TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

DAB-radioer

Digitale reiseradioer

En bærbar radio er ikke bare en utømmelig kilde til nyheter og underholdning, den er også en utmerket strømmehøyttaler.

forfatter
Publisert 15.07.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Sony XDR-S60DBP
 • POP Duo
 • Pinell GO+
 • Pure Evoke D2 Mio
 • Radionette Solist
 • Sangean WFR-29C
 • Sandstrøm Juice Portable
 • Tivoli Audio PAL+ BT
 • I Norden har musikkstrømming tatt over som det foretrukne mediet for avspilling av musikk. Millioner av oss bruker mobilen som musikkspiller, og bruker den enten med hodetelefoner, eller så strømmer vi musikken trådløst til anlegget. Eller en trådløs høyttaler.

  Da er det bare naturlig at radioene også får strømming. Ikke bare av radiosendinger som holder stand som det største strømmemediet, men også strømming fra mobilen. For med Bluetooth kan du skifte fra favorittprogrammet ditt, til favorittartisten din med et tastetrykk. Derfor har de aller fleste radioer i dag Bluetooth innebygget, slik at de også kan være en trådløs høyttaler for mobilen. Eller nettbrettet.

  En bonus med strømming, er at man kan strømme radio og podcaster via apper på mobilen, og velge blant over 200.000 radiostasjoner på internett.

  Det finnes svært mange radioer å velge blant. De fleste av dem har FM, DAB og DAB+ (Digital Audio Broadcasting), i noen tilfeller også nettradio, Spotify Connect, og Bluetooth.

   

  TV 2 hjelper deg intervjuer Lasse Svendsen

  Sjefsredaktør i Lyd & Bilde, Lasse Svendsen, forteller i dette intervjuet litt om forskjellen på radioene som er med i testen, og Ronny fra NRK P3 tester om han kan høre forskjell på DAB og FM.
   

   

  Hva vi har testet

  I denne testen har vi valgt bærbare og batteridrevne digitalradioer, som alle har trådløs Bluetooth-strømming.

  Vi har lagt størst vekt på bærbarhet, brukervennlighet og lydkvalitet, men også tilkoblingsmuligheter. For det kan være kjekt å kunne koble til et par hodetelefoner, i tillegg til å strømme musikk fra smartmobilen eller nettbrettet. Nesten alle radioene i testen kan kobles til stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og selv monoradioene gir deg da stereolyd.

   

  Hva skal man se etter?

  Det er like mye et spørsmål om hva man skal høre etter. God lyd på tale, eller musikk. Sjekk at den har mulighet for de tilkoblingene du trenger. Bluetooth for strømming, hodetelefoner, ekstra høyttalere eller linjeutgang til anlegget. Er den enkel å bruke, kan alle stasjonene lagres i et minne? Kan den brukes med batterier? Er den liten nok til å være bærbar, og er den enkel å bruke? Ser man hva som står på skjermen når den står i sollys på terrassen?

  Oppslag I

   

  Fire kjappe spørsmål om DAB-radio:

  Hva er DAB+?
  Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 160 kbps. Til sammenligning er en CD på 1411 kbps datastrøm.

   

  Hva er fordeler og ulemper med DAB+?
  Fordelene med DAB+ er muligheten for å sende mange frekvensblokker noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.

  Dekning
  I Norge er DAB-dekningen nesten på 100 prosent av bosettingen, og flere radiokanaler finnes kun på DAB. I Danmark er den 35 prosent, mens Sverige ha lagt DAB-radio på is, på ubestemt tid. Men også i Sverige selges det FM-radioer som også har DAB og DAB+, slik at de kan brukes både med eksisterende FM-nett, og et eventuelt DAB-nett.

  Det er viktig at man velger en mottaker med DAB+, for den bruker AAC+-koding av lydsignalet som teknisk sett kan gi bedre lyd enn vanlig DAB, men DAB+ er ikke bakoverkompatibel med DAB uten pluss. Derfor selges de fleste radioer i dag med mottakere for både DAB og DAB+ – i tillegg til FM-radio.

  Når må jeg kaste mine FM-radioer?
  Har man god DAB-dekning, kan man trygt bytte ut sine gamle FM-radioer med DAB-radioer nå. Så å si alle radioer som selges i dag er både DAB/DAB+ og FM-radio. FM-sendenettet stenges gradvis i 2017, så man har god tid. Husk å levere brukte radioer på en avfallsstasjon, eller i forretningen der du kjøper DAB(FM)-radioene dine.

  Produkter i testen

  Sony XDR-S60DBP

  Bommer på det viktigste

  Store knapper og skjerm hjelper ikke Sony-radioen, som leverer for dårlig lyd.

  En av de enkleste radioene å bruke.
  Svak dynamikk og dårlig lyd.

  POP Duo

  Billig og enkel

  Til prisen bør stereoradioen fra Pop være et kupp. Det er den ikke.

  Oversiktlig betjening og enkel å bruke.
  Alt for slank lyd og blodfattig dynamikk.

  Pinell GO+

  Veldesignet reiseradio

  Pinell-radioen spiller høyere enn den ser ut, og er en utmerket bærbar høyttaler for musikkstrømming.

  Knallgod lyd uansett lydkilde og svært lang batteritid. Med Bluetooth-strømming fra mobilen, kan du bruke den som trådløs høyttaler.
  Skjermen er for mørk.

  Pure Evoke D2 Mio

  Skuffende lyd

  Pure kan digitalradio bedre enn de fleste, men selv de beste kan bomme på målet.

  Godt utstyrt og mulighet for batteridrift.
  Slapp og uengasjerende lyd uansett lydkilde.

  Radionette Solist

  Strålende solist

  Med attraktiv design og god lyd gjør radioen ikke skam på Radionette-navnet.

  Svært god lyd og god brukervennlighet til en fair pris.
  Litt for stor til å passe i sekken.

  Sangean WFR-29C

  Trådløs verdensradio

  Sangean har radioen for de som elsker radiolytting, også fra utenlandske stasjoner.

  Svært velutstyrt med nettradio, fargeskjerm og Spotify.
  Litt for ullent og uklart lydbilde på musikk.

  Sandstrøm Juice Portable

  Utholdende strømmeradio

  Med det treffende navnet Juice Portable, spiller den lille radioen i over et døgn før batteriet må lades.

  Liten og lett med perfekte reiseegenskaper i form av lang batteritid.
  Litt for lite juice i lyden.

  Tivoli Audio PAL+ BT

  Kompetent kompis

  De små Tivoli-radioene skuffer sjelden. Ikke denne gangen heller, med testens beste lyd.

  Kompakt og brukervennlig digitalradio med strømming, god batteritid og kjempegod lyd.
  Testens høyeste pris.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
  Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
  Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
  En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
  Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
  Det beste kjøpet i klassen Pro-Ject Debut Pro markerer selskapets 30-årsjubileum med stil og finesse.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend