Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Porsche Design AOC Agon Pro PD49

Gnistrende bilde i flott design

AOC og Porsche Design blander høyteknologi og sportslig design i en fabelaktig gamingskjerm.

Skrevet av / 14.06.24 - 09:18
Porsche Design AOC Agon Pro PD49
Geir Gråbein Nordby

OLED-teknologien er endelig på full fart inn i gamingskjermer, og selv om det foreløpig er relativt få modeller tilgjengelig på markedet, har vi sett bunnsolid kvalitet allerede fra de første produsentene ute med teknologien. Enten de kommer fra Asus, Philips, MSI eller Samsung, så har de levert på toppnivå, og det er da spesielt svartnivået og fargegjengivelsen som nærmest blåser oss bakover i stolen. Absolutt lysstyrke er som regel ikke like høy som fra tradisjonelle monitorpaneler, men forskjellen er at hvitt står i så stor kontrast til det bekmørke svartnivået, og dessuten helt uten noe strølys fra baklyset, som LCD lider under. Rett og slett fordi OLED ikke bruker noe baklys i det hele tatt. Hver eneste piksel er nemlig sin egen lyskilde! Dermed virker lysstyrken mye mer blendende på OLED.

Porsche Design AOC Agon PD49 front angle
Foto: AOC / Porsche Design

49 tommers superbredskjerm

Porsche Design AOC Agon Pro PD49 er en skjerm på hele 49 tommer diagonalt, i formatet 32:9, som er det bredeste formatet på markedet i dag. Det tilsvarer to 27-tommers 16:9-skjermer som er limt sammen til en bred, kurvet skjerm. Oppløsningen er også deretter – 5120 x 1440 piksler. Til spilling og underholdning er dette en fantastisk løsning! Du slipper skjøten mellom to skjermer, og får en sømløs opplevelse fra kant til kant. Og du kan få et fantastisk perspektiv om du spiller i fullskjermformat. Et eksempel er Red Dead Redemption 2, som utnytter hele skjermflaten til å tegne opp et fengslende stort landskap rundt hovedpersonen i midten av bildet.

AOC_PD49_QDOLED-panel
Kvanteprikker (Quantum Dots) som fargefilter gir spektakulære farger. Ill: AOC / Porsche Design

Kvanteprikker

Skjermen bruker et såkalt QD-OLED-panel, en teknologi introdusert av Samsung, men som allerede benyttes av flere konkurrenter. Den bruker kvanteprikker (quantum dots) som fargefilter til de opprinnelig blå OLED-pikslene, for å generere de to andre grunnfargene rødt og grønt. Fordelen med denne teknologien fremfor hvit OLED-teknologi (WOLED, hvor pikslene skinner hvitt, og fargefilter brukes til alle tre farger), er økt lysstyrke, at kvanteprikkene ikke degraderes over tid som pigmenter gjør, og dessuten en helt utrolig innsynsvinkel.

Spillopplevelsen blir fantastisk når kontrasten er så uendelig, og fargene så kraftige og dynamiske.

Bildeoppdateringen på PD49 er på hele 240 Hz, som gjør at spill flyter silkemykt over den store skjermen. Med en responstid på 0,03 millisekunder, merker man heller ikke noe etterslep eller uskarphet i bevegelser.

Porsche 911 S 2.4 Targa 1972
Porsche 911 S 2.4 Targa 1972 har vært en inspirasjon i utviklingen av PD49-skjermen. Foto: Porsche

Porsche i designet

Designmessig har AOC og Porsche Design gjort et godt stykke arbeid. Skjermen skal ha designelementer Porsche 911 S 2.4 Targa, uten at jeg helt kan si jeg ser hvor de to ligner hverandre. Men vakker er den, helt klart. Med en strømlinjet og dynamisk form, og kjøleriller som med litt godvilje kan minne om lamellene på luftinntaket til en kraftig sportsbil.

Skjermen i seg selv virker nesten svevende, med en rammetykkelse på bare 5 millimeter på sitt tynneste. Her er også gjennomtenkte detaljer og kurver, uansett hvilken vinkel man ser den fra.

Det flotte stativet kan både dreies og vippes, samt justeres i høyden.

Porsche Design AOC Agon PD49 swivel stand
Stativet har gode justeringsmuligheter. Foto: AOC / Porsche Design

Pent kalibrert fra fabrikk

Skjermen kommer med en kvittering fra fabrikken som viser at fargene er individuelt kalibrert for hver enhet. I dette tilfellet til et deltaavvik på lave 1,63 i sRGB fargerommet. Og det er bra, for det er vanskelig å kalibrere denne selv, selv om du skulle ha et kolorimeter fra Datacolor eller Calibrite. Det finnes nemlig ingen OLED-profilering i deres programvarer, da må du enten belage deg på kalibreringen gjort på fabrikk, eller forsøke deg på å stille manuelt. Lykke til.

Med en oppgitt fargeromstøtte på over 100 % for både sRGB og DCI-P3, er skjermen i utgangspunktet fin også til bildebehandling. Da anbefaler jeg gammaprofilen Gamma 2, som er nærmest 2.2-verdien som vi ønsker til den slags. Vil du foreta justeringer selv, må du bruke Standard bildemodus (Eco Mode). Som er den jeg ville brukt, om du ikke vil stille noe.

Porsche Design AOC Agon PD49 rear
Foto: AOC / Porsche Design

Fantastisk spillopplevelse

Spillopplevelsen er rett og slett magisk. Jeg har fått kastet meg ut i alt fra rolige strategispill som Civilization VI, til hektiske førstepersons skytespill som Destiny 2 og Red Dead Redemption 2. Spesielt sistnevnte blomstrer i det ultrabrede formatet, hvor man ser mye mer av omgivelsene på begge sider. En virkelig filmatisk opplevelse, som gjør det til en nedtur å gå tilbake til 16:9 eller til og med 21:9.

Svartkontrasten og fargene gjør at detaljene kommer godt frem selv i mørke partier, og takket være lynrask responstid og bildeoppdatering, flyter alt silkemykt. Dessuten kan du være sikker på at om du blir skutt og drept, er det din egen responstid det er noe galt med – ikke skjermens!

Med HDR aktivert, smeller spesialeffekter og eksplosiver enda mer på skjermen. Selv om jeg må innrømme at jeg er ambivalent til hele HDR-greia på PC, da det er så stor forskjell fra app til app hvordan bildet ser ut i HDR-modus.

Porsche Design AOC Agon PD49 CONNECTIONS
Porsche Design AOC Agon Pro PD49 har en hel rekke tilkoblingsmuligheter, deriblant en 90 watts USB-C-kontakt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Stort arsenal av kontakter

Når det gjelder tilkoblinger, har PD49 det meste man trenger: en DisplayPort 1.4, to HDMI 2.1, fire USB 3.2 og én USB-C kontakt som også kan lade en tilkoblet laptop med hele 90 watt. Det gir mulighet til å ha én enkelt kabel til laptopen, og likevel styre all inn- og utgang fra skjermen. I tillegg får man hodetelefonutgang samt mikrofoninngang.

Ikke en kontorskjerm

PD49 har likevel én svakhet, og det har med QD-OLED-teknologien å gjøre. Subpikselstrukturen er nemlig i et helt mønster, som gjør at spesielt hvit skrift på sort bakgrunn ser mer pikselert ut enn vanlig, og dessuten er det både grønt og magenta å skue i det hvite. Liten skrift får dermed en uklar, nesten regnbuefarget kontur som kan oppleves slitsomt å lese over tid.

Porsche Design AOC Agon PD49 white fonts on black
Hvit skrift på svart bakgrunn ser ikke fantastisk ut. Foto: Geir Gråbein Nordby

Grunnen er at fargepikslene i panelet ikke er riktig oppstilt i forhold til den hvite skriften som skal vises. Problemet er verre i Windows enn på Mac, fordi Windows kompenserer for den vanlige RGB-pikselstrukturen og dermed blir ekstra ille på annerledes pikselstrukturer. Mac har ingen kompensering i det hele tatt, slik at subpikslene skimtes uansett struktur. Men i mindre grad.

Det jeg prøver å si, er at om du skal bruke en QD-OLED-skjerm til tekstbehandling og surfing på internett, så gjør det med en Mac. Men jeg vil likevel foretrekke en LCD-skjerm, for eksempel med IPS-panel, til dette. La QD-OLED-monitoren i stedet være en ren gaming- og videoskjerm.

Porsche-Design-AOC-Agon-PD49-SPREAD.jpg
Foto: AOC / Porsche Design

Porsche Design AOC Agon Pro PD49: Konklusjon

Porsche Design AOC Agon Pro PD49 er en fantastisk spillskjerm, som virkelig viser kraften i QD-OLED-teknologi med et skjermformat på 32:9. Designet er nydelig, ytelsen i toppklasse, og funksjonaliteten gir deg alt du trenger for å maksimere spillopplevelsen.

Prisen er noe stiv sammenlignet med eksempelvis Samsung Odyssey OLED G9 G93SC, som gir omtrent nøyaktig samme bildekvalitet til lavere pris. Men da får du ikke et like forseggjort utseende. Er du villig til å betale for litt ekstra ekstravaganse, er PD49 et strålende valg til gaming og andre underholdningsformål. Bare ikke forvent deg at den egner seg like godt til kontorarbeid.

Karakter
Porsche Design AOC Agon Pro PD49
High End

Home mener

QD-OLED-panel gir bekmørkt svartnivå og spektakulære farger. 240 Hz skjermfrekvens gir meget jevne bevegelser. Sylskarpt og knallsterkt bilde i HDR! Strømlinjeformet design. Innebygget USB-hub. Mindre egnet til kontorarbeid, da den annerledes pikselstrukturen gjør at liten skrift ser uskarp ut, med tydelig magenta og grønt rundt hvite piksler. Relativt kostbar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Scroll to Top