TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Duell: Primare CD35 PRISMA

Bunnsolid CD-streamer

Primare CD35 Prisma er en CD-spiller som tilfeldigvis har knallbra strømming innebygget.

Av / 21.02.23 - 10:00
Primare CD35 PRISMA

Lyd & Bilde mener

  • Superb lyd og byggekvalitet i en uvanlig praktisk og anvendelig CD- og nettverkspiller. Støtter høyoppløst lyd fra CD og strømming.
  • Støtter ikke Tidal med MQA. Kan ikke brukes som DAC.

Spilleren fra Primare er grunnleggende lik Technics SL700M2, og Marantz SACD 30n, bortsett fra at den ikke har lydinngangen og støtte for SACD-avspilling. 

Den er i likhet med de andre to, solid og tillitvekkende bygget, men en stillegående CD-mekanisme (her fra TEAC), og den kombinerer CD-spilling med høyoppløste strømming fra de fleste formater. Bortsett fra MQA, som brukes stort sett bare av Tidal.

Den er bygget opp som en CD-spiller, med Primares Prisma strømmemodul integrert, og den har digitale utganger for de som vil bruke en separat digitalkonverter.  

I likhet med Technics SL-G700M2, er DAC-en hentet fra ESS, her er det en åttekanals ESS Sabre ES9028PRO, med 32-bits prosessering, som er benyttet. Den skal være mer dynamisk med et dynamikkomfang på 129 dB, og er svært støysvak.

Diskret utgangsdel

Primare CD35 PRISMA 1
Foto: Primare

Primare er med rette stolt av sin ingeniørkunst, og CD35 Prisma er ikke noe unntak. Da tenker vi ikke bare på byggekvaliteteten, med at de har valgt et drivverk fra TEAC, og bygget opp utgangsdelen med diskrete komponenter. Akkurat som Technics har gjort i analogdelen.

Annonse

Kretskortene er overveiende bygget opp med overflatemonterte komponenter (SMD), og spilleren har både to- og firelags tosidige kretskort for å holde signalveiene så korte som mulig. 

Strømmemodulen støtter nå Roon, og streaming fra Spotify Connect, men også via Google Chromecast, Apple Airplay, og man kan strømme trådløst fra hva som helst over UPnP/DLNA. For eksempel fra Tidal. Interessant nok støtter den også WiSA, som mange TV-er støtter – LG f.eks., og det betyr at man kan strømme fra TV-en til anlegget via Prisma strømmemodulen i CD35.

Primare CD35 PRISMA 2
Ingen innganger, men man kan koble spilleren til en DAC. Foto: Lasse Svendsen

Lydkvaliteten

Selv om den ikke har innganger for separate lydkilder, kan man styre volumet fra spillerens balanserte og ubalanserte utganger fra fjernkontrollen. Volumkontrollen kan kobles ut i oppsettet på skjermen, hvis man skal koble spilleren til i en forsterker. USB-A inngangen på baksiden, støtter opp til 192 kHz/24 bits lyd, samt DSD 128/5.6MHz. 

Fine greier, men til syvende og sist er det lydkvaliteten alt står og faller på. Dét er en disiplin Primare-spilleren behersker til fulle. Selv på de små Dynaudio Special Forty, drevet av vår pålitelige Hegel H190, presenterte spilleren Roheys Tell Me over nettverket, med en halv oktav ekstra i bassen. Sammenlignet med Technics SL-G700M2. Den presenterer også musikken med større dynamisk kontrast. Noe som ble veldig tydelig på Arild Andersen Groups Affirmation, spilt fra Tidal HiFi over AirPlay. Her var fokuset strammet til og slagverkets kontrast til kontrabassen, klaveret og saksofonen, var tydeligere.

Primare CD35 PRISMA 3
Primare bruker en CD-mekanikk fra TEAC. Foto: Lasse Svendsen

Musikken flyter fint med flere detaljer, og man merker mer enn fornemmer, at Primare har jobbet mye med det analoge utgangstrinnet på CD35 Prisma.

Men det er med en CD i skuffen, at de lydmessige forskjellene mellom Primare og Technics, er tydeligst. Slagverk og kontrabass, på Butch and Butch fra Up For It med Keith Jarrett Trio på CD, gjengis med både mer dybde og kraft. Klaveret lyder kanskje ikke like varmt og fyldig som hos Technics, men det er bedre fokusert og klinger mer i rommet.

Et bytte til Al Jarreaus Cold Duck på CD, sementerer bare inntrykket av en spiller som har stålkontroll på dynamikken og skalaen i lydbildet. Det er ingenting halvveis her, og det gnistrer mer av gitarsoloen på Cold Duck. Lydbildet er større, det er mer dybde når man spiller CD-er, og Primare-spilleren minner om en del dyrere spillere vi har testet, i måten den gjengir musikken med autoritet på.

Primare CD35 PRISMA 4
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Hvis man legger mest vekt på hvordan CD-samlingen lyder, er Primare CD350 Prisma CD-streameren man skal ha. Så lenge fraværet av innganger ikke betyr noe, i hvertfall. De lydmessige forskjellene mellom Technics og Primare, er ikke så store når man spiller musikken trådløst. Men på CD-er rykker Primare-spilleren fra med bedre bassgjengivelse, større dynamisk kontrast, skarpere fokus, og finere detaljgjengivelse. 

  1. Primare I35 Prisma

    Sannheten er vakker

    Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.

    Veloppdragen og stram klang, uten lyter. Driver det aller meste med overbevisning. Fullt utstyrt med alt du kan ønske deg.
    Til denne prisen finnes det enda kraftigere forsterkere, men kanskje ikke når man tar med utstyret.
    Les hele testen
Karakter
Primare CD35 PRISMA
Premium

Også i denne testen:

Technics SL-G700M2

Bedre enn noensinne

Technics oppgraderte SL-G700M2 er en velspillende kombinasjon av CD-spiller med og nettverkspiller.

Nydelig varm og behagelig lyd. CD- og nettverksspiller med forforsterker og DAC-innganger. Omfattende støtte for høyoppløst lyd fra strømming, spiller både SACD og CD.
Mangler det siste hakket på dynamisk kontrast. Lite futt i hodetelefonutgangen. Appstyringen kan bli bedre.
Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde
[]