Huawei Matebook er en nedgradert utgave av Matebook X Pro. Skjermoppløsningen på 2160 x 1440 piksler er litt lavere, og Matebook 13 kommer også med mindre minne og mindre batteri, men ellers minner den nye ultrabæbare mye om sin storebror når det gjelder design og formfaktor. Med andre ord ligner den mer eller mindre en kopi av Apples nyere Macbook Pro-maskiner, bare til en vesentlig lavere pris.
Den aggressive prisen gir også Huawei en fordel i forhold til Asus. For nesten samme konfigurasjon betaler man 3.000 kroner mindre for Matebook 13 enn for Zenbook 13, og den prisforskjellen blir avgjørende fordi man samtidig får mer for pengene på de fleste punktene med Matebook 13.
Som nevnt ligner Huaweis ultrabæbare ved første øyekast en nyere Macbook Pro, inklusiv stilren design, kropp i aluminium og byggekvalitet fra øverste hylle, men også tastatur i full størrelse med butterfly-aktige flate taster. Matebook 13 er imidlertid et par hundre gram tyngre enn Zenbook 13, og formatet er også litt spesielt.
Som Matebook X Pro og Microsofts egen Surface Laptop 2 kommer Matebook 13 nemlig med en skjerm i 3:2-format, noe som gjør maskinen nesten kvadratisk. Skjermformatet betyr at skjermbildet og dermed arbeidsområdet blir høyere og dermed større enn man ellers er vant til. Det er spesielt fint hvis man jobber mye med produktivitetsverktøy eller bruker nettleseren, hvor det blir plass til vesentlig mer innhold på skjermen enn f.eks. på Zenbook 13, som også kommer med 13” skjerm, men i det tradisjonelle 16:9-formatet og en lavere oppløsning. Dessuten har Matebook 13 touch-funksjonalitet, og skjermbildet er skarpere, mer lyssterkt og byr på bedre kontrast.
Også lydkvaliteten er bedre enn på Zenbook 13. De innebygde høyttalerne er ikke noe å skrive hjem om, men hvis man kobler til et par gode hodetelefoner til Matebook 13, får man et kraftig og allsidig lydbilde, og mer kan man ikke forvente fra en bærbar maskin.
Apropos lyd er det et lite irritasjonsmoment at viften på Matebook 13 av og til bråker litt. Men det skyldes kanskje at maskinen leverer bedre ytelse på nesten alle punkter enn Zenbook 13, selv om sistnevnte egentlig burde ha fordelen i og med at den er utstyrt med dobbelt så mye RAM som Matebook 13 i vår testkonfigurasjon. Ellers er de to maskinene bestykket helt identisk når det gjelder prosessor, grafikkort og lagringskapasitet, men det er bare når det gjelder batteritiden at Zenbook 13 løper av med seieren. Huawei Matebook klarer bare under to timer i vår klassiske stresstest, og det er uten sammenligning maskinens største minus. Den dårlige batteritiden blir det til dels kompensert for, da Matebook 13 kommer med en hurtiglader som kan lade maskinen til et par timers normal bruk på femten minutter.
Et annet minus er at Matebook 13 mangler tilkoblingsmuligheter, og kun er født med 2 x USB-C. Man kommer altså ikke utenom å bruke dongle hvis man vil koble tilbehør via USB-A eller HDMI. Den delen av Apples design hadde ikke Huawei trengt å kopiere!
Til tross for det dårligere batteriet og mangel på tilkoblingsmuligheter er det likevel Matebook 13 som løper av med seieren i duellen med Zenbook 13. Bedre skjerm, inklusiv høyere oppløsing og større arbeidsområde, bedre ytelse og bedre lyd avgjør kampen. Og så selvfølgelig prisen, som ikke er til å slå.
Også i denne testen:
Asus ZenBook 13 UX333FN
Taiwan kommer til kort
Asus ZenBook 13 gjør et godt forsøk, men skuffer på målstreken. Spesielt med en skjerm som ikke lever opp til det forventede.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser