TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-72-97Z5)

Litt mer av en god ting

2024-utgaven av Acer Predator Helios Neo 16 gir deg rikelig med krefter og en skarp skjerm til en skarp pris.

Av / 18.08.24 - 14:00
Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-72-97Z5)

Home mener

  • Virkelig bra i9-prosessor. 240 Hz QHD-skjerm. Prisen er enda skarpere enn hittil.
  • GeForce RTX 4070 er ikke en toppmodell. Men den er helt tilstrekkelig.

Vi har testet en del maskiner fra Predator, som er Acers gaming-merke, og de har ofte levert virkelig mye ytelse for pengene. Det gjaldt for eksempel den ganske rimelige Acer Predator Helios Neo 16, som vi testet for et år siden. Nå er modellen oppdatert med 2024-komponenter, så det er på tide å gi den en ny sjekk. Holder den fortsatt mål?

Årets utgave av Helios Neo 16 ligner forgjengeren på en prikk. Kabinettet er en liten millimeter smalere på hver side, men ellers er alt ved det gamle. Vekten er fortsatt 2,8 kg.

Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-72-97Z5) 1
Kabinettet er slankt og stilrent – og av plast. (Foto: Acer)

Skjermen er på 16 tommer, en perfekt størrelse når PC-en på den ene siden skal kunne tas med, men fortsatt skal kunne brukes til spill hjemme, uten at en ekstern skjerm er absolutt nødvendig for å oppnå innlevelse.

Ny standard for gaming-skjermer

Forrige utgave av Acer Predator Helios Neo 16 måtte nøye seg med en skjerm i Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). Det var et nødvendig kompromiss for å få en høy nok oppdateringshastighet til 3D-spill, nemlig 165 Hz.

Men nå er utløpsdatoen for den gamle Full HD-standarden endelig kommet. Selv om årets modell er litt billigere, er det blitt råd til en skjerm i QHD+-oppløsning (2560 x 1600 piksler) – og samtidig en oppdateringshastighet på hele 240 Hz. Etter dette må vi si at det ikke finnes noen akseptabel unnskyldning for å lage en gaming-PC med Full HD-skjerm!

Annonse

Tastaturet er det samme som i fjor. Det er RGB-belyst i fire grupper av taster. Det betyr at man kan få en viss grad av fargeanimasjoner, men ikke med glidende overganger, hvor hver tast har sin egen nyanse. Det er helt greit til denne prisen – og det er bedre å spare litt her, enn på skjermen. Tastene er forøvrig av ok kvalitet. Du kan skrive en oppgave på dem. Men kjøp et eksternt tastatur hvis du ønsker å vinne i spill.

Les også Stor test av gaming-tastaturer Mekaniske tastaturer har blitt synonymt med PC-gaming. Vi har testet åtte gode alternativer, slik at du kan finne tastaturet som passer deg.

USB-A til gaming

Acer Predator Helios Neo 16 har et utvalg av porter som kan virke gammeldagse, ettersom USB-A-portene overgår USB-C i antall. Men den gamle portstørrelsen er fortsatt ganske utbredt til eksterne enheter til gaming. Tiden har imidlertid ikke stått stille, og stadig flere mus, tastaturer og headsets har USB-C-tilkobling. Så det ville vært på sin plass med en USB-C eller to på sidene av kabinettet. De to USB-C-portene som er på Helios Neo 16, er nemlig begge plassert på baksiden.

Glimrende elektronikk

Selv om Helios Neo 16 er forholdsvis billig, er der ikke spart unødvendig på innmaten. Prosessoren er en 14. generasjons Intel Core i9-14900HX med 24 kjerner og 32 tråder. Det er den raskeste prosessoren Intel lager til forbruker-PC-er akkurat nå. Onde tunger vil si at det ikke er noen nevneverdig forskjell på den og 13. generasjonsutgaven fra i fjor. Med raskest er fortsatt raskest.

Grafikkortet er ikke fullt så ambisiøst. Nvidia GeForce RTX 4070 er betydelig tregere enn RTX 4080 og RTX 4090, men også betydelig billigere. Og sammenlignet med fjorårets testmodell som hadde RTX 4060-grafikk, er hastighetsforskjellen markant.

Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-72-97Z5) 2
Hvis du ikke har et ubegrenset budsjett, gir Acer Predator Helios Neo 16 fremragende verdi for pengene. (Foto: Acer)

Den testede PC-en ble levert med 16 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD. Men den fås også med 32 gigabyte RAM.

Benchmark

Acer Predator Helios Neo 16 koster under en tredjedel av de kraftigste gaming-laptopene. Så forvent ingen hastighetsrekorder.

Men det er faktisk ikke langt fra: På ren prosessorkraft er Helios Neo 16 like rask som den monstrøse – og knappe fire ganger dyrere – MSI Titan 18 HX. Det kan man se ut fra Geekbench 6-testen, hvor Acer oppnår henholdsvis 16 037 i multi-core og 2920 i single-core. MSI-en oppnådde i samme test 16 822 i multi-core og 2825 i single-core!

Les også 8 Gaming-mus Vi har lagt hånd på åtte av de beste musene spesielt utviklet til gaming.

Forklaringen er enkel: De to maskinene bruker samme prosessor. MSI har naturlig nok valgt Intels toppmodell til sin prestisjemaskin. Men CPU-en er billig nok til at Acer kunne ha råd til å gjøre det samme på en mellomprismodell. Og har man valgt den raskeste modellen, er det vanskelig å finne noe som er raskere …

Av samme grunn er resultatet i kontorsimuleringen PCMark 10 på 8505 blant de raskeste vi har målt. For testen handler først og fremst om prosessorkraft.

Les også Kongen av gaming-laptops Der er ingen over og ingen ved siden av den titaniske MSI. Det gjelder også prisen.

Dobbelt så rask – fire ganger så dyr

Det ser annerledes ut i de forskjellige 3D-grafikktestene. Her avsløres det at det ‘bare’ ligger en RTX 4070-grafikkprosessor i Acer Predator Helios Neo 16. Men målingene viser også at hastighetsforskjellen opp til toppmodellene er langt mindre enn prisforskjellen.

Den nye og raytracing-tunge 3DMark Steel Nomad-testen gir et resultat på 2831 og 28 fps. Til sammenligning er MSI Titan 18 HX med sitt RTX 4090-grafikkort ikke engang dobbelt så rask: 5215 og 52 fps.

Resultatet av batteritesten er typisk for gaming-bærbare. To og en halv time er i praksis ingenting. Da vår test er mer krevende enn virkelig bruk, kan du nok presse litt mer tid ut av batteriet. Men det er ingen vei utenom å ta med laderen.

Konklusjon

Hvis du drømmer om den raskeste gaming-laptopen på markedet, er Acer Predator Helios Neo 16 ikke svaret. Den er til gjengjeld den maskinen du kjøper fordi du ikke vil nøye deg med å drømme.

Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-72-97Z5) 3
Tastaturet er RGB-belyst. Ikke på hver enkelt tast, men i fire soner. Og det er helt greit til prisen. (Foto: Acer)

Acer Predator Helios Neo 16 er omkring halvparten så rask til 3D-skytespill som de beste gaming-laptops på markedet. Men den koster mellom en tredjedel og en fjerdedel av disse. Og det er fortsatt krefter nok til å dra de aller fleste spill i en hvilken som helst relevant oppløsning og hastighet. I hvert fall så lenge man bruker den innebygde 240 Hz QHD-skjermen.

Årets modell ligner den fra i fjor. Men man får langt mer ytelse for ikke bare de samme, men faktisk litt mindre penger.

Karakter
Acer Predator Helios Neo 16
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?