TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)

Ulv i fåreklær

Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.

Av / 04.04.21 - 10:00
Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)

Home mener

  • Kompakt, lynrask og lekker ultrabook. Og med grafikkforsterkeren montert, klarer den de tyngste spillene – og profesjonell grafikk. 4K-touch-skjerm.
  • Den er veldig dyr! Man må velge mellom rask skjerm eller høy oppløsning.

Asus ROG Flow X13 er en ener. Så enkelt kan det sies. Størrelse og vekt er mindre enn hos de fleste vanlige ultrabook-maskiner, men når det kommer til stykket, kan den dra både de nyeste spillene og de tyngste grafikkprogrammene. Det får man ikke gratis, men prisen er ikke urimelig.

Bærbare datamaskiner med rask grafikk er et paradoks. For kraftige grafikkort bruker mye strøm, noe som harmonerer dårlig med batteridrift. Og de utvikler voldsomme mengder varme, som betyr store og tunge kjølesystemer. Vi har sett eksempler på ”bærbare” gamingmaskiner på opptil åtte kg kampvekt!

Ekstern turbolader

Løsningen kan være en ekstern «grafikk-turbolader», altså et grafikkort i et en separat boks, som drar lasset. Takket være Thunderbolt og PCIe har det blitt mindre komplisert å få de to tingene til å jobbe sammen. Men jeg har aldri sett det løst så kompakt og elegant som på Asus ROG Flow X13, som kaller grafikkboksen XG Mobile.

Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T) 1
Grafikkortet bor i en separat boks, kalt XG mobile. (Foto: Asus)

Grafikkortet, som i den testede konfigurasjonen er et Nvidia GeForce RTX3080 med 16 GB RAM, kommer et smalt metallkabinett på bare et kg. Det er imponerende lett, spesielt tatt i betraktning at strømforsyningen på 280 W er innebygget. Jeg har faktisk sett mange ladere til gaming-bærbare som veier mer enn XG mobile. Det villeste eksempelet hadde til og med to kjempestore ladere.

En tykk multikabel kobler grafikkboksen og maskinen sammen via en spesiell kontakt som låses med en skyveknapp. Deretter må boksen aktiveres via en meny. Bakpå XG Mobile er det utganger for DisplayPort og HDMI. Boksen har også fire ekstra USB-porter – og en nettverkskontakt.

Annonse
Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T) 2
XG Mobile-grafikk-akseleratoren har sin egen bæreveske. (Foto: Asus)

Ultra-bærbar

Selve maskinen er en 13” ultrabook i matt sort metallkabinett på bare 1,3 kg. Altså en maskin som man kan ha med seg i vesken hver dag, uten å merke det på vekten eller plassen.

Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T) 3
ASUS ROG Flow X13 er lett og kompakt nok til å være med over alt. (Foto: Asus)

Kabinettet har en lett riflet overflate som minner om karbonfiber, men det er laget av en magnesiumlegering. Linjene er ikke fullt så skarpskårne som på Razer Book 13, og kabinettet er ikke like urokkelig og vridningsstabilt. Men det er ikke langt unna. Og det er spart 100 gram vekt i forhold til konkurrenten Razer.

Selv om bokstavene ROG står for Republic Of Gamers, er Flow X13 eksklusivt diskré nok til å kunne brukes som jobbmaskin. Og står det tung bilderedigering eller videobehandling på programmet, kan den være en relevant kandidat.

Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T) 4
Med sine massive grafikkrefter er Asus ROG Flow X13 også interessant for kreative profesjonelle. (Foto: Asus)

4K-touch-skjerm

Som vi også har sett på flere andre superbærbare i år, har Asus her forlatt widescreen-formatet til fordel for 16:10-formatet, som gir litt mer skjermplass i høyden.

Skjermen er på andre måter noe utenom det vanlige. Oppløsningen er for det første på 4K – og litt til, på grunn av det høyere formatet: 3840 x 2400 punkter. Den har også touch, og sist, men ikke minst er den utstyrt med 360-graders hengsler slik at maskinen kan brukes som nettbrett.

Med Pantone-sertifisering og 116 % sRGB fargerom er vi oppe i en kvalitet som gjerne kan brukes profesjonelt. På minussiden har skjermen bare 60 Hz oppdateringshastighet. Det vil være en alvorlig begrensning i noen spill, spesielt 3D førstepersons-skytespill. Men det er skjermstørrelsen på 13 tommer også. Så de fleste vil sannsynligvis supplere maskinen med en eller flere store og raske skjermer i hjemmet.

Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T) 5
Med 4K-touch-skjerm og 360-graders hengsler kan Asus Flow X13 brukes som luksus-nettbrett. (Foto: Asus)

Til pen bruk

Tastaturet har bare hvit bakgrunnsbelysning, noe som er litt uvanlig for en maskin som henvender seg til gamere. Siden lysdioder bruker noenlunde samme mengde strøm uansett farge, er det nok et valg som er tatt for å gjøre Flow X13 diskret nok til også å passe inn i profesjonelle miljøer. Tastaturet har for øvrig en forholdsvis behagelig og presis vandring, om man markerer kontaktpunktet tydelig, noe som gir færre feil. Også touchpad-en har et tydelig klikk, som gjør den behagelig å jobbe med.

For moro

Men nok jobb! Asus ROG Flow X13 er skapt til å ha det gøy. Og den er virkelig et morsomt selskap! Når XG Mobile-grafikkboksen kobles til, blir det fart i sakene, og selv de tyngste spillene flyr over skjermen selv når grafikkinnstillingene skrus helt opp. Det er ekstra imponerende fordi vi her snakker 4K-oppløsning, og ikke Full HD som på andre gaming-maskiner.

Oppdateringshastigheten er ikke helt tilstrekkelig til 3D-spill som DOOM Eternal (spesielt ikke når RTX3080-kortet i den må utfordres), men det kan løses ved å koble til et par skikkelige, eksterne spillskjermer.

Benchmark

Asus har valgt en AMD Ryzen 9-prosessor i stedet for de dominerende Intel-prosessorene. Og det er et glimrende valg, da den i ytelse overgår en langt dyrere Core i9-prosessor.

I GeekBench 5 prosessortesten scorer ROG Flow X13 7568 i multi-core og 1259 i single-core. Det er på linje med MacBook Pro 13 M1. Og med XG Mobile montert, stiger scoren til henholdsvis 8167 og 1495, som lar alle andre, deriblant MacBook-en, stå igjen på perrongen.

Den klarer kontorprogramtesten PC Mark 10 flott, likevel uten å overgå andre PC-er i samme klasse: 5746 som ren laptop og 6744 med XG Mobile montert.

Der grafikk-turboladeren for alvor gjør en forskjell, er naturlig nok på 3D-grafikk. Uten den oppnås en score på 2893 i 3DMark Time Spy-testen, mens resultatet hopper til 9857 når GeForce RTX3080-kortet kobles til. Et flott resultat som kun er slått av MSi GE76 Raider, som vi testet nylig.

Batteritesten kunne bare gjennomføres uten XG Mobile, da denne ikke kan brukes med batterier. Men selv som en ren ultrabook, i stedet for gaming, var resultatet på 3:44 timer en overraskelse. Det er svært bra for en lettvekts-laptop, og direkte imponerende for en 4K-skjerm.

Der er alltid mye konkurranse på PC-markedet. Og man kan finne flere bærbare med tilsvarende grafiske ytelse til samme pris, for eksempel MSi GE76 Raider, som vi testet nylig. Man kan også finne flotte ultrabooks med 4K-touch-skjerm og lav vekt. Men ikke alt på en gang.

Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T) 6
Skjermen har en oppdateringsfrekvens på 60 Hz, men de fleste vil nok likevel kombinere maskinen med en stasjonær skjerm i full størrelse. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus ROG Flow X13 er en datamaskin som henvender seg i like stor grad til gamere som grafiske profesjonelle. Og tilhører du begge grupper, er den litt av et columbi egg. Prisen er voldsom, men sammenlignet med andre maskiner med samme ytelse er den faktisk billig. Du får den fine 4K-touch-skjermen omtrent gratis.

32 GB Ram og 1 TB SSD er også i det bedre sjiktet i forhold til prisen. Og muligheten til å la det kraftige grafikkortet bli hjemme, og nøye seg med å putte en 1,3 kg maskin i vesken, er genial.

Hardcore 3D-spillere vil naturligvis finne 60 Hz-skjermen for treg. Men til dem finnes det en utgave med 120 Hz Full HD-skjerm. Samt muligheten for å bruke flere eksterne skjermer. Både med grafikk-akseleratoren og med den «nakne» maskinen.

Karakter
Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Lyd & Bilde