TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: MSI Titan 18 HX

Når Ekstravagant er mellomnavnet ditt

Der er ingen over og ingen ved siden av den titaniske MSI. Det gjelder også prisen.

Av / 11.08.24 - 10:50
MSI Titan 18 HX

Home mener

  • Det mangler ikke noe som helst. CPU, grafikk, RAM, skjerm, tastatur – alt er i overmål.
  • Også prisen er helt på topp.

Navnet sier det klart: Titan!

Titan-maskinene fra MSI er kjempemessige. Jeg har i løpet av årene testet noen stykker, og de har på hver sin måte representert det mest ekstreme for sin tid. Både når det angår teknologi, størrelse og pris.

MSI Titan 18 HX 1
Bildet lyver litt; MSI Titan 18 HX er en STOR maskin. (Foto: MSI)

Det gjelder også for MSI Titan 18 HX, som nå har havnet på testbordet. Som den fyller godt ut.

Som navnet avslører, er der snakk om en laptop i 18-tommers format, så det er en maskin som krever sin plass.

Plass er det til gjengjeld mye av på selve PC-en. Alle tastene er i full bredde, og selv om det er blitt plass til både et fullt numerisk tastatur ved siden, er det også fortsatt plass til høyttalergitre på hver side. Og ikke minst til de store luftinntakene på hver side av kabinettet.

Annonse

Ekstrem kjøling

Grafikkortet og prosessoren trenger masser av kjøling når man åpner opp slusene. Når det går som varmest, skal 270 watt varme ledes bort.

MSI Titan 18 HX 2
MSI Titan 18 HX er en av de mest ekstreme PC-ene du kan kjøpe. Men du må ha med den tykke lommeboken og gullkortet. (Foto: MSI)

Under det mattsorte og ganske diskré panseret finner man nemlig en 14. generasjons Intel Core i9-prosessor og den kraftigste ikke-profesjonelle grafikkprosessoren fra Nvidia, GeForce RTX 4090. Imidlertid i mobilutgaven.

Kjølesystemet virker glimrende, men de to kraftige viftene lager nødvendigvis en del støy når maskinen går for fullt.

Ekstrem skjerm

Skjermen er like ekstrem som alt annet på Titan 18 HX. Nemlig en 4K LCD-skjerm med MicroLED-bakbelysning. Oppdateringshastigheten er ”bare” 120 Hz, men det er fortsatt nok til de fleste spill. Og når PC-en brukes hjemme, kan man naturligvis koble til flere eksterne skjermer med den hastigheten og oppløsningen man ønsker.

MSI Titan 18 HX 3
MSI Titan 18 HX er en av de veldig sjeldne laptops som er utstyrt med et mekanisk tastatur. Tastene er fra SteelSeries og kontaktene fra Cherry. (Foto: MSI)

Selv om man kan finne enda raskere skjermer, oppleves det på ingen måte som en begrensning å sette seg ved den innebygde skjermen. Gaming i 4K gir plass og oppløsning til å få med alt. Og man kan undre seg over at vi så lenge fant oss i å spille i Full HD!

Men tilbake til tastaturet: Det er mekanisk. Mekaniske tastaturer er ubetinget best til gaming fordi de gir den raskeste og mest stabile kontakten. Men teknologien er dyr og plasskrevende å bruke i bærbare maskiner. Derfor er tastene på alle vanlige laptops av membrantypen.

Men når det gjelder Titan-serien, må begreper som ”dyr” og ”plasskrevende” ikke nødvendigvis oppfattes som noe negativt. Alt i MSI Titan 18 HX er dyrt, og tar den plassen det er bruk for.

Les også Stor test av gaming-tastaturer Mekaniske tastaturer har blitt synonymt med PC-gaming. Vi har testet åtte gode alternativer, slik at du kan finne tastaturet som passer deg.

Ekstremt tastatur

Tastaturet er levert av SteelSeries, som er mangeårig partner med MSI, og kontaktene (imidlertid av en lavprofiltype) er fra Cherry. Så det blir ikke mye bedre, og følelsen er også perfekt og med det rette hørbare klikket.

Touchpad-en går i ett med metallkabinettet, og er usynlig når PC-en er slått av. Til gjengjeld lyser den opp i rødt når den er slått på. Eller i hvilken farge eller fargeforløp man måtte velge i programmet SteelSeries Engine, som styrer RGB-lyset i touchpad-en, tastaturet og logoen på lokket.

MSI Titan 18 HX 4
Skjermen er ekstrem: 4K MicroLED med 120 Hz oppdateringshastighet. Det ser man sjelden på en gaming-PC, men MSI Titan 18 HX er like mye henvendt til profesjonelle kreative. (Foto: MSI)

Haptisk touchpad

Touchpad-en har haptisk feedback, som betyr at følelsen av klikk når man trykker fingeren ned, skapes med en aktuator som trykker tilbake mot fingeren. Det virker, men følelsen er ikke så overbevisende som en skikkelig mekanisk kontakt i platen. Og noen klikk-og-dra-manøvrer kan ende med at markøren er låst til platen inntil man trykker en gang til. Det er imidlertid ikke et stort problem, og til seriøs bruk – enten det er gaming eller design – vil man likevel alltid bruke en ekstern mus.

Les også Mus på krigsstien Hvis du vil spille noe som er mer avansert enn Solitaire og Tetris, må du ha en mus som kan henge med. Vi har testet en bunt av de beste gaming-musene akkurat nå.

Ekstrem innmat

Det indre er like ekstremt som det ytre. Prosessoren er en Intel Core i9-14900HX, som er den raskeste i9 med 24 kjerner og 32 tråder. Den har hele 64 gigabyte RAM å jobbe med. Og er det ikke tilstrekkelig ekstremt, kan MSI Titan 18 HX fås med voldsomme 192 gigabyte RAM!

Grafikkprosessoren er Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 gigabyte eget videominne. Lagerplassen i den testede maskinen var 2 terabyte SSD, men er det ikke nok, kan man få det dobbelte.

Ekstreme Benchmark

Med en så voldsom maskinvare kan man forvente et ekstremt resultat. Og det leverer den. MSI Titan 18 HX er på de fleste punktene den raskeste maskinen vi noensinne har testet. Og det skulle da også bare mangle, ettersom den også er en av de dyreste.

Prosessortesten Geekbench ender med et resultat på 16 882 i multi-core og 2825 i single-core. Det er overgått av den enda mer tannskjærende dyre Apple MacBook Pro 16 M3. Men det er det eneste punktet hvor MacBook-en fortsatt er rekordholder. Når det gjelder Cinebench R24-testen, er Titan 18 HX nesten dobbelt så rask som MacBook Pro 16.

MSI Titan 18 HX 5
Ventilasjonssystemet på MSI Titan 18 HX er ekstremt. Men det skal lede bort opptil 270 watt varme. (Foto: MSI)

De største musklene finner man i grafikkortet. GeForce RTX 4090 er den sterkeste grafikkprosessoren til laptops akkurat nå. I hvert fall inntil neste prosessorgenerasjon lanseres på sensommeren.

Ekstrem grafikkprosessor

I løpet av de mange 3DMark-grafikktestene leverer MSI Titan 18 HX derfor toppresultater. Som forventet. Og like forventet er det at andre PC-er med samme grafikkprosessor er omtrent like raske. Alienware M18, som vi testet i høst, hadde samme grafikkprosessor, og CPU-en var direkte forgjenger til den Intel Core i9-prosessoren som sitter i Titan 18 HX.

Alienwares laptop er på de fleste punktene like i hælene på MSI-en. Men aldri raskere.

Les også Beste Alienware hittil Alienware M18 er stor og flat som en flyndre. Og en av de raskeste PC-ene vi til nå har prøvd.

Batteritesten utføres bare for prinsippets skyld, da kjempen – i prinsippet – er bærbar. Men da grafikkprosessor og CPU til sammen kan trekke opptil 270 watt, og batteriet bare rommer like under 100 watt-timer, er det utenkelig å gå noen steder uten den solide laderen. Vår batteritest inneholder ikke 3D-grafikk, men den tappet likevel batteriet på litt over halvannen time. Den MicroLED-belyste 4K-skjermen bidro selvfølgelig til resultatet.

Konklusjon

MSI Titan 18 HX er i en klasse for seg. Nesten alt på den er fett: prosessor, grafikkort, skjerm og tastatur – bare for å nevne det feteste. Det eneste som ikke er fett, er prisen. Titanen koster dobbelt så mye som en typisk dyr gaming-laptop! Men da det også er dobbelt opp på alt, og man ikke kan sette fingeren på noe som helst, er prisen faktisk helt realistisk. De færreste har bruk for – og enda færre råd til – en slik tour de force av en laptop. Men er du 3D-designer eller profesjonell gamer med en god kontrakt, er den nok det beste kjøpet du kan gjøre for arbeidsgiverens penger.

Karakter
MSI Titan 18 HX
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Lyd & Bilde