TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Erazer Beast X40 (MD 62507)

Stort trøkk for mye penger

Av / 20.02.23 - 13:00
Erazer Beast X40 (MD 62507)

Home mener

  • Det er overhodet ikke spart på noe som helst. Rask og høyoppløst skjerm, topp prosessor og grafikkort.
  • Det er virkelig heller ikke spart på prisen. Gammeldags design. Vannkjølingen virker litt risikabel.

Utviklingen i datamaskin- og spesielt gamingverden skjer i rykk. Mer akkurat når det lanseres nye prosessorgenerasjoner i begynnelsen av året. Og når det annethvert år kommer nye generasjoner av grafikkort fra Nvidia. Selv om det i løpet av perioden lanseres forskjellige varianter, er det stor endring i ytelse når man skifter til en ny generasjon.

Vi kunne i begynnelsen av måneden skrive om at tyske Medion hadde lyktes med å være først ute med å faktisk lansere maskiner med 13. generasjons Intel-prosessorer og Nvidia GeForce 4000-serie-grafikkort.

Vi har etter det hatt toppmodellen Medion Erazer Beast X40 på testbenken. Og som forventet er den et morsomt – og lynraskt – selskap.

Litt gammeldags

Vi har de siste årene sett mange gamingmaskiner hvor det er gjort mye ut av designen. Slanke kabinetter, myke former, og i tillegg har farger vært med på å gjøre gaming-PC-en stuevennlig.

Erazer Beast X40 (MD 62507) 1
Medion Erazer Beast X40 er en PC i klassisk gaming-design: stor, svart og kantete. (Foto: Medion)

Den utviklingen har ikke Medion fått med seg. Erazer Beast X40 ligner en klassisk gaming-laptop: stor, kantete og kullsvart. Og med RGB-opplyste dekorasjonsstriper bak på kabinettet.

Annonse

På den andre siden er det ikke noe galt i å ligne noe man er. Og Medion Erazer Beast X40 er en rendyrket gaming-laptop i den aller tyngste klassen.

Kabinettet er som sagt svart og med en ganske lekker silkematt overflate. Dessverre tiltrekker det raskt fettete fingeravtrykk. Skjermen er på 17 tommer, og litt overraskende har Medion valgt et panel i 16:10-format i stedet for 16:9, som er mer vanlig til gaming.

Erazer Beast X40 (MD 62507) 2
Baksiden prydes av to RGB-lysstriper. Legg merke til de to hullene til vannkjølingen. (Foto: Medion)

Det viktige er imidlertid at skjermen er både rask og høyoppløst. Oppløsningen er QHD+ (2560 x 1600 piksler), og oppdateringshastigheten er 240 Hz. Ikke  overdådig, men fullt ut tilstrekkelig. Og man nøyer seg heller med 240 Hz, enn å måtte leve med den foreldede Full HD-oppløsningen, som de raskeste gamingskjermene fortsatt bruker.

Tastaturenes Rolls-Royce

Tastaturet er et av høydepunktene i en maskin som er helt uten kompromisser. Under de vanlig utseende, lave tastehettene befinner det seg nemlig et ekte mekanisk tastatur med kontakter fra Cherry, som er tastaturenes Rolls-Royce.

Selv om tastene er lave og har kort vandring, er de akkurat så følsomme og med den korrekte motstanden, etterfulgt av et tydelig klikk, slik at man faktisk kan spille seriøst på maskinen uten å koble til et eksternt mekanisk tastatur. Det numeriske tastaturet på høyre side er imidlertid med membrantaster. Og man kan nesten mistenke Medion for å ha brukt membrantaster bare for å understreke hvor godt selve det mekaniske tastaturet er.

Som man kan tillate seg å forvente i prisklassen, er hver tast individuelt belyst, og man kan velge mellom en rekke lysanimasjoner. Det ser utmerket ut, men animasjonene virker litt rykkvise. Og er man vant til de glidende animasjonene og myke fargeovergangene fra for eksempel Razer Chroma RGB, virker lysshowet temmelig primitivt.

Utvalget av porter er i orden, men også her virker maskinen litt gammeldags, da det er hele tre USB-A-porter, men kun en USB-C.

Erazer Beast X40 (MD 62507) 3
Utvalget av porter virker litt gammeldags. (Foto: Medion)

Vannkjøling!

Den mest spesielle porten er imidlertid de to hullene på baksiden til kjølesystemet. Erazer Beast X40 kan nemlig vannkjøles! For å gjøre det må man anskaffe en spesiell kjøleenhet som inneholder en vanntank, vannpumpe og viftekjøling til å lede varmen bort. Kjølesystemet forbindes med to vannslanger som klikkes magnetisk på plass.

Jeg er kanskje unødvendig paranoid, men føler meg ikke helt trygg ved å ha rennende vann på skrivebordet sammen med en svært dyr datamaskin – med kun en magnetlås til å sikre mot oversvømmelse og kortslutning. Bekymringen er sannsynligvis ubegrunnet, og tilkoblingene er sikret med ventiler.

Erazer Beast X40 (MD 62507) 4
Kjøleenheten fylles med vanlig springvann. (Foto: Medion)

Vesken til kjøling er ganske alminnelig lavteknologisk springvann, som påfylles via et deksel på toppen av kabinettet. Springvann fungerer fint, men Medion anbefaler at man bruker destillert vann for å unngå kalkdannelse i rørene. Man bruker cirka en kvart liter vann.

Litt uoversiktlig

Kjølesystemet pares med maskinen ved hjelp av Bluetooth, og man kan i kontrollsenter-appen lese av status på vifte, vannpumpe og naturligvis belysning.

Tilkoblingen er ikke helt oversiktlig, og det krevde et par restarter av selve kjøleboksen før slangene og kjølerørene i maskinen var fylt opp med vann. Men etter det kjørte systemet faktisk upåklagelig, og CPU og grafikkprosessoren ble holdt under 60 grader, uansett belastning og med alle grafikkinnstillingene på topp – noe som er litt av en bedrift med en så kraftig maskinvare.

Utover susingen fra viften avgir vannkjøleren en stille brumming, nærmest som en akvariepumpe. Noe den jo faktisk også er.

Vannkjølesystemet hadde ikke fått en norsk pris ved testens avslutning, men i Tyskland koster den 249 euro.

Fra aller øverste hylle

Mens det ytre ikke er imponerende, er det absolutt ikke spart på elektronikken. Som nevnt er både prosessor og grafikkort av nyeste modell. Nyeste toppmodell, vel å merke.

Hvis man skal gjenbruke en gammel floskel om varer fra øverste hylle, så er maskinvaren her hentet helt oppe under taket, på den hyllen man bare kikker på når kunden har tatt med den helt tykke lommeboken.

Prosessoren er en Intel Core i9-13900HX med 24 kjerner og 32 tråder. Åtte av kjernene er performance-kjerner og 16 efficient-kjerner. Oversatt til norsk vil det si en vanvittig kraftig CPU.

Det er 32 GB RAM i maskinen. Noe som burde være perfekt i en kraftig gaming-PC.

16 GB grafikk-RAM

Like vanvittig som CPU-en er grafikkortet, som er toppmodellen fra Nvidias nyeste generasjon, GeForce RTX 4090. Grafikkortet har 16 GB dedikert grafikk-RAM. Det er like mye RAM som det er i de fleste bedre ultrabook-maskinene. Men grafikkminnet er alene til 3D-grafikk, og skal ikke deles med prosessoren.

Før vi ble slått i svime over GeForce RTX 4090-navnet, må vi understreke at grafikkortet i Erazer Beast X40 naturligvis er laptop-utgaven. Og at ytelsen og spesifikasjonene er markant lavere enn i den kjempestore utgaven til stasjonære maskiner. Målt på mengden av kjerner og shadere ligger mobilutgaven av RTX tettere på desktop-utgaven av GeForce RTX 4080. Men det er likevel utvilsomt den kraftigste mobile grafikkprosessoren verden har sett.

Til lagring av programmer var det 2 TB SSD i testmaskinen.

Erazer Beast X40 (MD 62507) 5
Tastaturet er mekanisk, og kontaktene er levert av Cherry – klasse! (Foto: Medion)

Benchmark

Ettersom både CPU og grafikkprosessoren er nyeste toppmodeller, var forventningen at Medion Razer Beast X40 ville overgå alle tidligere Benchmarks.

Det gjorde den også – stort sett. Men ikke alltid så markant som forventet.

På prosessortesten Geekbench 5 fikk vi det høyeste resultatet vi har målt på en PC noensinne: 18 279 i multi-core. Single-core score var mer normal: 1742. De enkelte kjernene i i9-prosessoren er ikke raskere enn vanlig – men det er mange av dem!

Kontorprogram-simuleringen PC Mark 10 gir et rimelig godt bilde av evnen til å klare dagligdagse oppgaver. Et testresultat på 8036 er fremragende. Og det er nesten 1000 poeng høyere enn hva Asus ROG Flow Z13 klarte med en 12. generasjons Core i9-prosessor for et år siden. Overraskende nok setter Beast X40 ikke rekord i den prosessortunge Cinebench R23-testen. En multi-core-score på 15 516 er bare på nivå med den halvparten så dyre Acer Predator Helios 300 (som også var langt raskere enn forventet)!

Selv om i9-prosessoren er lekker og har flere kjerner enn et granateple, er hovedattraksjonen imidlertid GeForce RTX 4090-grafikkortet.

Erazer Beast X40 (MD 62507) 6
(Foto: Medion)

Lynrask – til de rette oppgavene

Og under de rette forholdene er det vanvittig raskt. Med ‘de rette’ menes spill som er programmert til å utnytte 3D-maskinvaren og raytracing-funksjonene optimalt. Her løper den avanserte prosessoren i store sirkler rundt RTX 3070 Ti- og RTX 3080-kortene fra forrige generasjon.

Raytracing-testen 3DMark Port Royal endte med en score på 14 430. Det er mer enn dobbelt så raskt som den RTX 3070 Ti-baserte Predator Helios 300.

Det samme gjør seg gjeldende i de rene 3D-testene Time Spy og Fire Strike, som endte på henholdsvis 20 662 og 35 293. Det er igjen dobbelt så raskt som Asus ROG Flow X13 med RTX 3080-grafikkort.

Velger man i stedet spill som er beregnet til å kunne fungere på lettere maskinvare, blir forskjellen langt mindre. En score på 59 128 i 3DMark Night Raid-testen er ganske visst et vanvittig høyt tall. Men ikke mye over forrige GPU-generasjon.

Det er sannsynligvis det samme fenomenet vi ser i Cinebench R23-testen. Med et resultat på 15 516 i multi-core og 2042 i single-core er Erazer Beast X40 på nivå med den i7-baserte Helios 300.

Batteritesten er vanligvis enhver gamingmaskins akilleshæl. Men Medion Erazer Beast X40 presterte ikke desto mindre ved å kjøre i tre timer og 20 minutter før strømmen tok slutt. Det er fint, men uten betydning, da PC-en befinner seg best hjemme. Også selv om man ikke tar med vannkjøleren.

Erazer Beast X40 (MD 62507) 7
(Foto: Medion)

Konklusjon

Medion Erazer Beast X40 er et spennende bekjentskap. Til moderne 3D-spill er den ytelsesmessig i særklasse. Og da programmer som Adobe Creative Suite også utnytter GPU-en, vil den også få bilde- og videoredigeringen til å fly. Erazer-maskinen er den første med den nye prosessorgenerasjonen, og særstillingen varer naturligvis bare inntil konkurrentene om kort tid har tilsvarende maskiner klar.

Maskinen koster temmelig mye penger. Men selv om man kan få en hederlig, brukt familiebil for mindre, er prisen faktisk svært rimelig i forhold til ytelsen. Det er ikke spart på noen deler av konfigurasjonen, og vi tror at en tilsvarende maskin fra et av de etablerte merkene, vil koste enda mer.

Vannkjøleren er mer enn bare en gimmik; den holder arbeidstemperaturen nede med mindre støy enn en ren vifteløsning. Og den har ikke oversvømt skrivebordet mitt – enda.

Karakter
Erazer Beast X40 (MD 62507)
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?