Siden musikkstrømming startet for alvor med Spotify, har det dukket opp utallige strømmetjenester. Spotify er fortsatt størst med over 75 millioner brukere, men etter at Apple kjøpte Beats Music og startet med strømming, har Apple Music blitt en stor nummer to.
I den sammenhengen er Tidal – tidligere kjent som Wimp, ganske små. Men de har fått en die hard fanskare blant audiofile, fordi de tilbyr musikken i så kalt CD-kvalitet. Eller 16-bit PCM som det heter, når man blir en smule teknisk.
Besøker man en hi-fi-butikk, en hi-fi-messe, eller leser hi-fi-pressen, nevnes Tidal stadig oftere. Du finner ingen high-end produsenter som demonstrerer gromt utstyr med musikk fra Spotify. De bruker nesten alle Tidal HiFi.
Det gjør vi også. Årsaken til det er at da slipper vi å drasse på CD-er, vi kan ha musikken på Macen lett tilgjengelig, det går kjapt å søke etter album, artister og låter. Når man lever av å bedømme lydkvalitet, er lydkvaliteten fra Tidal HiFi å foretrekke foran Spotify eller Apple Music.
For mens de andre strømmer musikken i komprimert format, som kompromisser med lydkvaliteten, lyder musikken bedre med Tidal fordi de bruker de samme ukomprimerte lydfilene som du finner på CD-er. Bare konvertert til tapsfrie 16-bit/44,1 kHz FLAC-filer.
Men for noen er ikke det heller nok.
Sonic Studio heter en gjeng som til daglig sysler med programvare for studiobruk. Som CD-mastering. Men de var tidlig ute med en musikkspiller som erstattet iTunes, og ved hjelp av Sonic Studios algoritme og en avansert equaliser, lovet de bedre lyd fra musikken på iTunes.
Nå har de tatt for seg musikkspilleren til Tidal, og laget sin egen Amarra for Tidal.
Ikke helt problemfritt
Den ligner veldig på Tidal-appen for datamaskiner, men lener seg på Tidal-abonnementet som man må ha i tillegg. Appen er ikke særlig dyr (40 dollar er ikke all verden for en app), og hvis den får musikken på Tidal til å låte enda bedre, er det en lav pris å betale for audiofile med kresne ører.
Amarra-appen kan lastes ned og brukes gratis i 30 dager, før man må kjøpe en lisens. Da rekker man både å lære seg appen og finne ut om forskjellene i lydkvalitet er stor nok til å rettferdiggjøre utlegget.
Man trenger ikke starte Tidal for å bruke Amarra-appen. Første gang man åpner Amarra må man legge inn kontodetaljene for Tidal HiFi-abonnementet, så må man velge skanning av Tidal-biblioteket og spillelistene dine. Her støter man på det ene av to problemer med Amarra-appen.
Selv om det er mulig å velge en grunn skanning som bare tar med seg de sist brukte albumene, spillelistene og låtene, er det smartere å velge en komplett skanning. Da legges alt til i Amarra-appen og er senere tilgjengelig uten at du hele tiden må søke og lete opp artister og album. Ulempen er at det tar veldig lang tid å skanne gjennom alt.
Men det er det verdt. For uten, tar det lengre tid å laste inn album og låter.
Det betyr ikke at det er slutt på sorgene. For selv med en dyptgående skanning, er Amarra-appen tregere enn Tidal til å hente frem, laste inn album og starte og bytte mellom låter. Det er alltid en liten forsinkelse når man klikker. Enten venner man seg til det, eller så blir det et irritasjonsmoment.
Vår test ble gjort både med den første versjon 1.0 av Amarra for Tidal, og en tidlig utgave av versjon 2.0. Sistnevnte var litt raskere i bruk, og det er den som er tilgjengelig for nedlasting.
Den er både raskere og mer stabil, og støtter Amarra Remote for iOS, slik at man kan styre avspillingen i Amarra for Tidal fra sofakroken.
Mer raffinert lyd
Blar man seg gjennom menyvalgene i Amarra, ser man under innstillinger, at appen ikke bare støtter Tidal HiFi, men også Meridians MQA avspilleformat.
MQA er en smartere måte å pakke inn musikkopptakene på, som støtter opp til 24-bits lydfiler, uten av filstørrelsen eser ut av den grunn. Noe som både er praktisk når man skal strømme høyoppløst musikk, og potensielt gir bedre lyd.
Potensielt, fordi vi ikke har testet Amarra for Tidal med MQA, bare med Tidal HiFis 16-bit lydfiler. Når MQA blir tilgjengelig i Tidal, skal vi oppdatere nettversjonen av denne testen.
Mens vi venter kan vi kose oss med Amarra-appen, for den gjør faktisk lyden fra Tidal HiFi bedre. Ikke mye, men nok til at det betyr noe for de som er mest kresne. Har man et påkostet anlegg, eller dyre hodetelefoner og DAC, er det defintivt verdt å velge Amarra for Tidal.
Bytter man mellom Tidal og Amarra, merker man at klangen er mer polert, mindre rå i kantene og har mer dybde enn i Tidal-appen. Smådetaljer er tydeligere gjengitt, med litt skarpere fokus, og den dynamiske kontrasten oppleves som tydeligere. Her snakker vi ikke store forskjeller, men de er åpenbare nok når man lytter på et bra anlegg.
Jeg brukte to Mac-er under testen. Den ene koblet via USB til testoppsettet i lytterommet med en McIntosh MA8000, Audio Research GSPre, GS150, Devialet D400, Rosso Fiorentino Elba, Sonus faber Olympica III og KEF Reference 5. Den andre var koblet til en Fostex hodetelefonforsterker og et bredt utvalg hodetelefoner.
Hver gang trakk Amarra-appen det lengste strået. På klassiske opptak, som symfonier og operaer, fikk musikken mer luft under vingene. Strykere og vokaler stod frem i lydbildet med større klanglig kontrast til de andre instrumentene, og på jazz, rock og pop, ble den dynamiske kontrasten bedre.
For eksempel var det mer varme i klangen på Adeles Hello, og Jaga Jazzists siste album Starfire lød glattere og mer behagelig i ørene. Særlig når jeg testet med hodetelefoner. Det samme gjentok seg på andre album, og Radka Toneffs relanserte Fairytales og Band of Golds album, er eksempler på innspillinger som definitivt vinner på å spilles av med Amarra for Tidal.
Det finnes en egen eq i appen, som har flere forhåndsinstillinger, men hvor man selv kan justere frekvensgangen etter egen smak. Jeg foretrekker å la den være, men i noen tilfeller – for eksempel med hodetelefoner som lyder slanke eller mørke – kan den være redningen for lyden.
Spørsmålet, hvert fall for audiofile, er ikke om man trenger Amarra for Tidal, men hvorfor man ikke skal kjøpe den. Tross at det ikke er «som å få nytt anlegg» er forskjellen i lydkvalitet merkbar nok, til at det er et beskjedent offer å gjøre på nytelsens alter.
Man trenger hverken være rik eller lydfrik for å nyte bedre lyd selv fra Tidal HiFi, med Amarra for Tidal.
Hva trenger du?
En nyere datamaskin som er i stand til å kjøre Apple operativsystem fra Mac OS X 10.7, og etter hvert PC-er med nyere versjon av Windows. Amarra for Tidal lyder best dersom du kan kjøre lyden via datamaskinens USB- eller optiske lydutgang. Da kan du utnytte lydkvaliteten best, ved å koble til en ekstern DAC eller forsterker med en innebygget. Vi anbefaler å kjøre en full skanning av Tidal før du begynner å bruke Amarra for Tidal. Det gir deg den beste ytelsen når du bruker Amarra for Tidal.