TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Geirs strømmingsanlegg

Fleksibelt og musikalsk

Geirs anlegg er bygget rundt en fleksibel mediastrømmer, med mange tilkoblingsmuligheter. Anlegget låter meget pent og skapelig

Av / 12.08.11 - 14:16
Geirs strømmingsanlegg

Lyd & Bilde mener

  • Enkel og allsidig Kvalitetsinntrykk
  • Kunne hatt enda høyere oppløsning Støtter ikke AIFF/ ALAC Mangler kraft

Et lydanlegg for meg skal presentere musikken mest mulig troverdig. Uansett pris handler det om å skape en illusjon av virkeligheten. Det er imidlertid flere veier å gå, og selv om et budsjett på 30.000 kroner må sies å forbeholdes hi-fi-entusiastene, er det ikke mer penger til hver enkelt komponent enn at man må ta hensyn til kompromissene. Hver komponent må velges med omhu, og ofte må produktene matches slik at de utfyller hverandres styrker og svakheter. Jeg har denne gang søkt etter et anlegg som kan gjengi det meste av musikk meget bra. Denne gangen har jeg likevel ikke gått for det mest strømsterke, så dette anlegget er ikke forbeholdt de mest beinharde rockerne. I stedet skal det gjengi akustisk musikk deilig oppløst.

Lydkilden
Jeg har denne gangen tatt utgangspunkt i musikkstrømmeren fra Marantz, nemlig NA7004, som jeg falt for da jeg testet denne til forrige nummer av bladet. Dette er et spennende produkt, med mange muligheter. Her finnes både optisk, koaksial og USB digitalinngang, så vel som optisk og koaksial digitalutgang, i tillegg til vanlig analog RCA. Det er likevel nettverkstilkoblingen som gjør denne spennende. Koble til en eternettkabel, og du får tilgang til hele musikksamlingen over nettverket, enten den er lagret på datamaskin eller en nettverksharddisk. Du blar i den via tegnruten på NA7004. Apple AirPlay er også innebygget. Strømmeren har sine mangler, blant annet støtter den ikke AIFF eller Apple Lossless, så hvis du bruker iTunes og har musikk i disse formatene, er løsningen enten å bruke USB-inngangen eller AirPlay fra iTunes eller et bærbart Apple-produkt. Jeg bruker mye AirPlay selv, og fokuserer derfor på det i denne testen. Da med musikk i ukomprimert AIFF-format.

Forsterkeren
Forsterkeren er et viktig valg, og for mange handler elektronikken om estetikk så vel som ytelse. For min del falt valget på Marantz PM-KI Pearl Lite. Storebror Pearl ble testet i L&B nr 5 2010, til stående applaus fra redaktøren. En superoppløst og musikalsk forsterker til 25.000 kroner med silkeglatt lyd og meget god dynamisk kontrast. Eneste svakhet var begrenset effekt (2×90 W). Pearl Lite har enda litt mindre effekt (2×70 W), men sies å gi mye av magien fra storebror. Jeg tror den vil være en meget god partner med strømmeren NA7004. Forsterkeren har et mer eksklusivt utseende og er således ikke en 100 prosent utseendemessig match. Dette løses imidlertid ved at alle som kjøper disse to produktene sammen, får med seg ekstra, matchende sidepaneler til strømmeren. Problem løst!

Høyttalerne
Forsterkerens manglende strømreserver gjør at høyttalere må velges med omhu. Visst kunne jeg gått for et par kompakthøyttalere uten dypbass, men som ellers spiller pent og pyntelig. For min del er dette likevel ikke ønskelig, da jeg må innrømme at jeg er glad i bass. Derfor vil jeg ha gulvhøyttalere, og med Marantz sin forsterker må de være lettdrevne. Basert på tidligere erfaringer med gulvhøyttalere i prisklassen, og fordi jeg ønsker et anlegg som både spiller med fyldig bass og ellers rent, pent og oppløst, faller valget på Monitor Audio Silver RX6. Forgjengeren RS6 testet vi i L&B nr 8 2008, hvor den vant hårfint over B&W DM684. RX6 er ytterligere forfinet, med superlette og tynne, keramikkbekledde aluminiumelementer, golfballmønstret sådan for økt stivhet. Bassporten er også forbedret, med riflet mønster som tillater mer luftgjennomstrømming og mindre turbulens.

Auduns kommentar
Geirs anlegg er overraskende sivilisert til å komme fra en musiker med større sans for trommesoloer enn tenorer. Marantz-produktene er kjent for sin varme og organiske klang, og med Monitor Audio høyttalere låter det heller aldri spisst eller hardt. Sånn sett er M+M-anlegget en mer søt likør fremfor den stramme whiskylyden til Lasse, hvis dette gir noen mening…! Sagt på en annen måte så er lyden snillere, og mer avrundet i toppen av frekvensområdet enn PSB/Yamaha kombinasjonen.Lydbildet er ikke like stort, men legger i stedet større vekt på de små detaljene, og på akustisk musikk, gitar og visesang som Ole Paus låter det riktig magisk. Om jeg skal trekke for noe, må det være at lyden føles litt i overkant varm og fyldig til tider. Lyden er ganske basstung uten at mellomtonen og diskanten greier å følge opp, og det tror jeg har med kombinasjonen å gjøre. Monitor Audio høyttalerne låt merkbart friskere og åpnere når vi testet med Yamaha forsterkeren i forkant, så her vil jeg anbefale å prøve ut flere kombinasjoner.
Lasses kommentar
Avslappet og mykt er mitt førsteinntrykk. Ikke så massiv bass her som på Yamaha/PSB, og ikke så luftig som Hegel/Dynaudio-kombinasjonen, men veldig bra balansert og nydelig silkemyk mellomtone. Noe som er særlig merkbart på Josefine Cronholms låt, hvor nyansene i vokalen kommer svært godt frem i lydbildet. Klangen er lett å like, den er fullstendig friksjonsfri, grensende til kjedelig vil nok noen si.Med de fine Monitor Audio høyttalerne på Marantz-forsterkeren, hører jeg meget behagelig diskant, godt definert og stram bass, men relativt slank mellomtone sammenlignet med PSB/Yamaha.På Fever med Elvis er knipsingen godt definert, bassen i bakgrunnen er presis og fyldig, mens dynamikken i trommene er relativt behersket. Litt annerledes opplever jeg det på Toto-sportet, hvor massiv og dyp bass kommer godt frem i lydbildet. Som jeg opplever som et svært nøytralt lydbilde som er lett å like, og passer til all slags musikk. Med digital lydkilde koblet rett i nettverksspilleren til Marantz, kan nok den dynamiske kontrasten forbedres, direktekobling er som kjent bedre enn strømming i mange tilfeller.

Annonse

Også i denne testen:

Oppsummering

Noe for enhver smak

De tre anleggene i testen er til dels veldig forskjellige, men har til felles at de låter overraskende bra til prisen. Her har det virkelig skjedd ting de siste årene!

Les hele testen

Lasses strømmingsanlegg

Moderne miks

Det er alltid en utfordring å finne den perfekte miksen når man skal sette sammen et stereoanlegg, hvor lydkvaliteten står i høysetet.

Fyldig klang Silkemyk oppløsning Plasseringsvennlig
Kunne vært skarpere fokusert
Les hele testen

Auduns strømmingsanlegg

Kompakt luksus

Selv med et begrenset budsjett på 30.000 er det fullt mulig å kjøpe virkelig gode lydkomponenter i toppklassen, noe dette mini-high-end anlegget beviser.

Ekstremt veloppløst Volumkontroll Krystallklar, varm og åpen lyd Dyp og kontrollert bass
Knøttliten fjernkontroll Kun analoge innganger Litt ”snill” lyd
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde