Bruker du Spotify til å strømme all musikk? Har du merket en litt hermetisk lyd fra PC-en og savner lydkvaliteten du hadde med din gamle CD-spiller? Løsningen er noe så enkelt som en digitalkonverter (DAC). De gode starter på ca 3.000 kroner og gir et utrolig lydmessig løft fra datamaskinen. Og selv om den komprimerte musikken på Spotify aldri vil nå helt opp til det beste CD-formatet kan levere, vil du bli overrasket over hvor bra det faktisk kan låte. Koble en USB-kabel fra datamaskinen til DAC-en, koble denne videre til stereoanlegget, og spill musikken som vanlig. Det var faktisk hele bruksanvisningen!
Vår digitale hverdag
Spotify er selvsagt bare en av mange muligheter. Teknologien går raskere enn noensinne, og den spriker i alle retninger. I vår verden betyr det at det nå finnes et hav av ulike muligheter når det kommer til medieavspilling. Noen bruker fortsatt sin gamle CD-spiller. Andre spiller musikk fra PC eller Mac; enten musikken er lagret lokalt, eller den strømmes via abonnementstjenester som Wimp, Spotify eller tapsfritt fra Qobuz. Eller hva med å bruke en nettverksstrømmer, fra Sonos eller Logitech? PlayStation3 fungerer også til dette formålet. Så har vi de som spiller av musikken fra sin smarttelefon eller nettbrett koblet til stereoanlegget via AirPlay-muligheten til en AirPort Express (Android-brukere kan bruke doubleTwist for å gjøre dette). Mulighetene er mange, nærmest uendelige, og hva folk velger er opp til sine egne preferanser. Men felles for de alle, bortsett fra CD-spillerne, er at funksjonaliteten er satt i høysetet, ikke lydkvaliteten. Jeg snakker ikke nå om high-end-nettverksstrømmere fra eksempelvis Linn og Naim, men for vanlige forbrukerløsninger. En annen, mer gledelig fellesnevner er at det er enkelt å oppgradere lyden til skikkelige greier. Gitt at musikkfilene holder høy nok kvalitet, er det ingen grunn til at du ikke skal få like god lyd fra datamaskinen som fra en påkostet CD-spiller, ved å koble til en DAC.
Audiofilt nav
En DAC, eller digital-til-analogkonverter, fungerer som det audiofile knutepunktet for alle dine digitale lydkilder. Jo flere innganger den har, desto flere forskjellige kilder kan kobles til. En skikkelig konverter vil kunne oppgradere lyden fra din gamle CD-spiller, eller den kan ta over som lydkort for datamaskinen. PC-brukere kobler til USB-inngangen (alle konverterne i denne testen har USB-inngang), mens Mac-brukere kan velge mellom USB eller optisk ut fra hodetelefonutgangen. Den samme DAC-en kan også brukes til å forbedre lyden fra TV-dekoderen eller Blu-ray-spilleren. Bare husk å sette disse til å sende PCM-lyd ut fra digitalutgangen. Dette gjelder ikke for eiere av surroundanlegg, da en DAC kun brukes i stereo.
Stasjonære
I forrige utgave av bladet testet vi bærbare DAC-er som passet fint nedi en laptop-bag. I dette nummeret fokuserer vi på stasjonære konvertere med formål å heve lyden fra datamaskinen til et nivå som tangerer eller overgår lyden fra en god CD-spiller.
5 DAC-er
Dette er ikke en gruppetest med vinnere og tapere, men snarere en liten presentasjon av nye, gode konvertere i ulike prisklasser. Billigst er Asus Xonar Essence One og Cambridge Audio DacMagic Plus til rundt 3.000 kroner. Begge har hodetelefonutgang og variabel volumkontroll, slik at de kan brukes direkte med en effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Hegel HD11 og Burson Audio DA-160 koster henholdsvis 6.000 og 8.250 kroner og har ikke de funksjonene. I stedet er dette virkelig seriøse hi-fi-DAC-er som vil kunne løfte lydkvaliteten fra selv meget gode CD-spillere og nettverksspillere. Er du villig til å bruke såpass med kroner, kan du meget godt ha en DAC for livet.
Helt til slutt har vi tatt med den perverst dyre Weiss DAC202. En konverter som virkelig har alt, med lyd i verdensklasse og en rekke tilkoblinger. Inkludert en påkostet hodetelefonutgang, og den er så vidt vi vet den eneste på markedet med Firewire i stedet for USB for tilkobling av datamaskinen. En lydmessig glimrende løsning, som er veldig dyr. Prisen på DAC202 er da også 40.000 kroner.
Slik testet vi
Alle konverterne er testet sammen med vår referanseforsterker Hegel H200 (23.000 kr) og de påkostete stativhøyttalerne Dynaudio Focus 160 (17.000 kr, test kommer). Balansert koblet med XLR hvis mulig, og hodetelefonutgangen er testet med de nokså tungdrevne Sennheiser HD 598 (2.100 kr). USB fra MacBook Pro er brukt, og vi har også spilt CD-er fra Blu-ray-spilleren Denon DBP-2012UD (4.800 kr) via koaksialinngangen. Når vi ikke har brukt CD-er, har vi spilt lydfiler av minimum CD-kvalitet (16-bit/44,1kHz). 24-bit/96kHz har også blitt sjekket.
Hegel HD11
"Rimelig" High-end
Den nye Hegel HD11 låter usedvanlig bra. Konverteren graver frem detaljene i digitalsignalet, og leverer dem uproblematisk videre uten å tilføre egne uhumskheter.
Cambridge DacMagic Plus
DacMagic gir mest for pengene
Cambridge DacMagic Plus overgår sin populære forgjenger med flere digitalinnganger, bedre oppsampling og hodetelefonutgang.
Asus Xonar Essence One
Påkostet budsjettkonverter
Dataprodusenten Asus har kastet seg ut i hi-fi-markedet med verdens første DAC med symmetrisk 8x oppsampling.
Weiss DAC202
Vidundermiddelet
Weiss DAC202 koster det hvite ut av øyet. Men til prisen får du da også en av de aller mest vellydende konverterne på markedet i dag.
Burson Audio DA-160
Seriøs hi-fi
Burson er en relativt fersk stjerne på hi-fi-himmelen, men det stopper dem ikke fra å lage flotte produkter. Som denne digitalkonverteren.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser