Bluesound, som er søsterselskapet til NAD, har laget mange vellykkede strømmemottakere. Blant dem jubileumsmodellen Node X, og senest strømmeforsterkeren PowerNode Edge.
Men adgangsbilletten har hele tiden vært forholdsvis dyr. Og det er dette den nye begynnermodellen Node Nano (N030) skal rette opp.
Designmessig gjør Bluesound Node Nano ikke mye vesen av seg. Den lille sorte plastboksen kunne like godt ha vært en nettverks-switch eller et hybridmodem. Men den vil nok likevel ofte bli lagt bort for å bli betjent via mobil-appen.
Hvis man skulle la den stå fremme, kan de mest basale funksjonene (lydstyrke, avspilling og pause) styres med fem touchfelter på toppen av enheten.
På baksiden finner man analoge og digitale lydutganger (stereo RCA, optisk Toslink og koaksial). Det er også Ethernet-port og USB-A-port til en ekstern disk eller flashminne. Men det er også alt.
Bluesound Node X hadde HDMI-inngang for TV og en kombinert analog/optisk inngang. Men inngangene er fjernet her. De eneste måtene å få lyd inn i Node Nano er via nettverket og med Bluetooth.
Hodetelefonutgang leter man også forgjeves etter, men det gir god nok mening, da kablede hodetelefoner normalt vil være koblet til den etterfølgende forsterkeren. Node Nano har dessuten tilkobling for trådløse hodetelefoner med Bluetooth.
Heldigvis er det ikke spart på lydsiden. Her brukes samme fine ESS Sabre 9028Q2M DAC-krets som i den mer enn dobbelt så dyre Node X. Og det kan høres.
Støtter MQA
Bluesound og moderselskapet NAD har tradisjonelt vært en av de mest trofaste støttene for MQA-formatet. Og det er helt spesielt at man kan finne MQA-dekoding på et så billig apparat som Bluesound Node Nano. Med i bildet hører rimeligvis at NAD i 2023 kjøpte MQA av Meridian. Men også at MQA mistet sin store base da Tidal valgte å skifte til FLAC til høyoppløst musikk. Dette skiftet er fortsatt i gang.
For øvrig støtter Bluesound alle relevante strømmetjenester: Spotify, Deezer, Qobuz, Apple Music – og altså Tidal. Akkurat som konkurrentene Sonos og HEOS (Denon/Marantz).
Lydkvaliteten
Selv om prisen er den halve, har Bluesound Node Nano en del av elektronikken til felles med den mer eksklusive Node X. Ikke minst ESS Sabre-digitalkonverteren som spiller en stor rolle for totalinntrykket.
Vi har primært vurdert Node Nano via analogutgangen som digital signalkilde. Her ble den koblet til min NAD C 658 forforsterker, (som også har innebygd BlueOS-modul) som dyrere referanse. Node X ble også vurdert som ren digital lydkilde via NAD-ens innebygde DAC. Forskjellene var imponerende små.
Bluesound Node Nano er en ganske billig enhet, men det er på ingen måte overkill å koble den til en forsterker i det høyere sjiktet av prisskalaen.
Lydbildet er til enhver tid behagelig og musikalsk, og det er overraskende hvor godt den formidler opplevelsen av å lytte til musikk i et tredimensjonalt rom.
Låter dyrere enn prisen
Ved lengre tids lytting kommer de små forskjellene for dagen. Det kommer ikke som en overraskelse at den langt dyrere NAD fortsatt gjør det litt bedre enn den kjempebillige Node Nano. Men det er altså en forholdsvis liten forskjell. Langt mindre enn prisforskjellen.
Forskjellen handler først og fremst om gjennomsiktigheten. Bluesound tegner et riktig godt bilde av rommet og den akustiske scenen. Men luften virker så å si klarere og mer gjennomsiktig på den dyrere NAD-en. Det er mer plass mellom instrumentene, og man fornemmer bedre dimensjonene.
Til gjengjeld er Bluesound Node Nano faktisk et litt morsommere selskap enn den dyrere digitalinngangen på NAD-en. Det er litt mer varme og rockefornemmelse over Bluesound. På en låt som MTV-opptaket av Eagles’ Hotel California blir det nesten for tungt. Men kun nesten.
Konkurrenter
Strømmemottakere er en kategori i vekst innenfor alle prisklasser, men i basic-segmentet er det én konkurrent alle må se seg sammenlignet med, og det er WiiM, som har imponert med den ene fremragende og billige strømmeenheten etter den andre. WiiM Pro er på de fleste punktene en direkte konkurrent til Bluesound Node Nano, men koster halvparten. WiiM Pro har imidlertid ikke et så utbygd multiromssystem som Bluesound og heller ikke MQA, hvis man altså kan finne noen filer i det formatet.
Konklusjon
Bluesound Node Nano (N030) er et naturlig svar på den økende konkurransen i det betalbare sjiktet av markedet for musikkstreamere. Den er billigere enn noen Node-enhet til dags dato og virkelig vellydende. Prismessig gir WiiM den kamp til døren – og et stykke videre. Men det setter tingene litt mer i balanse at Bluesound har et utbygd multiroms-økosystem og en brukervennlig app.
Omkostningen ved den lave prisen er at antallet tilkoblinger er skåret ned til et absolutt minimum. Du må unnvære HDMI- og analoginngang, og en fysisk subwooferutgang er også sløyfet. Node Nano er bare egnet til å utstyre det eksisterende anlegget med streaming. Noe som ligner et velvalgt kompromiss.
Lydmessig ligner Node Nano den langt dyrere Node X, som i sin tid fikk toppkarakter. Når Nano likevel må nøye seg med et femtall, skyldes det den økte konkurransen siden den gang.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser