TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Flow Z13 (GZ301ZE-LD183W)

Superkrefter i nettbrettform

Asus ROG Flow Z13 er skapt til gaming – men perfekt til tallknusing

Av / 08.03.22 - 14:00
Asus ROG Flow Z13 (GZ301ZE-LD183W)

Home mener

  • Superrask CPU. Tar liten plass og veier nesten ingen ting. Den raskeste bærbare vi noensinne har testet. Og selvsagt også den kraftigste. Kan utvides med grafikk-booster.
  • Bærbarheten har sin pris – og den betales på tastaturet. Batteritiden er også katastrofalt kort. Hvis du vil utvide med tungvektsgrafikk, blir det virkelig, virkelig dyrt.

For et år siden testet vi den unike Asus ROG Flow X13, som bød på hittil usett kraft i en superkompakt 13-tommers bærbar. Den kan fortsatt kjøpes, og er fortsatt en av de mest ettertraktede maskinvarene. Men nå er Asus klar til å utfordre sin egen rekord.

Asus ROG Flow Z13 er ikke en tradisjonell bærbar PC, men i stedet også et nettbrett. Formatet er det samme som vi har sett på for eksempel Microsoft Surface Pro, hvor en innebygd støttefot og et magnetisk avtakbart tastatur, som samtidig fungerer som cover, gir en arbeidsstilling som minner om en alminnelig bærbar datamaskin.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Product Photos Lighting No Keyboard 10
Maskinen har innebygd støttefot. (Foto: Asus)

Ligner en Surface

Faktisk ligner Flow Z13 en slags tvillingbror til Microsoft Surface Pro. Hvis man bare ser bort fra vinduet på baksiden, som gir en titt inn i elektronikken.

En stor del av de hybride bærbare i dette formatet – inkludert Apples iPad Pro og Microsoft Surface Pro X – har vært basert på mobilprosessorer. Noe som har medført at de bare kunne kjøre spesielt tilpassede utgaver av programmene.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Product Photos Lighting keyboard 05
Asus ROG Flow Z13 ligner en sort utgave av Microsoft Surface Pro. Men innmaten er langt raskere. (Foto: Asus)

Et beist av en CPU

Det er på ingen måte tilfellet her; Asus ROG Flow Z13 er en fullblods-PC. Prosessoren er en splitter ny 12. generasjons Intel Core i9. Og den er et beist! 14 kjerner og 20 tråder med en arbeidshastighet på 2,5 GHz (turbo opptil 5 GHz) gir en regnekraft som overgår det meste. Og definitivt alt vi har testet hittil!

Annonse

Da Flow Z13, i hvert fall på papiret, er en gamingmaskin, må det et godt grafikkort til. Maskinen fås i forskjellige utgaver, men i den testede konfigurasjonen, som er den kraftigste, sitter det en Nvidia GeForce RTX 3050 Ti-grafikkprosessor. Det gir ikke superytelse i spill, men er selvfølgelig det hissigste som det er mulig å klemme inn en 12 mm tykk nettbrettmaskin uten at den smelter.

Som på Asus ROG Flow X13 kan man tilføye ekstra grafikkrefter med en utvidelsesboks, kalt XG Mobile, som inneholder et Nvidia GeForce RTX 3080-kort som kobles til ved hjelp av en “navlestreng”. Grafikkboksen veier kun 1 kg, og gir grafisk ytelse i tungvektsklassen. Men koster til gjengjeld nesten like mye som selve maskinen.

Skjermen er i det velkjente 16:10-formatet, som gir litt ekstra arbeidsplass i høyden på skjermen, sammenlignet med widescreen-formatet. Det er egentlig mest relevant for “seriøse” brukere, som kan klemme inn litt flere regnearksceller uten å skrolle skjermen. Men som det også viser seg, er PC-en minst like egnet til gamere. Testmaskinen ble levert med 120 Hz Full HD-skjerm (1920 x 1080 piksler), men fås også i 60 Hz 4K-utgave. Da det er snakk om en nettbrett-PC som kan brukes uten tastatur, er skjermen naturligvis med touch. Grafikere vil glede seg over Pantone-sertifisering – og med et skuldertrekk akseptere 100 % sRGB fargerom som et brukbart kompromiss.

Tastaturet er det svake leddet

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Product Photos No Lighting keyboard 02
Tastaturet er avtakbart og fungerer samtidig som cover for nettbrettsmaskinen. (Foto: Asus)

Den svake siden er tastaturet, som også fungerer som cover for skjermen. Det er ikke verre enn andre avtagbare nettbrett-tastaturcovere, men det tynne, bøyelige tastaturet er fortsatt langt dårligere enn et skikkelig laptop-tastatur. Noe som sier en del. Er du ikke akkurat heltidsskribent, vil det imidlertid fortsatt være helt tilstrekkelig til daglig bruk. Og til spill, selv om det må et ordentlig mekanisk tastatur til når det skal games seriøst.

Antall porter er begrenset til et absolutt minimum: en USB 2.0-port og en enkelt USB-C-port, som også brukes til lading. Det er tilstrekkelig. Men også kun det! HDMI-port leter man forgjeves etter, og det følger heller ingen adaptere med i esken. Men det er imidlertid integrert DisplayPort i USB-C-porten.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Scenario Photos 03
Når det skal games, trengs en ekstern skjerm og et skikkelig mekanisk tastatur. (Foto: Asus)

Benchmark

Asus ROG Flow Z13 er utstyrt med en tolvtegenerasjons Intel Core i9-12900H prosessor. Med 14 kjerner og 20 tråder er den en tallknuser av rang. Det merkes på våre Benchmark-tester.

GeekBench 5 ender på en score på 13 733 i multi-core og 1817 i single-core. Datamaskin-testen, som er et uttrykk for den samlede regnekraften i prosessor og grafikkort, lander på 48 913. Det er formidabelt. og dramatisk raskere enn Apple MacBook Pro 14 M1, som tidligere hadde tittelen som den raskeste bærbare datamaskinen.

Samme mønster gjentas i CineBench R23-testen, hvor Flow Z13 med en multi-core-score på 14 352 er en halv gang raskere enn MacBook-en.

Kontorprogramtesten PC Mark 10 klarer den flott – med en score på 7095. Noe man imidlertid neppe vil tenke spesielt over når man svetter over regneark og webredigering.

På rå 3D-grafikkytelse er resultatet ikke like imponerende. GeForce RTX 3050 Ti-kortet er utmerket. Men selvfølgelig ikke på nivå med monsterkort som GeForce RTX 3080. I forhold til størrelsen er Asus ROG Flow Z13 rask på spillgrafikk. Men skal man spille Elden Ring i beste grafikkinnstilling, må man ha en XG Mobile grafikkakselerator.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Scenario Photos 18
Jeg vet ikke hvilken klasse folkene fra Asus flyr på. Men jeg har aldri sett så mye benplass i et fly! (Foto: Asus)

Superbærbare PC-er har normalt lang batteritid. Men dette er ingen normal nettbrettmaskin! En time og tre kvarter tok det for vår batteritest å tappe batteriene. Testen er i rettferdighetens navn litt mer krevende enn normal kontorbruk. Men det er fortsatt en av de korteste batteritidene vi har sett på lenge.

Heldigvis er Asus-laderen så kompakt at den er lett å ha med i vesken. Og da ladingen skjer via USB-C, kan man sikkert låne en lader i en nødsituasjon.

Konkurrenter

For det samme som en Asus ROG Flow Z13 koster, kan man velge mellom mengder av ultrabook-maskiner i “sjefleketøy-klassen”. Z13 vinner ikke på sitt blendende ytre. Her har alle produsenter – Asus medregnet – mer designskarpe modeller på repertoaret. I skrivende stund er det imidlertid ingen som har samme rå regnekraft. Og slett ikke til den prisen.

Konklusjon

Asus ROG Flow Z13 er ingen billig maskin, og det avtakbare tastaturet er like kompromissfylt som myke, avtakbare tastaturcovere alltid er. Batteritiden er heller ikke noe å skryte av.

Men den slags innvendinger blekner i lyset av dens fordeler: Med en lynrask prosessor og et grafikkort i (den lettere) gamingklassen får du mer kraft enn det noensinne har vært pakket ned i en så kompakt enhet! Det gjør ikke Flow Z13 bare interessant for spillere, men i minst like høy grad for profesjonelle grafikere, 3D-designere og regnearksekvilibrister.

For de som vil ha enda mer kraft, kan man også kjøpe en pakkeløsning med eksternt GeForce RTX 3080-grafikkort og 4K-skjermoppløsning. Men så blir prisen også den dobbelte.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Scenario Photos 13
Hvis det er behov for enda raskere grafikk, kan man koble til et eksternt grafikkort. Boksen inneholder et GeForce RTX 3080-kort. Men så blir prisen også nesten det dobbelte. (Foto: Asus)

Karakter
Asus ROG Flow Z13 (GZ301ZE-LD183W)
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Lyd & Bilde