TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bluesound Node (N132)

Diskré forbedringer av en god oppskrift

Den velkjente Bluesound Node har fått en diskré oppgradering som føyer gode ting til helheten – uten å heve prisen.

Av / 07.12.24 - 10:00
Bluesound Node (N132)

Lyd & Bilde mener

  • Lett og rimelig måte å få strømming og multirom på det eksisterende anlegget. Forbedret lydkvalitet til samme pris. Når romkorreksjonen kommer, blir den enda mer interessant.
  • Bare en analog / digital kombi-inngang. Fjernkontroll skal kjøpes som tilbehør.

Bluesound, som er et søsterselskap til NAD, er først og fremst kjent for sin streaming-mottaker, Node. Navnet er lett å huske da alle utgavene av den har hatt navnet Bluesound Node. I den nyeste generasjonen er det imidlertid blitt litt mer komplisert, da det nå også finnes en nedskalert versjon kalt Node Nano, og en luksusutgave, Node Icon. Her har vi imidlertid testet standardmodellen, Bluesound Node, med modellkoden N132.

Bluesound Node (N132) 1
Bluesound Node N132 ligner sin forgjenger på en prikk. (Foto: Bluesound)

Bluesound Node N132 ligner forgjengeren på en prikk. Den velkjente ‘skolematboksen’ i sort eller hvit plast har akkurat samme mål og vekt som før. Og ingen skilt eller klistermerker proklamerer at vi har med en forbedret versjon å gjøre.

Man er nødt til å lese dataarket grundig for at se hva forskjellen på de to produktgenerasjonene er.

Les også Liten endring – stor forbedring Hvis du mangler strømming på anlegget, er Bluesound Node X en perfekt løsning. Og nå med enda bedre DAC.

For det første er digitalkonverteren endret til den ganske anerkjente ESS Sabre 9039. Det kan jeg sette pris på, da de ESS-DAC-er jeg har hørt hittil, har vært skikkelig vellydende. Det er for øvrig samme DAC som brukes i Node Nano, som vi nylig testet. Og i den dyrere Node X jubileumsmodellen.

Nå med romkorreksjon

For det andre får Bluesound Node N132 nå romkorreksjon. Som hos NAD er valget landet på Dirac Live. Det er en svært interessant og brukbar forbedring. Og ekstra relevant for de som bruker Node som digital forforsterker i kombinasjon med en effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Vi hadde imidlertid ikke mulighet til å teste romkorreksjonen på Bluesound Node, da den ikke er klar ennå, men kommer som en oppdatering. Vi har imidlertid møtt den på flere andre produkter, og den har fungert upåklagelig. Den utgaven som kommer til å følge med Bluesound Node N132, blir den begrensende Live-utgaven, som kun kan brukes opptil 500 Hz. Men det er også det frekvensområdet hvor det er mest bruk for den.

Annonse
Bluesound Node (N132) 2
Bluesound Node N132 får nå Dirac Live-romkorreksjon. (Foto: Bluesound)

Dirac live kommer bare til Node N132 og Node Icon. De eldre utgavene av Node får den ikke.

Utseendet på nye Node er som sagt uendret; det vil si at fronten av det lille plastkabinettet bare rommer en hodetelefonutgang, og at betjeningen skjer med et touch-felt på toppen hvor man kan regulere lydstyrken. Det er også fem forvalg som kan programmeres med nettradiostasjoner eller playlister. Det er dessverre ikke noe display i touch-feltet. Hvis man ønsker å kunne se hva man gjør, må man ta skrittet opp til toppmodellen Node Icon.

Var det ikke plass til to innganger?

På baksiden er de samme inn- og utgangene som før: en kombinert digital/analog inngang i en 3,5 mm kontakt som rommer både analog minijack og optisk digital. Det er smart, men litt upraktisk, noe som understrekes av at det har vært nødvendig å levere en optisk TosLink-adapterkontakt med i kassen. Det burde ha vært mulig å finne plass til både en 3,5 analog inngang og en normal optisk inngang på baksiden. En HDMI-inngang med eARC gjør det mulig å koble til TV-en og bruke Node som digital forforsterker.

Bluesound Node (N132) 3
Det burde ha vært mulig å finne plass til både en 3,5 analog inngang og en normal optisk inngang på baksiden. (Foto: Bluesound)

En USB A-port kan brukes til eksterne lagermedier til musikkfiler. Node kan lese alle tenkelige formater. Og snart vil den også kunne spille DSD-filer.

På utgangssiden er det analog stereo. I appen kan man velge om utgangsnivået skal være variabelt eller fast. To andre RC-kontakter er til henholdsvis subwoofer og koaksial digitalutgang. Til slutt er der en TosLink optisk utgang samt en trigger-utgang og en inngang til infrarød fjernkontrollsforlenger. Fjernkontrollen er dessverre ikke med i kassen; den må man kjøpe separat.

Lydkvaliteten

Da Bluesound Node N132 både har analog utgang og to digitalutganger, er det mulig å bruke den som både selvstendig musikkspiller og som ren digital lydkilde via forsterkerens DAC. Eller for den saks skyld en kostbar ekstern DAC.

Da det er det mest sannsynlige scenariet i prisklassen, har vi primært vurdert Node N132 via analogutgangen som digital signalkilde. Her ble den koblet til min NAD C 658 forforsterker (som også har innebygd BlueOS-modul) som dyrere referanse. Men vi lyttet også som ren digital lydkilde via NAD-ens innebygde DAC. Forskjellene var små.

BLSN132WH_O_03 BLSN132BK_O_03 BLSN132WH_O_02 BLSN132BK_O_02
<
>
(Foto: Bluesound)

Bluesound tegner et virkelig godt bilde av rommet og den akustiske scenen. Den foregående modellen (Node N130) plasserte musikken foran høyttalerne, men med Node N132 er det en fin fornemmelse av rom og dybde. Det er ikke så dypt og presist tegnet som via DAC-en i den dyrere NAD-forforsterkeren. Og luften i rommet er ikke så klar. Men til denne prisen er det flott.

Akkurat som på Node Nano (som jo har den samme DAC og analogdel) er lyden fra analogutgangen på Bluesound til gjengjeld litt mer morsom enn den kyniske NAD-en.

Les også Bluesound tar opp kampen med WiiM Det trenger ikke å være dyrt å koble streaming til stereoanlegget. Faktisk er det billigere enn noensinne. Node Nano er Bluesounds alternativ.

Konkurrenter

Da den foregående Bluesound Node kom på markedet, var streaming-mottak i HD-kvalitet ikke hverdagskost. Det er den i dag, hvor alle produsenter – også Sonos – kan spille omtrent alle tenkelige filtyper og oppløsninger.

I dag må enhver streamer i den budsjettvennlige klassen nødvendigvis sammenlignes med WiiM, som de seneste par årene har satt en ny standard for hva man kan tillate seg å forlange til prisen. Selv om Bluesound Node ikke har steget i pris, er WiiM Ultra fortsatt en fjerdedel billigere, og kan skryte av en flott farge-touchskjerm. Begge har romkorreksjon, men det gir imidlertid bonuspoeng at man hos Bluesound får den utmerkede Dirac Live.

Les også Hi-Fi-strømming på budsjett Den kompakte Wiim Ultra er det beste kjøpet blant streamere i budsjettklassen.

Konklusjon

Bluesound Node N132 er en skånsom, men også nødvendig oppdatering av forgjengeren med samme navn, men med nummeret N130. En bedre DAC fra ESS og (den kommende) tilføyelsen av Dirac Live-romkorreksjon betyr at Bluesound stort sett kan konkurrere på linje med WiiMs streamere. Har du allerede et Bluesound-basert multiromssystem, er valget til gjengjeld enkelt: Da bør du selvfølgelig velge Node N132.

Karakter
Bluesound Node (N132)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde