TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

For et bilde!

Det er noe med det ekstra brede 32:9 skjermformatet på Samsung Odyssey OLED G9. Og med OLED-panel i tillegg får man en spillopplevelse ulik noen annen.

Av / 04.10.23 - 09:02
Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

Home mener

  • Gnistrende bra bilde, med masse trøkk i fargene. Nært uendelig dypt svartnivå, og den ekstreme bredden gir virkelig en oppslukende spillopplevelse! Meget rask respons, og dessuten med nok piksler i bredden til at man ikke blir veldig plaget av pikselering.
  • Godtar ikke 4K 120 Hz bildesignal fra spillkonsoll. Funker dårlig til tekstarbeid, på grunn av pikselstrukturen. En oppdatering har gjort SDR-lysstyrken mye lavere.

Du har bredskjerm, så har du ultrabredskjerm. 32:9 er et ekstremt skjermformat, like bredt som to 16:9-skjermer ved siden av hverandre. Til vanlig kontorbruk vil det gi fordelen av at man føler man har to skjermer, men slipper kanten imellom dem. Man slipper også ulempen med å måtte kalibrere to skjermer.

Men her dreier det seg om gaming, og med QD-OLED-panel er ikke Odyssey OLED G9 laget for kontorbruk i det hele tatt. Pikselstrukturen gjør det nemlig plagsomt å se på skrift i Windows, som ser ut som den er omringet av regnbuens farger. Man vil også se noe av dette når man ser film eller spiller spill, men i mye mindre grad. Og fordelen veier definitivt opp for ulempene.

Uendelig svartnivå, og med en innsynsvinkel enda mer ekstrem enn på vanlig OLED. Teknologien åpner også opp for ekstra lysstyrke, selv om dette ikke alltid skjer i praksis.

Det finnes to varianter av OLED G9, G93SC og G95SC. Sistnevnte har smartfunksjoner, gaming-hub og fjernkontroll, som ikke den første har. Du betaler litt ekstra, så hvis alt du trenger er skjermen og vil bruke PC-en til resten, så ville jeg nok anbefalt G93SC. Det er G95SC vi har fått til test her, og den er kun testet som skjerm. Vi har ikke brydd oss med å sjekke ut de innebygde TV- og spillfunksjonene i skjermen.

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
Foto: Samsung

Tilkoblinger

OLED G9 har nyeste type DisplayPort og HDMI. Det finnes to HDMI-innganger, hvor en av dem er av typen mikro-HDMI.

Annonse

Skjermen har innebygd USB-hub, med tre 3.0-kontakter. Til mus og tastatur, for eksempel.

no-odyssey-oled-g9-g95sc-ls49cg950suxen-rear2-enhanced
Foto: Samsung

Bildekvaliteten

Bildekvaliteten i SDR-modus ser veldig bra ut rett ut av esken. Dessverre er skjermen nå mindre lyssterk enn den var for en stund siden, siden man i en oppdatering har fjernet Peak Brightness i SDR-modus. På den positive siden hjelper dette en hel del på faren for innbrenning, som er grunnen til at det ble gjort. Men i lyse rom hadde det vært kjekt å kunne forsterke lyset for å motvirke refleksjoner.

I HDR står det vesentlig bedre til, med flotte lyseffekter. Jeg bruker fargemodus Standard, som bare er et lite hakk for varm. Samsung er blant få skjermer som kan stille på fargenyanse i HDR-modus. Ved å velge Nyanse i menyen, og dra denne ti steg mot grønn (G10), ser bildet mer nøytralt ut. Lysstyrke settes til 50, Kontrast til 50, og Skarphet til 5. Nå ser skjermen ganske lik ut MacBook Pro-referansen.

Odyssey-OLED-G9-cropping
Odyssey OLED G9 øverst til venstre har et vesentlig større bildeutsnitt enn 21:9-skjermen under (fra MSI). Foto: Geir Gråbein Nordby

Samsung-skjermen har i likhet med andre QD-OLED-skjermer en helt rå gjengivelse av både farger, svartnivå og også høylys i HDR-scenene. Innsynsvinkelen er ekstrem, også ovenfra.

Legg til den ekstreme skjermbredden, og det er umulig å ikke bli oppslukt. Spesielt med et spill som Red Dead Redemption 2, som viser veldig mye mer av omgivelsene. Man får skikkelig kinofølelse av landskapet der man rir mot horisonten på jakt etter skurker. Destiny 2 viser også mye mer av omgivelsene enn med en 21:9-skjerm, og i hvert fall en 16:9-skjerm. Å gå tilbake til 16:9 etter dette virker nærmest meningsløst, siden man må snu seg rundt så mye mer for å få oversikt over fiendene.

Les også Spillskjerm: Ultrabred – og hårreisende heftig! Vi har vel knapt sett en fetere gamingskjerm.

Det er i det hele tatt svært få svakheter. Automatisk lysstyrkebegrensning (ABL) jobber innimellom, og ved mye lysstyrke i rolige eller statiske scener, blir bildet gradvis mørkere. Når scenen skifter, kommer lysstyrken for fullt igjen. Men Samsung er ikke noe verre enn andre her, og ved spilling og filmtitting er det knapt et problem. Verre er det om man leser nyheter eller skriver i Word. Men det er uansett ikke skjermen laget for, da skrift i Windows virkelig ser begredelig ut.

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
Foto: Samsung

Samsung Odyssey OLED G9: Konklusjon

Selv om QD-OLED ikke er bra på alt, som for eksempel tekstbehandling og generell nettsurfing, så er det helt rått på film og gaming. Og med Samsungs 32:9-skjerm Odyssey OLED G9 jekkes det hele opp et hakk. For maken til innlevelse! Det brede bildet viser ekstremt mye av omgivelsene, dersom spillet støtter det og ikke bare tar et 21:9-bilde og strekker det ut i kantene. Stadig flere spill støtter heldigvis formatet, og det hele er virkelig vanedannende.

Du betaler mer for en såpass bred skjerm. Det er kanskje ufornuftig. Men, gud bedre, så underholdende!

Skjermen er testet med Acer Predator Helios 500 bærbar gaming-PC, med Intel i9, RTX 3080 og 32 GB RAM. I tillegg har vi brukt en stasjonær selvbygg-PC med Intel i9, 128 GB RAM og RTX 3090.
Karakter
Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)
High End

Også i denne testen:

LG 45GR95QE

Se den buen!

LG 45GR95QE har en ekstrem kurvatur som kan gi en virkelig oppslukende spillopplevelse. Bildekvaliteten er det også mye bra å si om.

Stort og flott bilde, den ekstreme kurvaturen gir et oppslukende bilde, som dessuten gjør nær sitteavstand mer behagelig. Fantastiske farger og svartnivå, og 240 Hz gir ekstremt rask respons. Godtar også 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Lav lysstyrke i SDR gjør ikke god nok jobb til å bekjempe refleksjoner i et lyst rom. Den matte skjermflaten gjør at tekst kan se smått uskarp ut. Lav pikseltetthet, denne størrelsen bør ha 4K.
Les hele testen

Philips Evnia 34M2C8600

Aller mest for pengene

Philips Evnia 34M2C8600 har nesten alt til felles med MSI-skjermen. Likevel kommer den bedre ut totalt sett.

Meget skarpt bilde, gode HDR-effekter og umiddelbar hastighet med 175 Hz. Godtar til og med 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Nesten ingen justeringsmuligheter i HDR-modus, som har for mye rødt i bildet på SDR-innhold. Uegnet til tekstbehandling, grunnet den odde pikselstrukturen. Ikke den mest lyssterke skjermen i klassen.
Les hele testen

MSI MEG 342C QD-OLED

Fabelaktig på mange måter

QD-OLED-skjermen MSI MEG 342C QD-OLED gir stort sett gnistrende gode bilder, og et vell av tilkoblinger.

Meget skarpt bilde, gode HDR-effekter og 175 Hz er et glimrende kompromiss mellom hastighet og pris. Godtar til og med 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Nesten ingen justeringsmuligheter i HDR-modus, som har for mye rødt i bildet på SDR-innhold. Uegnet til tekstbehandling, grunnet den odde pikselstrukturen. Ikke den mest lyssterke skjermen i klassen.
Les hele testen

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinært format, ekstraordinær opplevelse

Asus ROG-skjermen er så god, at vi skulle ønske den var større.

Bildet er ekstremt skarpt, og den lynkjappe skjermfrekvensen gjør bildebevevelsene ekstra glatte, med ekstremt lav forsinkelse. Fargene i SDR er meget gode ut av esken. Stativet er det mest fleksible i klassen.
Fargene på SDR-innhold er litt blasse med HDR aktivert. Ikke spesielt godt egnet til å lese tekst i Windows, grunnet subpikselstrukturen. Overivrig autodimming. Litt liten?
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?