Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Creative Sound Blaster X7 Limited Edition

Lydkort og forsterker i ett

Det mest ambisiøse Sound Blaster-lydkortet hittil er i tillegg en integrert forsterker og hodetelefonforsterker.

Skrevet av / 26.05.15 - 00:01
Creative Sound Blaster X7 Limited Edition
Geir Gråbein Nordby

Det går nesten ikke an å snakke om lydkort uten å nevne Sound Blaster fra Creative, som siden sitt første produkt i 1989 raskt ble PC-standarden i mange år fremover. I dag er markedet mer blandet, men Creative har fremdeles en solid posisjon i markedet for lydkort.

At X7 beskrives som det mest ambisiøse Sound Blaster-produktet hittil, er derfor noe man skal ta seriøst. I tillegg til å være et lydkort som også støtter høyoppløste lydformater, er dette også en integrert forsterker. Dermed trenger du bare et par passive høyttalere for å få lyd fra datamaskinen, og ved å velge et par skikkelige hi-fi-høyttalere får du uendelig mye bedre lyd enn med et par billige PC-høyttalere. X7 har i tillegg en hodetelefonutgang med en påkostet forsterkerdel, som lover å drive hva du måtte ønske av hodetelefoner. Helt opp til de mest tungdrevne på 600 ohm.

Funksjonene stopper ikke der, for X7 kan strømme musikk trådløst fra mobilen via Bluetooth, som også støtter bedre lyd med aptX og AAC, og du finner dessuten en optisk digitalinngang og ditto utgang. Forsterkeren dekoder Dolby Digital fra både spillkonsoll og Blu-ray-spiller, og du kan til og med få surroundlyd ved å bruke en multikanals analogutgang på baksiden. Det er utstyret sitt, det!

 

Creative_Soundblaster_X7_LE_front

 

Limited Edition

Sound Blaster X7 er i utgangspunktet svart, men her tester vi en hvit Limited Edition-utgave, som må kjøpes gjennom Creatives egen nettbutikk. Foruten fargen ligger forskjellen i en større ekstern 24 volts strømforsyning og 6 ampere mot standardversjonens 2,91 ampere. På papiret øker ikke dette utgangseffekten mer enn noen prosent, fra 20 til 22 watt pr. kanal i 8 ohm, men det bør gi vesentlig bedre kontroll på høyttalerne. Det gir også mer lineær og kraftigere forsterkning til hodetelefonene.

Eier du allerede standardversjonen kan du kjøpe den større strømforsyningen løst, til en drøy tusenlapp. Som er det samme som prisøkningen til Limited Edition-utgaven.

 

Creative_Soundblaster_X7_LE_bakside
På baksiden finner du optisk digital inn og ut, analog inn og USB-DAC-inngang. I tillegg finnes multikanals analogutgang, om du vil koble til et surroundanlegg.

 

Fin til nærfelt

Lyden av X7 er detaljert og klar. Musikk gjengis med et stort lydbilde, og forsterkeren driver kompakthøyttalerne B&W 685 S2 bra ved moderat lydnivå. En kvinnevokal står klart frem fra musikken, pianotangenter danser fint bortover toneskalaen, og Leonard Cohens stemme gjengis med tydelig rasping fra stemmebåndet. Men sammenlignet med en annen kompakt forsterker, nemlig NAD D3020, når ikke X7 opp kraftmessig. Den flater ut når man drar på litt, og spesielt basskontrollen avtar. Det er heller ikke noe særlig dynamisk overskudd til transientene. NAD-forsterkeren låter roligere, kraftigere og totalt sett bedre. Og den er billigere, 3.798 kroner.

Men foran PC-skjermen med høyttalerne plassert for nærfeltlytting, blir det høyt nok. Og for spillere av førstepersons skytespill har X7 en interessant funksjon i form av «Scout Mode», som bedre lar deg høre fienden bak veggen, da den forsterker forsiktige lyder som fotskritt. Men den forsterker også dine egne lyder, og er ikke en modus som bør stå på fast.

 

Creative_Soundblaster_X7_LE_hodetelefon
Et hodetelefonstativ følger med, som kan settes på om man ønsker.

 

Hodetelefoner

Forsterkeren drev våre hodetelefoner Sennheiser HD 598 (1.600 kr) og Focal Spirit One S (1.700 kr) med stor overbevisning, med vesentlig kraftigere og bedre forsterkning enn NAD D3020.

 

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Sound Blaster X7 er en meget velutstyrt desktop-forsterker. Den låter ganske bra i nærfeltsoppsett, da man ikke trenger spesielt mye kraft. Men selv Limited Edition-versjonen kommer til kort til vanlig stuebruk med gjennomsnittlig kravstore høyttalere, dersom man drar på litt. Derfor tror vi kundene av denne kommer til å bruke USB-kabel til PC eller Mac, som fort kan gjøre trådløs Bluetooth til en overflødig funksjon. Men i en mindre stue, eller til folk som aldri trenger å «guffe opp», så kan forsterkeren gjøre nytten, og da er også trådløs lyd praktisk.

Et stort pluss er en meget god hodetelefonutgang, som drev det vi plugget i med største overbevisning. Men totalt sett finnes altså rimeligere alternativer med bedre ytelse.

 

Creative_Soundblaster_X7_LE_miljoe1

 

 

Lyd & Bilde mener

Mange funksjoner bygget inn i ett og samme produkt. Bra med kraft for en desktop-forsterker å være. Til denne prisen finnes andre forsterkere med bedre kontroll over høyttalerne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Prisgunstig inngangsbillett

Klassens beste kjøp

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Scroll to Top