Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, artikkelbilde: Geir Gråbein Nordby
Når man skal ha en ny gamingskjerm i dag, frister det nok en god del med ultrabredformat. Enten det er 21:9 eller det spinnville 32:9-formatet, som er like bredt som to 16:9-skjermer ved siden av hverandre.
Men selv om jeg innrømmer at slike er veldig tøffe, og de gir ekstra breddeinformasjon som kan komme en del spill til gode, så har de et kompromiss: nemlig pikseloppløsning. En 32:9-skjerm må doble antall piksler i forhold til en standard 16:9, for å få et like skarpt bilde. Og mens det i og for seg ikke er noe stort problem for skjermprodusenten, så gjøres det likevel nesten aldri. Og det har med PC-ens grafikkort å gjøre. Det vil kreve et så vanvittig skjermkort, at svært få har budsjett til å utnytte det.
Derfor synes jeg personlig at 16:9 inntil videre er et optimalt kompromiss mellom bredformat og skjermoppløsning. Spesielt når du kommer opp i en voksen 32-tommer størrelse. Da fyller skjermen mye av synsvinkelen, og underholdningen kommer nesten av seg selv!
Du kan spille i ekte 4K Ultra HD-oppløsning, med opptil 144 Hz bildefrekvens. Noen skjermer kan ha enda høyere frekvens, men da igjen kreves en hel del ekstra av skjermkortet.
Lekker skjerm med HDR
Hvilket bringer oss til den lekre skjermen for hånden, nemlig Porsche Design AOC Agon Pro PD32M. Skjermen lages altså av AOC, men er et samarbeid med Porsche Design. Skjermen er lekker med den metalliske Porsche Design-logoen i front, og tar seg virkelig bra ut på den medfølgende foten. Med myke kurver, og dessuten mulighet for heving og senkning, vertikal vinkling, og dessuten dreie hele skjermen til oppreist portrettmodus. Du får med andre ord full fleksibilitet med den medfølgende foten.
Stemningsskapende lys
En detalj som virkelig avslører at dette er en gamingskjermn, er RGB-lysstripene langs toppen og sidene av skjermens bakside. Disse lyser virkelig opp et mørkt rom, for ekstra stemningsskapende effekter. Disse kan du i menyen sette i ulike mønstre og farger som du selv ønsker, og heldigvis kan de også slås av. Dette er derimot ikke som Philips Ambilight, som justerer farger etter innholdet på skjermen. Dette er en mye enklere RGB-affære.
Lokal dimming
PD32M har IPS-panel med miniLED baklys og 1152 dimmesoner. Som er det samme som blant annet den spinnville high-end grafikkskjermen Asus PA32UCX. PD32M har i tillegg en imponerende oppgitt lysstyrke på 600 nits, og dessuten rundt 1600 nits som maksimal lysstyrke til HDR-innhold. Dette har gitt den den gjeve sertifiseringen DisplayHDR 1400, som er den høyeste offisielle sertifiseringen fra VESA.
Responstiden på 1 ms (grått-til-grått) gjør skjermen optimal til spilling. Det er selvsagt ingen ulempe til annet bruk heller.
God funksjonalitet
AOC-skjermen har en lekker og tung fjernkontroll, som ligger fint på skrivebordet og gir god kontroll over skjermen. Deilig, for det betyr at du ikke trenger å forholde deg til den knotete styrespaken på skjermens høyre bakside. Fjernkontrollen gir tilgang til menyen, og dessuten tre forhåndsinnstilte fargekalibreringer.
PD32M har innebygde USB 3.2-kontakter og kan dermed brukes som en tilkoblingshub. Dette gjøres ved å forbinde den til PC-en med en SuperSpeed USB-B-kabel. Dessverre sitter alle disse kontaktene ganske knotete, langt oppe på undersiden av bakpanelet. Det betyr at det du kobler til der bør være permanent. Som en skriver, trådløs mus og tastatur. For eksempel.
Mangler du lydkort, sitter det et i skjermen med både hodetelefonutgang og mikrofoninngang. Du trenger strengt tatt bare en laptop for å komme i gang, for skjermen har også USB-C-tilkobling med bildeoverføring. Da får du riktignok «bare» 120 Hz, men det vil funke for mange.
PD32M er også for innholdsskapere
PD32M har også en såkalt KVM-svitsj, som gjør at man kan bytte mellom to kilder, for eksempel en datamaskin og en spillkonsoll, men fortsatt bruke samme tastatur og mus. Skjermen kan vise begge kildene samtidig i bilde-i-bilde-modus, da med maksimalt 60 Hz i 4K-oppløsning, fra DP-, HDMI- eller USB-C-portene. I tillegg har skjermen to høyttalere på 8 W som er forsterket med det som hevdes å være «fyldig og klar DTS-lyd». Nuvel, riktignok spiller den høyere enn en del andre skjermer, men lyden er tynn! Du trenger hodetelefoner eller høyttalere for den fulle opplevelsen.
SDR: Bra lysstyrke og ok kontrast
PD32M har et flott bilde direkte ut av esken, og spesielt Movie Mode ser nøytralt og fint ut. Og med en jevn lys- og fargebalanse over hele panelet. Ingen tegn til utvasking i hjørnene.
Du kan fint bruke skjermen til bildebehandling og videoredigering rett ut av esken. Men hvitbalansen heller smått mot det varme, med litt lite blått (ca 6000K mot ønsket 6500K). Jeg vil anbefale et kalibreringsverktøy for å få det siste lille ut av skjermen, som Calibrite ColorChecker Display Plus eller Datacolor SpyderX Pro. Men, som sagt, det er langt fra noen krise.
Skjermen er oppgitt til 600 nits maksimal lysstyrke i vanlig SDR-modus (ikke HDR). Men uansett hva jeg gjorde målte jeg drøyt 300 nits. Dette er fortsatt lyssterkt og fint bra, men på ingen måte revolusjonerende for et IPS-panel.
Med full lysstyrke målte jeg svartnivået til rundt 0,4 nits, men om jeg kalibrerte skjermen til 120 nits, som er en fin lysstyrke til lengre arbeidsøkter og bildebehandling, kom svartnivået ned til under 0,3 nits. Noe som resulterte i rundt 435:1 i panelkontrast ved 120 nits og nesten 800:1 ved full lysstyrke. Dette er helt standard for IPS-skjermer, verken mer eller mindre. Til sammenligning har den rimeligere MSI Optix MPG321UR-QD et mørkere sortnivå og dermed bedre kontrast med HDR avslått.
Til grafisk arbeid med bilder og video vil jeg anbefale å ha HDR avslått, da det gir en likere gjengivelse fra bilderute til bilderute, og dermed er lettere å stole på. Da på bekostning av den mest imponerende kontrasten.
HDR: hele forskjellen!
Slår man derimot over til HDR, setter Porsche Design-skjermen inn høygiret. Med en maksimal HDR-lysstyrke på 1600 nits er det som sola plutselig kommer inn i rommet, når jeg setter i gang bilspillet Forza Horizon 5. Lakken fra bilene skinner og skaper en 3D-effekt som er sjelden kost for et IPS-panel. Dette i kombinasjon med den høye skjermoppløsningen gir en fantastisk innlevelse, ikke minst også takket være de glatte og jevne bevegelsene med 144 Hz skjermfrekvens.
Halo Infinite er også et spill som fortjener hele HDR-opplevelsen. Med skyer av kosmisk stråling som smeller mer ut fra bakteppet av et sort verdensrom, enn i HDR-modus. I HDR overgår også Porsche-skjermen nevnte MSI-skjerm, takket være den økte lysstyrken. Spesielt kjekt om man sitter i lyse omgivelser, men også om du skrur av lyset vil bildet smelle i ekstra styrke.
Skal du se film på Netflix eller gjennom andre kanaler, er det også bra å ha HDR, selv om Dolby Vision ikke støttes her. Bare HDR10.
HDR gir artefakter
Bare vær klar over at HDR med dynamisk baklys forårsaker glorieeffekter, som i monitorverden gjerne kalles blooming eller haloing. Man ser det spesielt med hvit tekst på mørk bakgrunn, hvor baklyset er tent bak teksten og gir ujevnt svartnivå akkurat der. Det samme skjer om du fører en hvit musepeker over en mørk bakgrunn. Musepekeren vil tenne baklyset rundt seg, og skape artefakter. For å unngå dette må HDR og dynamisk baklys skrus av.
Konklusjon
Gaming-skjermen som bærer det lange navnet Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, er en glimrende skjerm. Spesielt til gaming, men også til andre oppgaver. Du får en høyere vertikal oppløsning enn med bredere gamingskjermer, og dessuten bedre pikseltetthet i forhold til den totale overflaten.
Skjermen er kostbar, men så har den også et slående vakkert bilde. Det funker veldig bra i standard SDR-modus, og er helt konge når man slår over til HDR! Da får du virkelig utnyttet den høye lysstyrken, som da også øker kontrasten betraktelig.
PD32M forsvarer faktisk prisen med bildekvaliteten alene, men da med tøff konkurranse. Men utseendemessig er den noe ganske spesielt, ikke bare med RGB-lysstripene på baksiden, men spesielt foten er lekker, med sine myke kurver.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser