren håndterer de trådløse lydsignalene bra, musikken låter nøytralt og ærlig.
  Vi savner litt gnist og engasjement. Ingenting stikker seg veldig ut, og musikken låter i det hele tatt litt flatt. Vi savner også en USB-inngang for PC og Mac.

  Musical Fidelity V90-DAC

  Silkelyd til bomullpris

  Musical Fidelity har klart kunststykket å gi et godt snev av high-end-lyd i en særdeles rimelig innpakning.

  Nærmere lydmessig pose og sekk kommer man knapt i denne prisklassen. Konverteren har en oppløsning som vi knapt har opplevd til denne prisen, og musikken kommer befriende luftig ut.
  Dyrere konvertere har gjerne enda mer fraspark og dynamikk.

  YBA WD202

  Harmoniske toner

  Denne konverteren kombinerer et lekkert ytre og mange funksjoner med musikalske toner av topp kvalitet.

  Lyden er meget god, spesielt med balansert tilkobling. Konverteren kan brukes som digital forforsterker, og både hodetelefonutgang og fjernkontroll er på plass. Vi er dessuten forelsket i utseendet.
  Konverteren låter ikke like bra med ubalanserte tilkoblinger. Hodetelefonutgangen låter greit, men ikke mer.

  Hegel HD12

  Nesten alt man kan ønske seg

  For første gang har Hegel en DAC med hodetelefonutgang. HD12 låter dessuten forrykende bra.

  Usedvanlig potent og dynamisk lydbilde, kombinert med flott dybde og åpenhet. Hodetelefonutgangen låter meget bra, og DAC-en kan brukes som digital forforsterker.
  Den lille, kjipe fjernkontrollen kan lett forsvinne mellom sofaputene. Lydnivået kan ikke styres på selve DAC-en, som gir begrenset brukervennlighet i skrivebordsituasjoner. Det finnes kraftigere hodetelefonforsterkere.
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Dynaudio gjør det enkelt med trådløse Focus Du trenger bare to Focus-høyttalere for å strømme musikk.
  High End 2022: Ny jernhøyttaler med spennende elementer Endelig kommer det en større utgave av den utmerkede Jern. Og med helt ville høyttalerelementer.
  Denne platespilleren kunne vi tenkt oss Den nye platespillerreferansen MoFi MasterDeck sammen med RIAA-trinnet MasterPhono kunne vi godt tenke oss på stereobenken.
  Spektakulært fra Monitor Audio Monitor Audio feirer 50 år med noen hinsides rare høyttalere.
  Hegels flaggskipforsterkere blir nye Forsterkersettet H30 og P30 fornyes.
  Dette har du neppe sett før Estelons flaggskip er i sannhet ekstrem.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend