De tidligere utgavene av Auralics Aries og Altair, var lenge blant de beste musikkstreamerne. Derfor hadde vi visse forventninger til den nye Altair G1.1, som er en Aries med innebygget DAC og analoge utganger. Vi ble ikke skuffet.
Spilleren ligner på forgjengeren, men den aluminiumsgrå bunnplaten forteller oss at dette er noe annet. Det er det også, for det er ikke bare bedre demping av chassiset som gjør Aries og Altair G1.1 til et bedre produkt. På innsiden sitter det en nyere og bedre digitalkonverter, en skarpere Femto-klokke med en nøyaktighet som måles i femtosekunder, som demper jitterstøy enda bedre enn forgjengeren klarte.
Altair G1.1 som vi tester her, er utgaven med innebygget DAC og analoge utganger. Både den og Aries G1.1, kan utstyres med en installerbar SSD for internlagring (man kan rippe rett til SSD med en USB-drive), og støtter strømming fra Tidal, Spotify, Qobuz, Amazon Music – og man finner nettradio i Lightning-appen som styrer enheten.
Det følger ikke med noen fjernkontroll, men det finnes i det minste en 4-tommers fargeskjerm, som viser hva man driver med, og en volumkontroll på fronten, som blant annet styrere en kraftigere og forbedret hodetelefonforsterker. Bakfra kan man se fire digitale innganger inkludert en USB-inngang som støtter høyoppløst musikk fra laptopen. Det finnes også en USB-inngang for musikk lagret på en ekstern harddisk, og man kan strømme musikk over nettverket fra en NAS, eller datamaskin.
Det er både Bluetooth og Wi-Fi innebygget, sistnevnte via to antenner på baksiden, og man kan koble til kablet nettverk med Ethernet-kabel.
Lightning-appen erstatter fjernkontrollen, med full kontroll over avspilling fra en foretrukken strømmetjeneste. Den er ikke like avansert som Naim-appen, men gir deg god oversikt over musikken, og speiler det du spiller på skjermen på Altair G1.1. – Appen er ikke så verst, men spørsmålet er om man ikke like gjerne bare kan bruke Tidal Connect, mener Geir.
Lydkvalitet
Det er noe med måten musikken klinger på som skiller Auralic-spilleren fra de andre. Sammenlignet med Naim-spilleren, er det mer luft og innsikt her, og bassen er strammere og mer potent sammenlignet med HiFi Rose RS150B. Det er viktig å merke seg at forskjellene ikke er store. Vi måtte bytte mellom dem flere ganger for å få dissekert lydkvaliteten i tilstrekkelig grad til å rangere dem.
Men vi snakker mer enn subtile forskjeller, om enn ikke natt og dag, og i denne klassen er det ofte de små nyansene som utgjør det store forskjellen for mange.
Jan Gunnar Hoffs Living får nydelig klaverklang med fin dybde og stort, luftig og åpent lydbilde. – Jeg synes lydbildet er stort, det er mer av alt her, sier Geir. Sporet med Taylor Swift og Bon Iver, åpenbarer seg med et svært tydelig definert lydbilde, hvor vokalene står i markert kontrast til hverandre.
– Veldig bra separasjon, og når vokalen til Bon Iver veksler mellom begge kanalene, er det påfallende hvor godt definert det hele lyder. Liker godt at det er litt varme i lydbildet, sier Geir. Klangen skiller seg positivt ut her, med mer luft og åpenhet enn vi hadde håpet på.
Loyal med Sudan Archives er et komplekst stykke med mye som foregår, og igjen viser Auralic Altair G1.1 seg fra sin beste side, med et enormt godt fokus og kontrastrik dynamikk. – Du føler ikke at musikken tvinges ned i strupen på deg, men det er en autoritet i måten musikken leveres på, mener Geir. Auralic-spilleren klarer i litt større grad enn de andre å få fram dybden i lydbildet. Det er mer luft mellom tonene, og de fine nyansene i musikkene er tydeligere gjengitt her.
Konklusjon
Auralic Altair G1.1 er et referansepunkt for streamere i denne klassen. HiFi Rose-streameren byr på langt bedre brukervennlighet og flere funksjoner, men koster en del mer. Naim-streameren koster det samme og puster Auralic i nakken på lydkvaliteten, men når alt kommer til alt mener vi at Auralic Altair G1.1 er det beste kjøpet i denne klassen. Kombinasjonen av brukervennlighet, tilkoblinger og lydkvalitet scorer høyest i vår bok, og særlig det siste er viktig. Da er det ingen tvil. Auralic Altair G1.1 er referansen i klassen.
Også i denne testen:
Matrix Audio Element M2
En av de mest velutstyrte streamerne i klassen er fullspekket med innganger, og støtter alle nødvendige musikktjenester og lokalt lagret musikk.
Wattson Audio Madison
Når man ser på Wattson Madison skulle man tro den kostet langt mindre. Det er inntil man hører den. Men den er ikke for alle.
HiFi Rose RS150B
Fantastisk gjennomført spiller
HiFi Rose er det ferskeste eksemplet på at lydkvalitet og brukervennlighet ikke behøver å være en motsetning.
NAIM ND5 XS 2
Fremdeles i toppklassen
Den minimalistiske Naim ND5 XS 2 er eldst blant musikkstrømmerne, men det merkes på ingen måte på lyden.
Ser jo bra ut men har Auralic Altair G1.1 MQA støtte? Leter fremdeles etter en streamer med støtte for Tidal Connect og MQA over 5GHz WiFi slik at en kan bruke Tidal Master Hi-res (ikke BT aptx HD om den da ikke har MQair støtte). Tips gjerne om det finnes noe i prisklasse 10k-30k 🙂
Svaret fra Auralic er som følger: AURALiC streaming devices are capable of decoding MQA files using AURALiC’s proprietary resampling and de-blurring method. This technology is not an MQA-created or MQA-licensed process. AURALiC has no official relationship with MQA and its partners.