Hva folk flest vil velge kan vi bare gjette oss til. Men det vi vet er at mange av de som kan strekke seg til 30.000 kroner for et anlegg, har mye å glede seg til, enten de er representative for folk flest eller ei. Det finnes nemlig mye fint utstyr innenfor budsjettet, men man kan ikke uten videre være sikker på at alt passer sammen. Man bør derfor ta seg en tur i butikkene med en liste av produkter som har fått gode tester, og få hørt dem i ulike kombinasjoner før man bestemmer seg.
Høyttalere
Det er et godt utgangspunkt, og fremgangsmåten jeg selv valgte. For med en testvinner kan man ikke trå feil, tenkte jeg, og valgte PSB Imagine T som høyttalere i mitt anlegg. Det skulle være utgangspunktet for et anlegg i den valgte prisklassen. De slanke gulvstående PSB-høyttalerne gnistrer med et levende, dynamisk og stort lydbilde, rikt på detaljer og klangnyanser. Et ypperlig utgangspunkt for et hvert anlegg, som også samboere og koner kan akseptere. Ikke bare ser de bra ut, de er slanke nok til å passe inn i de fleste stuer, og finnes i sort eller hvit høyglans i tillegg til trefiner.
Så langt så bra, men det skulle straks bli verre. Målet var ikke bare best mulig lyd for pengene, jeg ville også ha et anlegg som på den ene siden spilte høyt og tøft nok til at man lett kom i feststemning, og ikke gjorde skam på kammermusikk eller opera. Et allroundanlegg om du vil. Men å finne forsterker ble ikke like lett. Ikke fordi det ikke finnes gode alternativer i aktuell prisklasse, men jeg ville ha en kraftig og fyldig lyd. Etter et par ukers kvaler forkastet jeg et halvt dusin forsterkere og endte etter mye hodebry opp med tre alternativer.
Hegel H70 på 70 W havnet på blokka, fordi den lyder friskt og gjennomsiktig, og dessuten har integrert digitalkonverter. Perfekt for mitt valg av Mac Mini som lydkilde, fordi da kunne jeg få bedre lyd gjennom å koble datamaskinen til forsterkerens konverter, med en Monster AI ITV FO optisk digitalkabel. Alternativt skulle jeg velge den varme, fyldige klangen til Yamaha A-S1000 med 90 W. En nydelig forsterker i retrodesign, som jeg følte ville gjøre klangen fra høyttalerne enda større. Sist men ikke minst, basert på erfaringene med forsterkerne i M6-serien til Musical Fidelity, hadde jeg M3i på 70 W på blokka. Uansett hva jeg valgte, ville jeg endt opp med en glimrende kombinasjon følte jeg, men valget endte til slutt på Yamaha-forsterkeren. Det skulle vise seg å være et smart valg.
Lydkilde
Like smart mener jeg det er å bruke en Mac Mini som mediesenter i anlegget. Med den kan man ha alt på et sted. Siden den er en fullblods datamaskin, har man full funksjonalitet, nettilgang og muligheten for å lagre sitt eget musikkbibliotek på harddisker. Musikkavspillingen styrer man med en iPhone, eller en trådløs Bluetooth-mus. Og man kan spille musikk fra iTunes, Spotify eller Wimp, uten å måtte koble til noe ekstrautstyr. Og så har man ekte internett på TV-en i stua. Den eneste ulempen med å velge en Mac Mini, er at man ikke får Blu-ray-avspilling, og den støtter heller ikke AirPlay fra en iPhone eller iPad. For at lydkvaliteten ikke skal lide under at en datamaskin er lydkilden, valgte jeg en Musical Fidelity V-DAC digitalkonverter koblet til Mac Mini, med Monsters optiske kabel. En løsning som viste seg å fungere bedre enn ventet og som faktisk gir bedre lydkvalitet enn mange CD-spillere makter.
Lasses anlegg passer utmerket for deg som liker musikken gjengitt med realistisk størrelse. Her er det stor skala over lydbildet, med en enorm bredde og dybde. Lyden har dessuten større tyngde og mer fundament i bassen enn den mer kompakte Dynaudio løsningen. PSB-høyttalerne er vel og merke fra Canada, men de har en litt amerikansk sound over seg. Bassen er leken og frisk, og det virker til å være god kontroll over sakene her.Lyden er veldig usminket og direkte. Sammen med den dynamiske Yamaha-forsterkeren blir dette en veldig potent kombinasjon for deg som liker rock n roll, men for meg ble det en anelse masete til tider. PSB-høyttalerne er blant de beste jeg vet om til prisen, men de kan ha tendenser til en litt hard øvre mellomtone om de ikke temmes litt med den rette forsterkeren. I mine ører låt det hele litt mer balansert da vi koblet inn Marantz-forsterkeren foran Imagine T.
Det er vanskelig å ikke bli hekta på lyden fra Lasses anlegg. Jeg faller for den frekke løsningen med en Mac Mini som lydkilde koblet gjennom en Musical Fidelity V-DAC. Det gir mange muligheter, og glimrende lyd.Først og fremst varter anlegget opp med flott dynamikk og sprek bass. Skunk Anansies rockeklassiker ”Hedonism” gjengis med en saftig bassgitar, og basstromma er fysisk og snerten. Instrumentene er storvokste, i et lydbilde som gir mye av live-følelsen. Jeg opplever ikke bassen som virkelig dyp, det er i mellombassen moroa ligger. Sammenliknet med Audun sitt Dynaudio-anlegg med subwoofer går ikke Lasses anlegg like dypt og mangler også litt av bassens tonale oppløsning. Til gjengjeld er underholdningsfaktoren større fra redaktørens komposisjon. Går vi videre oppover i toneområdet, er en god Kari Bremnes-innspilling meget avslørende. ”En elsker i Berlin” gjengis med en skikkelig fremtredende mellomtone, som gjør at stemmen til Kari kommer kraftig ut. Det er en meget fin balanse fra bunn til topp, og jeg må si jeg liker Lasses kompromiss bedre enn det jeg selv har fått til med mitt anlegg. Det er fin oppløsning oppover, og alle instrumenter låter stort. Det er imidlertid ikke samme luftig rom rundt instrumentene som med Auduns anlegg, med hakket hvassere oppløsning.
Også i denne testen:
Oppsummering
Noe for enhver smak
De tre anleggene i testen er til dels veldig forskjellige, men har til felles at de låter overraskende bra til prisen. Her har det virkelig skjedd ting de siste årene!
Auduns strømmingsanlegg
Kompakt luksus
Selv med et begrenset budsjett på 30.000 er det fullt mulig å kjøpe virkelig gode lydkomponenter i toppklassen, noe dette mini-high-end anlegget beviser.
Geirs strømmingsanlegg
Fleksibelt og musikalsk
Geirs anlegg er bygget rundt en fleksibel mediastrømmer, med mange tilkoblingsmuligheter. Anlegget låter meget pent og skapelig