Olympus har ikke bare fått plass til 10 x zoom de har også funnet plass til HD-video og fire kunstfiltre – Magic Filters – som man kan legge på som effekter når man tar bilder. I et kamera som ikke er stort større enn andre kompakter med 5 x zoom. Mju 9010 har også praktiske, bakgrunnsbelyste knapper på baksi- den, og en Beauty-shot-innstilling som gir finere hudtoner med dempede rynker.
De fire såkalte Magic Filters legger på effekter som Pin Hole hvor bildene ser ut som de er tatt gjennom et nøkkelhull. Sketch skaper en skisselignende effekt, mens Fisheye gir en kraftig tønneformet fortegning, og Pop Art skrur opp fargeintensiteten. Med 14 megapiksler har det – sammen med Canon- og Nikon-kameraene – den høyeste oppløsningen i testen, men det har også den minste skjermen med 2,7 tommer. Serieopptak er sterkt begrenset og foretas med sendrektige 0,7 bilder i sekundet. Eller 10 bps hvis man kan leve med 3 mega- piksler oppløsning.
Betjening
Olympus har gitt menyene en overhaling til det bedre. Alle de mest brukte innstillingene legger seg i en verti- kal menylinje med norsk språk til høyre på skjermen, og da har man kjapp tilgang til valg av lysfølsomhet og bildekvalitet for å nevne noen av dem. Velger man iAUTO er det bare valg av blits og selvutløser som er tilgjengelig, da tar kameraet seg av alle andre innstillinger selv og velger automatisk det motivprogrammet som passer motivet best.
En egen knapp på baksiden styrer start og stopp av videoopptak. Olympus har prisverdig nok lagt inn en hjelpemeny, hvor man kan bla gjennom tips til bedre bilder og lære mer om hvordan de forskjellige innstillingene fungerer. Kameraet starter opp kjapt, og auto- fokusen er også kjapp. Det samme er zoomknappen som er plassert på baksiden, og ikke på toppen som er å foretrekke. Resultatet er at det lille kameraet ikke ligger så godt i hånden som det kunne gjort, og at zoomingen foretas altfor hurtig.
Bildekvalitet
Det lille Olympus-kameraet leverer gjennomgående bra bildekvalitet. Objektivet er litt følsomt for strø- lys. Den optiske fortegningen er synlig på nesten alle brennvidder, verre er det at skarpheten i hjørnene særlig på korte brennvidder er dalende. Men oppløs- ningen og den generelle skarpheten i bildene er veldig bra. Lysmåling og hvitbalanse er definitivt godkjent, og kameraets fargebalanse er fullt på høyde med de beste i denne testen.
Videoopptak funger også bra på Mju 9010. Men merkelig nok kan man ikke zoome under opptak. Opptak innendørs blir også bra, med lite bildestøy. På stillbilder vil man kunne se kornstøy fra 800 ISO lysfølsom- het, men plagsomt mye er det ikke før ved 1600 ISO, som man bør unngå hvis man skal ha forstørrelser i A4 eller større.
Også i denne testen:
Sony CyberShot DSC-HX5V
Full pakke
Hvis man legger like mye vekt på video- som stillbildekvaliteten, er Sony-kameraet et spennende valg.
Referansen
Panasonic Lumix TZ10
I tidligere tester har Panasonics kameraer ofte gjort det skarpt, og dette kameraet skuffer ingen.
Canon Powershot SX210 IS
Bred last
Canon-kameraet har ikke bare den bredeste skjermen, det har også rekordstore 14 x zoom kombinert med 14 megapiksler.
Ricoh CX3
Storebror
Strålende skjerm og betjening. Men bildekvaliteten må være i toppklasse hvis CX3 skal kunne hevde seg.
Nikon Coolpix S8000
Lynraskt og lekkert
For enkelhets skyld, kunne nikon sagt om S8000. intet ville være mer presist, men det er ikke hele sannheten.
FujiFilm FinePix F80EXR
Enten eller
Dette kameraet er på sitt beste når man halverer antall piksler, men da er det også i toppklasse
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser