TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

test: AudioQuest Beetle

Dragonflys storebror

Hjemmeutgaven av Audioquests populære digitalkonverter kan noen ekstra triks.

Av / 22.12.17 - 20:06
AudioQuest Beetle

Lyd & Bilde mener

  • Den låter langt dyrere enn den er i virkeligheten. Og du får hele tre innganger i stedet for en.
  • Bluetooth og Toslink krever en klossete strømadapter. Den ser virkelig ikke ut!

Audioquest er storleverandør av høyttaler- og signalkabler, men det amerikanske selskapet har de senere årene utvidet produktspekteret med hodetelefoner i det bedre sjiktet, og kompakte USB-DAC-er som er lette å ha med på farten.

Audioquest Beetle er en litt større, men fortsatt kompakt DAC med en rekke bruksområder. Via micro-USB-porten kan den brukes sammen med en datamaskin eller mobil med USB-utgang. En optisk inngang er nærliggende til bruk med TV eller spillkonsoll. Og sist, men ikke minst, er det innebygget Bluetooth-mottaker.

Hvis du mener at et stykke hi-fi helst skal være en estetisk nytelse som understreker din personlige stil, kan du allerede nå slutte å lese. Audioquest Beetle er en upretensiøs liten klump sort plast, som ikke kunne blitt styggere om man hadde satt en komite fra det forgangne DDR til å formgi den. Den overgås imidlertid av strømadapteren.

Strømforsyningen er tyngst

Da jeg mottok Audioquest Beetle med posten, var jeg positivt overrasket over hvor tung pakken virket. Men strømadapteren tegner seg for det meste av vekten. Selve Beetle veier beskjedne 30 gram, mens adapteren, som er uunnværlig til avspilling fra Bluetooth og den optiske inngangen, er mange ganger tyngre. Det er jo ikke noe galt i seg selv. Vekten skyldes at Audioquest har valgt å bruke en gammeldags lineær strømforsyning i stedet for en switched mode-løsning. Det bør gi mindre risiko for forstyrrende støyinnslag.

Det er imidlertid litt upraktisk at strømforsyningen må kobles til samme micro-USB-inngang som benyttes når Beetle skal brukes sammen med en datamaskin eller en mobil med USB-utgang.

Annonse

I materialet fra Audioquest kan man lese at Beetle er bygget over en ESS 9010 D/A-konverter som støtter HD-lyd i 24-bit/96 kHz. Chipen brukes også i betydelig dyrere konvertere. Samt i den meget vellykkede Audioquest Dragonfly Black. Det opplyses videre at alle inngangene er asynkrone, noe som burde eliminere jitterforvrengning, da signalet ikke skal styres av den noe usikre takten i for eksempel datamaskinens USB-utgang.

Audioquest Beetle har en enkel analog minijack-utgang, som kan brukes med hodetelefoner eller kobles til en linjeinngang på en forsterker.

AudioQuest Beetle 1
Bak det upretensiøse plastskjoldet har Audioquest Beetle et hjerte av gull.

 

Lyden av Audioquest Beetle

Stadig flere bruker mobilen som trådløs signalkilde. Derfor begynte jeg med å bruke Audioquest Beetle som Bluetooth-adapter for mobilen. Det gjør den generelt utmerket. Lydbildet er behagelig og godt balansert. Det er ikke noe galt, men den store hifi-opplevelsen uteblir. Vurdert på Bluetooth-inngangen spiller Beetle noenlunde som en rekke andre billige Bluetooth-adaptere.

Helt annerledes forholder det seg når man bruker USB-porten eller den optiske inngangen. Da trekkes en tykk imaginær fløyelsgardin til side, og Audioquest Beetle avslører et lydbilde som man ville forvente fra en langt større og dyrere digitalkonverter.

Selv om vi prismessig er i avdelingen for lommepenger, kommer det skikkelig hi-fi ut av hodetelefonkontakten. Den akustiske scenen er ganske stor og dyp, og instrumenter og korstemmer har godt med luft rundt seg.

Det er nærliggende å sammenligne Beetle med HiFime Sabre 9018 USB-konverteren, som i sin prisklasse satte en ny standard for lydkvalitet. Selv om begge

er bygget over konvertere fra ESS, er spillestilen forskjellig. Begge tegner et stort rom bak og ved siden av høyttalerne. Flott. Men HiFime-konverteren virker mer fremoverrettet og markert i mellomtonen, mens Beetle er litt mer tilbaketrukket. Den er imidlertid samtidig ekstraordinært gjennomsiktig i forhold til prisen.

Hvis du har bruk for god lyd på TV-en, men mangler optisk inngang på forsterkeren, er Beetle et nærliggende valg. Og Bluetooth-forbindelsen er et ekstra pluss, selv om den mangler støtte for aptX, som kunne ha løftet lydkvaliteten et trinn opp. Skal du “bare” ha en meget god USB-DAC billig, er Audioquest Dragonfly Black en sterk konkurrent, da den bygger på samme teknikk, men til en noe rimeligere pris.

Konklusjon

Audioquest Beetle er en allsidig og virkelig vellydende digitalkonverter, som kan fungere som bindeledd til stereoanlegget for både datamaskin, spillkonsoll og mobil. Bak sitt ekstremt upretensiøse ytre har den et hjerte av gull, som vil få det beste ut av dine signalkilder. Har du en litt eldre CD-spiller, kan den til og med gi den en ny ungdom. Til prisen er det vanskelig å finne alternativer som byr på like mange muligheter. Og slett ikke i den kvaliteten.

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde