På bilder ligner den integrerte forsterkeren Gold Note IS-10 ganske mye på Gold Note IS-1000, som jeg testet for noen år siden. Men bare på bilder.
Men enheten er bare halvparten så stor som IS-1000, og veier kun en fjerdedel av storebror. Prisen er også omkring en tredjedel lavere. Likevel er ikke utgangseffekten så mye mindre. Gold Note IS-10 yter 2 x 90 W i 8 Ohm, mens IS-1000 leverte 2 x 125 W. At det er mulig, skyldes at utgangstrinnet jobber i klasse D i stedet for klasse AB, som den større og dyrere IS-1000.
Forsterkeren kan brokobles, noe som bringer utgangseffekten opp på 1 x 280 W. I det tilfelle må man anskaffe effektforsterkeren PA-10 EVO til å utgjøre den andre kanalen. Vi har imidlertid bare testet Gold Note IS-10 som selvstendig integrert stereoforsterker.
Nesten lik streameren
Gold Note er italiensk med base i Firenze, og Gold Note IS-1000 var det første produktet vi testet fra selskapet. Siden den gang er Gold Note blitt om ikke vanlig kjent, så i hvert fall mindre sjeldent. Sist testet vi streamingmottakeren DS-10 EVO, som designmessig er tvilling til IS-10. Faktisk er modellnummeret i fronten den eneste synlige forskjellen på de to. Som streameren domineres fronten av et kvadratisk OLED-display. Ellers finner man bare en hodetelefonutgang, en skruknapp og Gold Notes myntformede logo, som ikke er en på/av-knapp. Det må man gjøre med den medfølgende fjernkontrollen.
Da DS-10 er en ren streamer, mens IS-10 er en komplett integrert forsterker, er det litt mer trengsel på baksiden. Her finner man både digitale og analoge innganger samt et par forsvarlige høyttalerterminaler. En USB-inngang til avspilling av digitale filer finner man også. Via USB-porten er oppløsningen opptil 32-bit/384 kHz og DSD256, mens den koaksiale og de to optiske inngangene må ”nøye” seg med 24-bit/192 kHz.
Kan brokobles til 280 W
En enslig RCA-kontakt merket ”R” er beregnet til å koble Gold Note DS-10 sammen med en ekstern effektforsterker, når den er brokoblet. Merkelig nok kan monoutgangen ikke justeres til å fungere som subwooferutgang. Det ville ellers ha hevet brukbarheten betydelig.
Da Gold Note DS-10 har innebygd streamingmottaker, er oppsettet litt mer komplisert. Og GN Control- appen, som brukes til å styre strømmetjenester og oppsett, gjør ikke oppgaven lettere. Med litt eksperimentering lyktes det imidlertid å få forsterkeren koblet på det trådløse nettverket og få den til å jobbe sammen med Tidal på en halv times tid.
Lyden av Gold Note IS-10
Kan man se på emballasjen hva pakken inneholder? Uten at de to tingene har noen fysisk relasjon, har det lykkes for Gold Note å få design og lyd til å gå opp i en høyere enhet. For lyden er nesten like strikt og blottet for pynt som kabinettet.
Det første som faller i ørene, er åpenheten. Gold Note IS-10 åpner et virtuelt lyttevindu til konsertsalen (eller studioprodusentens visjon av den). Og hvis det er glass i det vinduet, er det spesielt klart og velpusset.
På et opptak som Philip Glass’ Koyaanisqatsi får man en overbevisende illusjon av rommet omkring – og mellom – korsangerne.
Musikkstykket Mormor fra Dreamers’ Circus album Rooftop Sessions åpnes med et gigantisk rom som tydeligvis er manipulert, men ikke mindre imponerende av den grunn i IS-10s tolkning.
Men det skal ikke bare være rom og glamour. Disturbeds coverutgave av The Sound of Silence får virkelig testet overskuddet. Og det klarer den fint, selv om forsterkeren ”bare” er på 2 x 90 W. Stykket er opplevd med mer kraft på kraftigere (og dyrere) forsterkere. Men selv når hele orkesteret slår seg løs, er det fortsatt mulig å skjelne den akustiske gitaren fra lydtapeten og David Draimans hese barytonstemme.
Gold Note IS-10 har en ren og naken gjengivelse, men det pyntes ikke på tingene. Det blir åpenbart på Telarc-utgaven av Banditen Galop, hvor opptaket mer enn elektronikken setter grenser for opplevelsen av konsertsalen.
Skal man sette fingeren på noe – og det skal man – kan klarheten nesten komme over i et overdrevet fokus på diskanten, som ikke blir helt skingrende, men hvor det handler mer om detaljer enn om helhet.
Konkurrenter
Forsterkere i prisklassen er det mange av, men få er som Gold Note IS-10. Det er ikke noe problem å finne en forsterker med høyere utgangseffekt i klasse D. Det kunne for eksempel være NAD C 3050 (som vi har testet i spesialutgaven). Marantz Model 40n har mange av de samme egenskapene som IS-10, samt strømming og multirom via det velfungerende og gjennomarbeidede HEOS-systemet. Og i tillegg et utgangstrinn i klasse AB. Til gjengjeld mangler den fysiske digitalinnganger.
Et helt annerledes alternativ er Lyngdorf TDAI-1120, som ikke er fullt så sjarmerende og har en litt lavere effekt, men som takket være den fremragende RoomPerfect-romkorreksjonen kan få de fleste høyttalere til å låte renere i de fleste rom.
Konklusjon
Gold Note IS-10 er en fin liten forsterker som kombinerer lekker italiensk design, god lyd og streamingfunksjoner til en pris som sett i det lyset ikke er skremmende. Hvis du har vurdert å oppgradere din eksisterende forsterker med en ekstern streamer som Gold Note DS-10, får du her til samme pris en komplett forsterker med samme funksjoner og nesten samme lydkvalitet. Brukergrensesnittet på styringsappen er ikke så brukervennlig som hos de fleste av de store merkene. Men man kjøper jo heller ikke en italiensk sportsbil for å sitte behagelig i de myke setene?
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser