TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Ally

Den løfter opp hele sjangeren!

Håndholdte gamingmaskiner tar et tigersprang med Asus ROG Ally, som knuser konkurrentene og løfter drømmen om seriøs mobil gaming til nye høyder!

Av / 02.08.23 - 09:00
Asus ROG Ally

Home mener

  • Pris, maskin- og programvare går opp i en høyere enhet. Klassisk Windows som operativsystem så den også kan brukes som en vanlig PC. Avkjølingen er effektiv og lydløs. Kan kjøre krevende AAA-spill uten problemer. Hva mer kan man ønske seg til den prisen?
  • Batteritiden er største minus, og en av de få potensielle dealbreakers. Knappene bak er ikke alltid enkle å benytte.

Leter du etter en håndholdt gaming-PC med seriøs ytelse og en fornuftig pris, er Steam Deck ikke lengre det åpenlyse valget. Selv om den fortsatt føles ny i Norge, forteller halvannen millioner solgte enheter sitt tydelige språk: Publikummet til en håndholdt gaming-PC er stort. Konkurransen er offisielt ankommet i form av Asus ROG Ally.

Asus vil altså ha en bit av kaken, og de får nok mer enn en bit.

Ser man på diverse bruktmarkeder, flyter det over med Steam Decks, som selges fordi eieren venter på å få fingrene i den nye Asus ROG Ally.

Steam Deck vil være uavhengig av Windows. Den beslutningen har medført krasj og barnesykdommer. På de (enda få) kompatible spillene yter den godt, men føles som et uferdig produkt.

Asus ROG Ally derimot er ikke et uferdig produkt. Den forsøker ikke å finne opp ting på nytt, og resultatet er en langt mer brukervennlig og feilfri gaming-PC som utkonkurrerer Steam Deck på nesten alle punkter.

Annonse

Faktisk er ROG Ally så imponerende at den kanskje utkonkurrerer de fleste bærbare gamingmaskinene i det rimelige sjiktet.

Gammeldags Steam Deck

Det er to versjoner av ROG Ally. Vi har testet toppversjonen med den mest kraftfulle prosessoren. For 9000 kroner får du en 7 tommers touchskjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens og en oppløsning på 1080p. Responstiden er på 7 ms, og lysstyrken går opptil 500 nit. Du finner de forventede knappene foran i et asymmetrisk Xbox-oppsett, samt 2 programmerbare knapper på baksiden. På innsiden finner du et intelligent avkjølingssystem som holder både temperatur og lydnivå nede, selv ved intens bruk.

Den 608 gram tunge ROG Ally gjemmer på en ny og skreddersydd AMD Ryzen Z1 Extreme prosessor med 8 kjerner, 16 tråder og RDNA 3-grafikk. I tillegg får du 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte SSD-lagerplass.

Kort sagt: bedre oppløsning, bedre ytelse, raskere skjerm, lavere vekt, lysere skjerm og bedre kjøling enn den dyreste Steam Deck. Alt dette for bare 1000 kroner mer. På papiret ser det ut til at Steam Deck allerede er utdatert. Og da har vi ikke engang tatt høyde for alle de programvareproblemene som plager Steam Deck.

Selve byggekvaliteten er solid uten å være overveldende. Knappene er robuste og gir et behagelig klikk. Man er bestemt ikke redd for å ødelegge den harde plasten. Steam Deck er et litt bedre produkt, både når det gjelder ergonomi og knappenes kvalitet, men ikke nok til at det utgjør en stor forskjell. Liker du programmerbart RGB-lys, får du også det med ROG Ally.

Hvis prisen er litt for høy, kommer det en billigere versjon av Asus ROG Ally i august. I den versjon har prosessoren 6 kjerner med 12 tråder. Prisen er nede på 7499 kroner.

Skærm Asus Rog Ally
På en mindre skjerm ser 1080p mye bedre ut! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Velkjent og fleksibelt operativsystem

En av de helt store fordelene med ROG Ally er at den er basert på gode, gamle Windows 11. Det velkjente systemet er ikke perfekt, men lett å forholde seg til. Jeg opplevde ingen utfordringer med å bruke systemet på den håndholdte maskinen.

Det kan være vanskelig å bruke touchskjermen og styrespakene til å styre rundt i Windows. Heldigvis trenger du slett ikke å bekymre deg for det hvis du bare vil spille. Asus har invitert Armoury Crate til festen, noe som vil si at du med et klikk har adgang til de viktigste spillbibliotekene, som Steam og Origin. Snarveien har sin egen knapp foran på ROG Ally. Når du bruker Steam-appen, fungerer det via Big Picture Mode, som er laget for å bli brukt med en kontroller og se bra ut på full skjerm.

Det er ikke for å ødelegge noe, men selv Steam kjører bedre på ROG Ally enn på Steam Deck! Og alle spill er støttet på Windows 11, i motsetning til på Steam Decks.

Både Steam og Windows har etterhvert blitt gode til å integrere bruken av en kontroller, så det er en sømløs opplevelse å bruke ROG Ally til håndholdt gaming.

Bruker du i stedet mus og tastatur, kan du se bort fra Armory Crate og bare bruke det normale skrivebordet. Det er det beste fra begge verdener og en fantastisk ukomplisert løsning.

Gaming Asus Håndholdt
Selv om det kan være vanskelig å skifte mellom touchskjerm og en kontroller til å styre musepilen, kjører Windows som smurt på den lille maskinen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Ytelse i en annen liga

Asus ROG Ally leverer når det gjelder ytelse. Ikke nok med at den trumfer Steam Deck med lengder. Den er på et slikt nivå at man vurderer å kjøpe den i stedet for en tradisjonell bærbar gamingmaskin!

Du har forskjellige innstillinger i ROG Ally, og kan velge mellom Silent, Performance og Turbo. Setter du ROG Ally i stikkontakten, får du ekstra hestekrefter i Turbo-modus. Den ble testet med spillene Far Cry 6 og Borderlands 2.

I Turbo-modus, men uten strømtilkobling, fikk jeg mellom 36–42 FPS ut av Far Cry 6 på medium innstillinger og full 1080p oppløsning. Det visuelle strålte på den lille skjermen, og FPS omkring 40 er nok til at det ikke forstyrrer innlevelsen.

I det eldre og mindre grafisk krevende Borderlands 2 fikk jeg over 60 FPS på alle tidspunkter ved maksimale grafikkinnstillinger. Og den klager ikke når du presser den. Faktisk er den nesten lydløs. Den blir ikke engang uutholdelig varm. Den innebygde kjølingen er gjennomtenkt og en undervurdert luksus.

Hvis du virkelig jakter FPS, har du to muligheter med ROG Ally.

Først og fremst kan du sette skjermen til 720p. Det utgjør en markant forskjell. Med samme innstillinger som tidligere fikk jeg plutselig 70–80 FPS i Far Cry 6 og 120 FPS i Borderlands 2, noe som er det maksimale av hva skjermen kan klare.

Selvfølgelig må du venne deg til den lavere oppløsningen, men husk at 720p er normalen i Steam Deck eller Nintendo Switch OLED. Hvis enheten er koblet til strøm, er det sjelden nødvendig å nekte seg selv den fulle skjermopplevelsen, med mindre du spiller meget tunge spill og insisterer på å ha minst 60 FPS.

Den andre muligheten er litt dyrere, men kanskje en god langsiktig investering. Du har nemlig muligheten for å koble til et eksternt ROG XG Mobile grafikkort til ROG Ally, og dermed få seriøs ytelse samt ekstra kabelutganger. Det er virkelig ikke en billig løsning, men en mulighet til å sikre at ROG Ally ikke er utdatert om noen år.

Gaming Håndholdt mobil gaming
Selv moderne AAA-spill kjører upåklagelig, og man er ikke tvunget til å skru grafikkinnstillingene til bunns for å få en akseptabel framerate. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Batteriet er den eneste svakheten

Fordelene ved en håndholdt PC eller konsoll er ikke bare at du kan ta den med på farten, men det er unektelig en stor del av appellen. For mange er det den primære årsaken til å velge håndholdt.

Prisen for ytelse er batteritiden, og slik er det også med Asus ROG Ally. I ytelsesmodus og med skjermen på 1080p fikk jeg ut ca. 1 time og 30 minutters intens gameplay. Det er ikke så lang tid. Kort nok til at man ikke helt kan slappe av – av frykt for at den plutselig går tom.

Tiden er sammenlignbar med bærbare gamingmaskiner. Steam Deck og Nintendo Switch holder mye lenger, delvis på grunn av deres lavere ytelse. Hvis du utelukkende ønsker en konsoll til lange roadtrips eller flyturer, så mangler ROG Ally altså tilstrekkelig batteritid.

Selv om batteritiden selvfølgelig vil avskrekke noen, er det verdt å nevne at håndholdte konsoller er mer enn bare praktiske. Man lever seg inn ved å sitte med skjermen rett foran seg, og du opptar ikke TV-en mens du gamer. Alle spillene er plutselig tilgjengelige fra sengen eller baksetet i bilen.

Jeg skulle ønske at man kunne kjøpe et eksternt batteri til å spenne bak. Da ville ROG Ally i sannhet være fleksibel nok til å kunne brukes i alle ønskede scenarier. Inntil da må man spørre seg selv om den oppfyller det man ønsker. Liker man følelsen av å game på en håndholdt, kan den håndholdte konsollen være et reelt alternativ til en bærbar datamaskin.

Batteri Asus ROG Ally
Den er perfekt til gaming på terrassen, om stikkontakten ikke er for langt vekk.. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusjon

Med Asus ROG Ally tar hele den håndholdte sjangeren et tigersprang. Du får utrolig mye for pengene, både når du sammenligner med andre håndholdte konsoller, og når du sammenligner med klassiske bærbare maskiner. Den har en god pris, fantastisk ytelse og et enkelt, velfungerende operativsystem. Vi får håpe at dette er det første trekket i en lang pris- og utviklingskrig innenfor håndholdte datamaskiner.

Karakter
Asus ROG Ally
Premium
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Lyd & Bilde