TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 5 OLED gamingskjermer

OLED gamingskjermer: Endelig kommer utvalget

Nå begynner det endelig å bli et skikkelig utvalg med OLED gamingskjermer. Vi har testet fem – og dette bør du passe på.

Av / 04.10.23 - 09:02
5 OLED gamingskjermer

Jeg har lenge lurt på når man skal begynne å få et skikkelig utvalg OLED gamingskjermer til en spiselig pris. Alle fordelene OLED har i paneler på både TV-er og mobiltelefoner, må jo selvsagt også komme til gode som PC-skjerm. Eller? Hovedstikkordet er et nærmest uendelig mørkt svartnivå, kombinert med spektakulære farger og en helt rå innsynsvinkel. Så hvorfor vil man ikke ha dette i alle skjermene sine?

Man skulle tro at alle spillere ønsker seg et best mulig bilde, og det stopper jo ikke der. En så rå skjerm må da kunne være midt i blinken for kreative innholdsskapere også? Og hva med de som jobber med å skrolle rundt på nettet, bearbeide bilder i ny og ne, og skrive masse, masse tekst? Kan det være noe for dem også?

Helt rått til gaming og film!

Vel, som vi snart skal se i denne testen, så er ikke svaret helt så enkelt som at det beste er best i alle situasjoner. Disse skjermene er først og fremst ment for spilling. Med lynrask responstid, fabelaktige farger og et svartnivå andre skjermer bare kan drømme om. Og med en innsynsvinkel man ikke trodde var mulig, om man ikke har sett en OLED-skjerm før.

De er også helt ypperlig å se film på – dersom du sitter nærme nok. En dataskjerm er tross alt endel mindre enn den gjengse TV. Man kan også helt klart bruke en OLED-skjerm som et verktøy for å behandle bilder og video. Men her skal man også passe seg litt.

OLED Gaming-skjermer lagbilde OLED Gaming-skjermer lagbilde 2
<
>
Ulikt bildeformat gir ulikt bildeutsnitt. Her er både 16:9, 21:9 og 32:9 bredskjermer. Bildet er etterbehandlet, men viser faktisk utsnitt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mindre egnet til grafisk design

Eksperter innen bildebehandling trenger et verktøy som gir korrekte farger og gråskala. Man ønsker å vite at det ferdige materialet er akkurat slik man ser for seg, og da må bildet være helt riktig. Dette er en utfordring for OLED-skjermer.

Annonse

Per i dag finnes nemlig ingen allment tilgjengelige kalibreringsverktøy med profil for OLED-teknologiene som sitter i disse skjermene. Siden øyet ikke fanger opp farger helt likt som en fotolinse, vil fargene bli feil når kolorimeteret ikke først er kalibrert mot skjermens panelteknologi. Dermed må man justere bildet etter det blotte øyet, som funker dårlig. Man er derfor prisgitt at skjermprodusenten har kalibrert skjermen bra nok ut av esken, men på en gamingskjerm er dette gjerne ikke gjort like nøyaktig, som på en skjerm ment for kreativt arbeid.

Jeg har prøvd, og til fotografer og andre kreative vil jeg nok i stedet anbefale en god IPS-skjerm.

LG-45GR95QE lifestyle
Noen skjermer er ekstremt buet. Foto: LG

Ikke egnet til kontorbruk

Heller ikke vanlig kontorbruk ville jeg anbefalt disse skjermene til. Det overrasket også meg, men OLED-teknologiene som brukes i gamingskjermer (QD-OLED og White OLED/WOLED) har en annerledes RGB underpikselstruktur enn LCD-skjermene, som teksten i Windows og nettlesere er korrigert mot. Resultatet er at sort skrift har kanter av ulike farger. Det ser ikke bra ut, og er knapt migrenevennlig. Her er WOLED litt bedre enn QD-OLED, men har du en jobb eller studie som innebærer mye tekstbehandling, er ikke dette veien å gå.

Les også Gaming-skjerm gir hakeslepp Den store Asus-skjermens OLED-panel med perfekt svartnivå, sammen med den matte overflaten gir den beste gaming-opplevelsen vi har hatt.

Dette problemet blir mindre med høyere oppløsning, men inntil videre må vi nøye oss med 1440 horisontale linjer, som blir litt knapt i denne disiplinen.

Til slutt skal det nevnes at OLED-skjermer ikke er like lyssterke som LCD-skjermer, og at fordi det er en risiko med innbrenning av det organiske lyset, har skjermene innebygd ulik grad av autodimming, dersom et lyst bilde varer for lenge.

QD-OLED text color
Spesielt QD-OLED fungerer ganske dårlig til å vise tekst, grunnet pikselstrukturen. Foto: Geir Gråbein Nordby

5 rå OLED gamingskjermer

Derfor er OLED-skjermer først og fremst for spilling og filmtitting. Men for en rå opplevelse det til gjengjeld blir! Til denne bruken er det etter min mening ingenting som kan måle seg. Derfor er det en glede å presentere fem OLED gamingskjermer, som jeg kunne levd godt med alle som én. Men som med alt så er noen bedre enn andre på enkelte ting.

Utvalget her er med vilje litt blandet, for å vise et utsnitt av hva som er tilgjengelig på markedet i dag. Derfor har vi tatt med en vanlig 27-tommer i 16:9-format (ROG), en ultrabred 49-tommer i 32:9-format (Samsung), og en ekstra kraftig buet og bred 45-tommer i 21:1-format (LG). I tillegg har vi to mer vanlige 34-tommers 21:9-skjermer (MSI og Philips).

Hvilken som er best for deg, kan du lese deg til i denne testen.

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinært format, ekstraordinær opplevelse

Asus ROG-skjermen er så god, at vi skulle ønske den var større.

Bildet er ekstremt skarpt, og den lynkjappe skjermfrekvensen gjør bildebevevelsene ekstra glatte, med ekstremt lav forsinkelse. Fargene i SDR er meget gode ut av esken. Stativet er det mest fleksible i klassen.
Fargene på SDR-innhold er litt blasse med HDR aktivert. Ikke spesielt godt egnet til å lese tekst i Windows, grunnet subpikselstrukturen. Overivrig autodimming. Litt liten?
Les hele testen

MSI MEG 342C QD-OLED

Fabelaktig på mange måter

QD-OLED-skjermen MSI MEG 342C QD-OLED gir stort sett gnistrende gode bilder, og et vell av tilkoblinger.

Meget skarpt bilde, gode HDR-effekter og 175 Hz er et glimrende kompromiss mellom hastighet og pris. Godtar til og med 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Nesten ingen justeringsmuligheter i HDR-modus, som har for mye rødt i bildet på SDR-innhold. Uegnet til tekstbehandling, grunnet den odde pikselstrukturen. Ikke den mest lyssterke skjermen i klassen.
Les hele testen

Philips Evnia 34M2C8600

Aller mest for pengene

Philips Evnia 34M2C8600 har nesten alt til felles med MSI-skjermen. Likevel kommer den bedre ut totalt sett.

Meget skarpt bilde, gode HDR-effekter og umiddelbar hastighet med 175 Hz. Godtar til og med 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Nesten ingen justeringsmuligheter i HDR-modus, som har for mye rødt i bildet på SDR-innhold. Uegnet til tekstbehandling, grunnet den odde pikselstrukturen. Ikke den mest lyssterke skjermen i klassen.
Les hele testen

LG 45GR95QE

Se den buen!

LG 45GR95QE har en ekstrem kurvatur som kan gi en virkelig oppslukende spillopplevelse. Bildekvaliteten er det også mye bra å si om.

Stort og flott bilde, den ekstreme kurvaturen gir et oppslukende bilde, som dessuten gjør nær sitteavstand mer behagelig. Fantastiske farger og svartnivå, og 240 Hz gir ekstremt rask respons. Godtar også 4K 120 Hz bilde fra spillkonsoll.
Lav lysstyrke i SDR gjør ikke god nok jobb til å bekjempe refleksjoner i et lyst rom. Den matte skjermflaten gjør at tekst kan se smått uskarp ut. Lav pikseltetthet, denne størrelsen bør ha 4K.
Les hele testen

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

For et bilde!

Det er noe med det ekstra brede 32:9 skjermformatet på Samsung Odyssey OLED G9. Og med OLED-panel i tillegg får man en spillopplevelse ulik noen annen.

Gnistrende bra bilde, med masse trøkk i fargene. Nært uendelig dypt svartnivå, og den ekstreme bredden gir virkelig en oppslukende spillopplevelse! Meget rask respons, og dessuten med nok piksler i bredden til at man ikke blir veldig plaget av pikselering.
Godtar ikke 4K 120 Hz bildesignal fra spillkonsoll. Funker dårlig til tekstarbeid, på grunn av pikselstrukturen. En oppdatering har gjort SDR-lysstyrken mye lavere.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?