TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

Skinnet bedrar

Under det lite iøynefallende ytret har Asus testens høyeste oppløsning.

Av / 02.12.23 - 14:00
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

Home mener

  • Testens letteste mus. Og med den høyeste oppløsningen. Omfattende programvare. Ligger godt i små hender.
  • Bare fem tilgjengelige knapper. Programvaren er omfattede, men brukergrensesnittet kan trenge en overhaling. Høyeste pris.

Asus lager ikke bare komplette PC-er til gaming og ”pent” bruk, men har også en komplett serie av gaming-tilbehør. Asus’ bidrag til denne testen er utviklet i et samarbeid med skytespillplattformen Aim Lab. Noe som både har bidratt til å fintune ytelsen og skape det lengste navnet vi har sett på en gaming-mus: Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition.

Kanskje det er fordi hvite mus leder tankene til kontorlandskap og forskningslaboratorier. Men akkurat som HyperX-musen minner Asus ROG Harpe Ace ikke om en gaming-mus. Faktisk ligner den med sine myke former og rundryggede design, Microsofts mus fra 2000-tallet. Bare i en trådløs utgave og med innebygd RGB-lys.

Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition 1
Valg av DPI-oppløsning er plassert på undersiden av musen. Hvorfor? (Foto: Asus)

Lysshowet er imidlertid – igjen som hos HyperX – begrenset til musehjulet. Har man både tastatur, hovedkort og RAM fra Asus ROG, og dermed muligheten for å synkronisere lysshowet på tvers av alt utstyret sitt, gir det mening. Men har man bare musen, er det blinkende rullehjulet ærlig talt synd å se på.

I tillegg til det litt nedslående ytret er funksjonen i ROG Harpe Ace annerledes spennende. Sensoren har testens høyeste oppløsning på svimlende 36 000 DPI. Og Asus understreker også at unøyaktigheten på avlesningen er så lav som 1 %. Jeg tviler på at det finnes et menneske på planeten som er i stand til å bevege hånden med en tusendels millimeters nøyaktighet. Jeg er det i hvert fall ikke. Skanningshastigheten er stort sett like ekstrem, nemlig 650 tommer i sekundet. Det er ikke rekord – men ganske nærme.

Asus-musen setter også testrekord med sin lave vekt på 54 gram. Selv om alle musene er superlette, er forskjellen faktisk merkbar i praksis. Musen er så lett at man nesten ikke merker noen treghet i bevegelsen når man har den i hånden.

Annonse

Hvorfor skal knappen sitte i bunnen?

Knappene fortjener også ros. De er lynraske og presise. Og bare Steelseries har lavere klikkemotstand på de to primære musetastene. Asus har valgt å plassere tasten til DPI-valget på undersiden av musen, hvor det også er knapper til Bluetooth-paring og en skyveknapp som velger mellom 2,4 GHz, Bluetooth og kablet forbindelse. Hvorfor en så nyttig funksjon skal gjemmes vekk, begriper jeg ikke. Men den kan selvfølgelig programmeres på en av de fem tilgjengelige knappene i stedet.

IMG_0165 P713_03_
<
>
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition ser ikke iøynefallende ut. Men skinnet bedrar. (Foto: Asus)

Noe som bringer oss til styreprogramvaren Armoury Crate, som byr på flere muligheter for finjustering enn noen annen. Man kan selvfølgelig velge knappenes funksjon (og du kan godt velge å høyreklikke ved å rulle med hjulet hvis du vil det!), definere trinnene for DPI-oppløsning og skifte lysshow. Men så blir det nerdete. Man kan kalibrere sensorens reaksjon til en lang rekke av Asus musematter, bestemme akselerasjon og nedbremsing på markøren, og velge om musens bevegelser skal avleses 1:1, eller om sikksakk-bevegelser og skjeve vinkler skal korrigeres. Noe det nok kan være mye bruk for hvis man prøver å bruke bare litt av musens ekstreme oppløsning.

Et så omfattende program kan være vanskelig å få oversikt over. Brukergrensesnittet på Armoury Crate er ikke spesielt logisk, og de enkelte fanene bærer preg av å være levert av forskjellige avdelinger eller leverandører.

Konklusjon

Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition er en gaming-mus som rommer langt mer enn den gir uttrykk for. Under den kjedelige overflaten gjemmer det seg en mus i profesjonell konkurranseklasse. Hvis maksimal oppløsning og lavest mulige vekt er det man vil ha, er svaret her. Den omfattende Armoury Crate-programvaren hjelper med å tøyle de mange funksjonene – og vil sikkert gi deg svarforslag til spørsmål du enda ikke hadde vurdert å stille. Ergonomien er fin, men ikke på nivå med de skarpere designede musene fra Razer, Steelseries og Glorious Gaming. Til gjengjeld ligger den perfekt i en mindre hånd. At det bare er fem reelt tilgjengelige knapper, og prisen som er høyere enn de fleste, trekker også ned i karakter.

Karakter
Asus ROG Harpe Ace Aim Lab Edition
Premium

Også i denne testen:

HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless

Ulv i fåreklær

HyperX ligner en kontormus som har gått seg vill i byen. Men den er helt på det rette stedet.

Ligner ikke en gaming-mus. Blant de billigste.
Når RGB-lyset bare er i hjulet, kan man like godt la det være.
Les hele testen

Logitech Pro X Superlight 2

Profesjonelt verktøy

Logitech Pro X er saklig og uten pynt – og fås i pink.

Det beste og mest presise rullehjulet i testen. Omfattende programvare.
Programvaren er dessverre veldig vanskelig å orientere seg i. Mangler en knapp for DPI-valg. Dyreste i testen.
Les hele testen

Steelseries Aerox 5 Wireless

Mus i sportstøy

Testens morsomste gaming-mus er svettsikker og fargestrålende.

Full av gøy og bling. God ergonomi og lynraske knapper. Virkelig bra styreprogramvare.
De fleste overgår den på DPI-tall og skannehastighet. Men det er nå bare tall.
Les hele testen

Razer Deathadder V3 Pro

Velskapt klassiker

Deathadder V3 Pro er den siste modellen i en serie med 17 år på baken. Men innholdet er helt moderne.

Vill sensor. Fremragende ergonomi som ligger som støpt i hånden.
Det mangler en knapp. Litt tunge musetaster.
Les hele testen

Glorious Gaming Model D2 PRO 4K / 8K

Sortkledd killer

Texas-musen er gravalvorlig som en profesjonell pistolmann.

Ultrarask! Veldig høy oppløsning. Ligger perfekt i hånden.
Hvis du leter etter pynt, er det ikke her du finner det.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Lyd & Bilde
[]