TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony PlayStation 5 Pro

Kraftig oppgradering eller deja-vu?

Playstation 5 Pro er akkurat nå det ypperste du kan få i konsoll-land, men prisen er deretter. At det samtidig mangler fysisk diskdrev og en fot, er vanskelig å forstå eller forsvare.

Av / 20.02.25 - 09:56
Sony PlayStation 5 Pro

Home mener

  • Verdens for tiden kraftigste spillkonsoll, fabelaktig flott grafikk – spesielt hvis du har en nyere TV, som kan utnytte maskinen fullt ut, 2 terabyte lagringsplass.
  • Prisen er altfor høy, fot og diskdrev følger ikke med. De fleste vil ikke merke den direkte forskjellen i ytelse, og kan derfor ikke rettferdiggjøre den høye prisen. Manglende standard for optimeringer – ytelsen varierer veldig fra spill til spill.

Med lanseringen av PlayStation 5 Pro er det naturlig å trekke paralleller til den hittil seneste modellen i konsollfamilien, PlayStation 5 Slim Standard Edition, som vi anmeldte for et års tid siden. Men jeg vil gjerne ta skrittet enda lenger tilbake til 2016, hvor Sony lanserte PlayStation 4 Pro. Den gangen var målet å puste nytt liv i en aldrende konsoll og føre PlayStation inn i 4K-æraen.

Nå, åtte år senere, sitter jeg med en sterk følelse av deja-vu. For selv om mye har endret seg i spillbransjen, er det fortsatt mye som føles som det pleier.

En oppgradering, men ikke et kvantesprang

Den gang var PS4 Pro en oppgradering som var lett å forstå: skarpere oppløsning, flottere grafikk og en mer fremtidssikret opplevelse for dem som hadde investert i en moderne 4K-TV. Nå står vi igjen med en “Pro”-modell, men denne gangen føles forbedringene mindre revolusjonerende.

PlayStation 5 Pro lover bedre grafikk, raskere rendering og en mer stabil bildefrekvens. Men i motsetning til forgjengeren er det ingen ny oppløsningsstandard å selge den på. I stedet handler det om å forbedre det eksisterende – skarpere teksturer, mer detaljerte skygger, mer flytende animasjoner og flottere strålesporing. Spørsmålet er derfor ikke om PS5 Pro er kraftigere enn forgjengeren sin, men om den ekstra ytelsen utgjør en reell forskjell for den gjennomsnittlige gameren.

Ser ut og føles som en vanlig PS5

Sony har nemlig skapt verdens kraftigste spillkonsoll – men man kan lett overse det. Til forskjell fra Microsoft, som ved lanseringen av Xbox One X gjorde en dyd ut av å signalisere at man hadde fingrene i det beste av det beste, er det ingen fanfarer her. PS5 Pro føles og oppfører seg som en vanlig PS5. Det er ingen spesialtilpassede menyer, ingen unike startanimasjoner – og hvis den var plassert inne i et skap, ville du ikke ane forskjellen før du startet et spill.

Annonse

Det samme gjelder emballasjen. Et tynt pappcover signaliserer ikke akkurat luksus, og man kunne nesten tro at Sony selv tviler på produktets relevans.

Sony PlayStation 5 Pro 1
Salgspakken oser ikke akkurat av luksus, og mange vil nok ha problemer med å se forskjell på modellene i butikkhyllene. (Foto: Sony PR)

 

Mer hvit plast, blått lys og fartsstriper

Designmessig viderefører PS5 Pro altså den futuristiske look-en fra den opprinnelige PS5, men imidlertid med et par markante endringer. Den mest iøynefallende forskjellen er at Pro-modellen leveres uten innebygd diskstasjon. Ønsker man å spille fysiske spill eller Blu-ray-filmer, må diskdrev kjøpes separat – akkurat som på PS5 Slim. Faktisk er det nøyaktig samme diskdrev, så hvis du allerede har en PS5 Slim, kan den gjenbrukes.

Sony PlayStation 5 Pro 2
Det er en smakssak, men jeg liker egentlig det futuristiske designet ganske godt. (Foto: Sony PR)

Ved første øyekast virker det kanskje likegyldig i 2025. Men hvis man holder øye med prisene på spill, oppdager man raskt at fysiske spill ofte er vesentlig billigere enn sine digitale motparter – og de kan i tillegg selges videre, lånes ut eller kjøpes brukt. Digitale spill er bare dyrere og mindre fleksible.

Sony PlayStation 5 Pro 3
Harddisken må kjøpes separat, noe som øker prisen med en sjettedel. Ergerlig! (Foto: Sony PR)

Enda en likhet med Slim-modellen er de hvite sidepanelene som kan skiftes ut for en mer personlig look. En ny designdetalj er de tre parallelle stripene langs sidene, som signaliserer den ekstra kraften under panseret, og gjør det lettere å skille konsollene fra hverandre.

Sammenlignet med den opprinnelige PS5 er Pro-modellen litt mer kompakt, men fortsatt stor nok til å skape problemer i et TV-møbel. Sony har valgt å ikke inkludere en fot med i pakken – akkurat som med Slim – noe som betyr at konsollen bare stabiliseres av to gjennomsiktige plastbein når den ligger nede. Vil du ha den plassert loddrett, står du på egne bein. Hvorfor Sony har tatt bort denne detaljen er en gåte for meg.

Det er innsiden som teller

Heldigvis har det skjedd mer under panseret, og sammenlignet med PS5 Slim har PS5 Pro fått en betydelig oppgradering. Den nye GPU leverer opptil 16,7 teraflops – en markant forbedring fra de 10,28 teraflops i den originale PS5 og Slim-modellen. Dette betyr bedre strålesporing og generelt høyere grafisk kvalitet i støttede spill. CPU-en er også lettere overklokket, noe som gir en mer stabil ytelse, spesielt i krevende spill.

Men maskinvaren gjør ikke susen alene. PS5 Pro er derfor også blitt utstyrt med en KI-basert oppskalerings-algoritme kalt PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution). Som Nvidias DLSS og AMDs FSR analyserer den spillets data og oppskalerer grafikken for et skarpere og mer detaljert bilde. Det låter lovende, men teknologien er fortsatt i sin spede begynnelse på konsoller.

En av de viktigste oppgraderingene er lagrinsplassen. Hvor PS5 Slim kommer med 1 terabyte lagring, fordobler PS5 Pro dette til 2 terabyte – en kjærkommen forbedring nå som disker stasjonen borte. Samtidig har Sony optimert kjølesystemet som gjør konsollen mer støysvak og effektiv.

Sony PlayStation 5 Pro 4
Den nye PlayStation 5 Pro side om side med Xbox Series X. Begge konsollene tar opp en del plass i stuen under flatskjermen. (Foto: Mikael Hansen)

Forvirringen vokser

Og så kommer vi til det viktigste: spillene. Her blir det for virkelig interessant – og litt frustrerende.

PS5 Pro ble solgt på en idé om å eliminere valget mellom bildehastighet og oppløsning. Men i praksis har flere utviklere introdusert enda flere valgmuligheter. Der man skulle tro at de ekstra kreftene ville gi det beste fra begge verdener, må man i flere spill fortsatt velge mellom 4K og 60 fps – spesielt hvis strålesporing er en prioritet.

Et eksempel er Hogwarts Legacy. Spillet ser blendende ut i Fidelity Mode med strålesporing, men lider under en begrenset bildefrekvens på 30 fps. Performance Mode finnes, men da er strålesporing slått av.

Sony PlayStation 5 Pro 5
Det er ikke vanskelig å se forskjellen! Men hvis valget står mellom flytende gameplay med 60 fps eller gudommelig vakkert slideshow på 30 fps, vil jeg alltid velge det første. (Foto: Digital Foundry)

Til gjengjeld klarer flere av Sonys egne titler seg bedre. God of War Ragnarok, , The Last of Us Part I & II og spesielt Horizon Forbidden West imponerer med en stabil bildehastighet på 60 fps og et knivskarpt bilde. På min nye LG G4 TV ser det fantastisk ut – og det er vanskelig ikke å bli litt forelsket.

Men den svingende kvaliteten understreker et problem for Sony: Fordi det ikke er fastsatt en PS5 Pro-standard, er det opp til spillutviklerne å avgjøre hvordan den ekstra kraften skal utnyttes. Resultatet? Vi står fort overfor de samme valgene som Pro-modellen skulle eliminere, selv om alt har blitt litt flottere å se på.

Konklusjon

PlayStation 5 Pro er uten tvil en kraftfull konsoll, og de ekstra hestekreftene pluss PSSR kan gjøre en markant forskjell – avhengig av spillet. Men den høye prisen og den varirende utnyttelsen av maskinvaren gjør det vanskelig å rettferdiggjøre oppgraderingen for de fleste.

Savner vi et medfølgende diskdrev og en stabil fot? Ja. Elsker vi den fordoblede lagringsplassen? Også ja.

Hvis du er hardcore-gamer med penger til overs på kontoen og ingen PS5 fra før, er den et opplagt valg. Men hvis du allerede har en PS5 eller PS5 Slim, er det nok en bedre idé å vente på PlayStation 6.

Karakter
Sony PlayStation 5 Pro
High End
Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud!

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,- / første måned
154,- / mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Freyja gir deg et spark bak

Elektronisk luksus-smell

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Lyd & Bilde