TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 5 Gaming laptops

Fem gaming-PC-er som ikke velter budsjettet

De nyeste spillene krever mye krefter. Men gode gaming-laptops har blitt billigere. Se her hvor langt du kommer for pengene.

Av / 21.12.23 - 09:30
5 Gaming laptops

Vi tester en hel del gaming-maskiner på L&B Home. Det gjelder oftest toppmodellene fra de forskjellige produsentene. Primært fordi de representerer grensen for hva som er mulig med dagens teknologi. Og så er de også en del morsommere …

Dessverre er de også så dyre at kun de aller mest fanatiske spillerne – eller de som har vunnet i lotto – kommer til å eie dem.

5 Gaming laptops 1
(Foto: MSI)

Denne gangen har vi imidlertid valgt å be produsentene levere de beste gaming-PC-ene til en overkommelig pris. De er fortsatt ikke billige, men til priser fra 19 000–23 000 kroner er de heller ikke uoppnåelige.

Prisleiet er valgt fordi maskinene i det sjiktet akkurat er sterke nok til å avvikle de fleste nye spillene, uten å gå altfor mye på kompromiss med kvaliteten. Det vil si en PC som er rask nok til å gjengi sceneriet i fotorealistisk kvalitet, og uten at bildet hakker når det går på sitt mest intense.

Nvidia er enerådende

Den viktigste komponenten i en god gamingmaskin er grafikkprosessoren. Og her er GeForce-serien fra Nvidia i praksis enerådende. AMDs Radeon-grafikkprosessorer er fortsatt med i konkurransen, men samtlige maskiner i denne testen var utstyrt med GeForce RTX-grafikk. I denne prisklassen er GeForce RTX 4070 normen, mens en enkelt PC hadde den mindre GeForce RTX 4060.

Annonse

Rask og skarp

Gaming-laptops til 3D-spill har hittil vært utstyrt med skjermer i den ganske kornede Full HD-oppløsningen (1920 x 1080 piksler). Det var et nødvendig kompromiss mellom pris og hastighet. Både på grafikkortet og selve skjermen.

Les også Mus på krigsstien Hvis du vil spille noe som er mer avansert enn Solitaire og Tetris, må du ha en mus som kan henge med. Vi har testet en bunt av de beste gaming-musene akkurat nå.

Den begrensningen er omsider blitt overvunnet, og alle PC-ene i denne testen har QHD-oppløsning (2560 x 1440 piksler). Og en oppdateringshastighet på minst 165 Hz. Det gjør det mulig å spille i noe som ligner filmkvalitet.

Prosessor og RAM

Det har vært en stille revolusjon på prosessorområdet de siste årene. Prosessorene har stort sett de samme betegnelsene. Men det er en verden av forskjell på en åttende generasjon Core i7-prosessor og en tilsvarende prissatt Core i7 av trettende generasjon, som vi ser i dag. Forskjellen ligger i antall prosessorkjerner som er mer enn fordoblet. Da vi sist hadde en gruppetest av gaming-laptops i denne prisklassen, var seks kjerner og 12 tråder maksimum. I denne testen finner vi opptil 24 kjerner og 32 tråder!

Mengden RAM er til gjengjeld stagnert. 16 gigabyte er fortsatt normen i prisklassen. Det er det samme som for fem år siden! Minnet er til gjengjeld blitt raskere, og grafikkortet utgjør i praksis en selvstendig maskin med egen RAM.

5 Gaming laptops 2
(Foto: MSI)

Lagring

Da spill krever masser av plass, var gamingmaskinene lenge den siste bastionen for den gammeldagse fysiske harddisken. Det er fortid. SSD-er har rast ned i pris, og alle maskinene i testen var rent SSD-baserte. De fleste med en kapasitet på fornuftige en terrabyte.

Ingen klare tapere – men ikke alle er like sterke

Konkurransen på PC-markedet – og spesielt på gaming-markedet – er beinhard. Og da leverandørene har anstrengt seg for å levere den beste maskinen innenfor testens rammer, er prisene veldig tette. Og det samme gjelder ytelsen. Den tyngste posten på budsjettet er grafikkortet, og her har nesten alle fått plass til et Nvidia GeForce RTX 4070-kort, mens en enkelt deltaker måtte nøye seg med GeForce RTX 4060. Det gir en veldig liten spredning i feltet.

Moderne grafikkort er litt som trylledrikken i Asterix-tegneserien: Når alle har drukket den og fått superkrefter, er alle akkurat like sterke etterpå!

Den gode nyheten når det gjelder dette, er at det er vanskelig å velge feil. Ingen av modellene er på noen måte dårlige. Du kan trygt velge den som passer deg best i størrelse og stil. Eller gå etter det beste tilbudet. Har du ikke bruk for de siste prosentene i grafisk ytelse som GeForce RTX-kortet gir, vil du sannsynligvis kunne finne flere av maskinene her til enda bedre priser de kommende månedene.

5 Gaming laptops 3
(Foto: MSI)

Erazer Deputy P50 MD62519

Sort visesheriff

Erazer Deputy P50 er på papiret den svakeste i testen, men det kan man ikke se på resultatet.

Litt billigere enn de fleste i testen. Rask skjerm.
Bare GeForce RTX 4060 grafikkort – men hastighetsforskjellen er i praksis liten.
Les hele testen

MSI Katana 15 B13VGK

Fargestrålende

MSI Katana 15 er slank som et samuraisverd med innebygd lysshow.

Intel Core i9-prosessor. Kompakt nok til hverdagsbruk.
Skjermen har bare 165 Hz oppdateringsfrekvens.
Les hele testen

HP Omen 16 wf0xxx

Mest til prisen

HP Omen 16 er like god som konkurrentene på de fleste punktene. Den koster bare mindre.

Prisen er virkelig fin. Samme 3D-ytelse som de dyrere konkurrentene – i noen tilfeller enda litt bedre.
512 gigabyte lagerplass er for lite. Byggekvaliteten er virkelig ikke overbevisende. Bare tre soners RGB-lys, og det er ikke spesielt synlig.
Les hele testen

Lenovo Legion 5 Pro 16 IRX8 (82WK00ELMX)

Sterkeste prosessor

Lenovo Legion 5 er en sterk maskin i en slank kropp.

Sterk Intel Core i9-prosessor. Rask og høy oppløst skjerm. Lett og kompakt nok til daglig bruk.
Den store matematiske regnekraften påvirker dessverre ikke 3D-grafikkken nevneverdig.
Les hele testen

Acer Nitro 17 AN17-41

Litt mer PC for pengene

Acer Nitro 17 er ikke bare stor, men også god.

Stor 17,3” skjerm gir den mest innlevende opplevelsen. Alle maskinene er raske – men denne er litt raskere der det gjelder. USB 4.0-port. God ergonomi.
For stor og tung til å ha med i hverdagen. Bare 165 Hz oppdateringshastighet på skjermen.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED gaming-monitor i absolutt toppklasse

OLED-kvalitet med ekstrem hastighet

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gamingskjerm med QD-OLED

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Lyd & Bilde