En forsterker trenger ikke å være kjempestor for å låte bra. Det demonstrerte vår test av nettverkstilkoblede stereoforsterkere for to år siden.
Nå har Bluesound Powernode, som deltok den gang, kommet i en ny og revidert utgave. Da Bluesound i mellomtiden har sluttet å navngi modellgenerasjonene, har den fått det anonyme etternavnet N330.
Av ytre ligner den sin forgjenger til nær forveksling: en sort eller hvit plastboks med avrundede hjørner og et kontrollpanel på toppen. Panelet er mer avansert enn tidligere, da det nå er et touch-felt til styring av volum, samt fem forvalg som kan programmeres med nettradiostasjoner eller spillelister. Det ville ha vært prikken over i-en hvis touch-feltet inneholdt et display slik at man kunne sett hva som gjemte seg bak knappene.
Ellers skjer det meste av betjeningen via Bluesounds mobil-app. Man kan imidlertid også kjøpe en separat fjernkontroll, så de mest brukte funksjonene kan styres fra sofaen. Har man en fjernkontroll til overs, kan Powernode også programmeres til å bruke denne via appen.
Nå også til TV-en
Som forsterker har Bluesound Powernode et beskjedent utvalg av innganger: en USB-port og en kombinert analog/digital inngang. Heldigvis er utvalget blitt utvidet med en HDMI-inngang med eARC. Det gjør Powernode til et nærliggende valg til TV-anlegget. Den er billigere enn mange lydplanker, spesielt hvis du allerede har et par gode passive høyttalere stående.
Hvis du vil ha surroundlyd i hjemmekinoen, kan Bluesound Powernode inngå i et flerkanalsanlegg (opptil 5.1 kanaler) sammen med andre Bluesound-enheter – som lydplanke eller separate høyttalere. Har du en eldre Powernode, kan den også settes opp til å drive bakhøyttalerne.
Utgangseffekten i Bluesound Powernode er blitt oppgradert fra 50 W i forrige utgave til 80 W. Det gir litt større frihet i valg av høyttalere. Og effekttrinnet er angivelig det samme som brukes i den integrerte forsterkeren NAD C368 (Bluesound er et søsterselskap til NAD), som koster nesten det dobbelte av Powernode når den utvides med BluOS-modul.
Høyttalerkontaktene er banan/skrue av akseptabel kvalitet. Kontaktene er av plast, men kontaktflaten er forgylt. Der er også en RCA-utgang til subwoofer.
Nå med Google-styring
Bluesound Powernode kan nå styres med Google Assistent. Også Amazon Alexa støttes, men kun på engelsk. Der er ikke innebygd mikrofon, men enheten kan fjernstyres med kommandoer via en smart-høyttaler eller mobil.
Støtter MQA
Bluesound er en plattform for streaming og multirom, i likhet med konkurrenter som Sonos, HEOS (Denon/Marantz) og Play-fi. Alle relevante streaming-tjenester støttes. Herunder Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz og Apple Music. Men i motsetning til konkurrentene støttes MQA-formatet, som brukes til høyoppløste musikkfiler på Tidal.
Lydkvaliteten
Det er lett å undervurdere Bluesound Powernode. Den lille matboksen av en forsterker veier bare 1,8 kg og ligner et leketøy. Men med et par fornuftige høyttalere tilkoblet blir leken til alvor.
Balansen i lydbildet ligner det vi har møtt hos mange vellykkede klasse D-forsterkere: utpreget ufarget, uten spesiell vekt på et bestemt toneområde. Ord som ”varm” og ”engasjerende” kommer ikke i bruk. Heldigvis er lyden heller ikke flat eller kjedelig, bare uten betoninger.
Noe Powernode gjør riktig bra, er å gjengi det rommet som opptaket foregår i (enten det er snakk om et liveopptak eller romklang, lagt til i studioet). Det er svært gjennomsiktig, og man kan plassere instrumenter og stemmer på scenen. Ikke minst når man tar prisen med i betraktning. De fleste forsterkere i det billigste sjiktet av skalaen blander sammen korstemmer så det låter som én stor, diffus menneskemasse, fremfor adskilte sangere.
Jeg har ikke hørt NAD C368, som den skulle dele utgangstrinn med. Men den kan på den måten minne om lyden fra NAD C388, noe som gir mening, slektskapet tatt i betraktning.
Der begrensningen setter inn, er hvis man vil spille kompleks musikk ved høy styrke på ineffektive høyttalere. Det fikk jeg erfare da jeg prøvde den på deltakerne i en kommende gruppetest av kompakthøyttalere. Når forsterkeren presses til grensen, forsvinner evnen til å skille de små detaljene. Men det skjer på en sivilisert måte, og uten at det låter stygt.
Bluesound Powernode N330 er for de som synes at selv NAD er for prangende.
Konkurrenter
Det er flere som har laget forsterkere i samme ”matboksformat”, men den eneste reelle konkurrenten er Sonos Amp, som har de samme tilkoblingene, litt større utgangseffekt, og ikke minst adgang til Sonos’ store økosystem av multiromsenheter. Siden testen har Sonos dessuten fått support for HD-musikkfiler.
Lydmessig er Bluesound Powernode likevel et hestehode foran, og avspilling av MQA-filer fra Tidal er et sterkt kort.
Konklusjon
Bluesound Powernode N330 er en fin liten forsterker for de som synes at selv NAD er for prangende. Den inneholder akkurat det som er nødvendig for de fleste – nemlig trådløs streaming, TV-tilkobling og effekten til å drive et par høyttalere.
Forgjengeren var fin, men takket være ekstra effekt og en klart bedre forsterker er den nye utgaven en forsterker som under alle omstendigheter bør høres før man forlover seg med Sonos.
Vil den klare å drive høytalere som Klipsch rp280F?
Dere skriver at svakhet er at N330 ikke passer til tungdrevne høyttalere.
Hva vil det si?
Jeg har et par KEF Q7. De har 8 ohms impedans. Vil dette si at de er 8for), tungdrevne? Vil dere ikke anbefale N330 til 8 ohms høyttalere?
Flere faktorer kan gøre en højttaler tung at drive, men det handler primært om følsomhed. Dine KEF Q7 har en følsomhed på 91 dB, og det betyder, at de er ganske effektive. Det burde ikke være et problem at drive så effektive højttalere med en 80 W klasse D-forstærker som den, der sidder i N330.
Vil denne ha nok guffe til b&w705 s2 mon tro..