Med ViRB Ultra 30 har Garmin endret designen radikalt i forhold til sin tidligere toppmodell, ViRB XE, og legger seg dermed langt tettere opp til GoPros kameraer. Størrelsesmessig er det imidlertid stor forskjell, da ViRB Ultra 30 er både mindre og lettere. Dessverre går det litt fløyten når du putter kameraet inn i det medfølgende huset, som både er nødvendig for å vannsikre samt for å kunne montere det noen steder. Som med de øvrige kameraene i testen er den største nyheten muligheten for å ta opp video i 4K med 30fps. Du kan også ta opp med 24fps, men det er etter vår mening for lite. Opptakene i 4K er utrolig gode, og spesielt hvis du tar opp under gode lysforhold, får du både skarpe og fargerike opptak.
“OK, Garmin …”
En annen ny funksjon i ViRB 30 er stemmegjenkjennelse, som lar deg styre kameraet med enkle stemmekommandoer. Det fungerer ganske godt, selv om man føler seg litt dum når man går rundt og snakker til kamerat på byen. På toppen av løypene er det imidlertid neppe noen som legger merke til den slags. Kameraet har naturligvis innebygget bildestabilisator, som glatter ut vibrerende opptak. Som hos GoPro blir det gjort digitalt, noe som umiddelbart er litt ergerlig. I rettferdighetens navn må det likevel sies at det er ganske effektivt, og gir fine glatte videoklipp.
Lett navigering
Baksiden er naturligvis berøringsfølsom, og det er lett å finne frem i menyene. Skjermen kunne godt ha vært litt større. Du kommer inn i menyene ved å sveipe inn fra de fire sidene. I bunnen har du hovedmenyen, fra toppen får du Wifi, Bluetooth og sensorer, fra venstre får du video og kamerainnstillinger, og fra høyre får du Pro-innstillingene hvis de er slått på. Det er verdt å notere seg at du også kan bruke touchskjermen når kameraet er i huset, noe som tidligere har vært et problem hos visse konkurrenter.
G-Metrix
En annen funksjon som etter hvert er blitt standard i high-end-segmentet, er den innebygde GPS-en. Her får du dessuten G-force og orienteringssensorer. Du kan koble flere sensorer trådløst hvis du har andre enheter fra Garmin. Alle de innsamlede dataene lagres under navnet G-Metrix, og du kan via gratisappen eller programvare til PC og Mac inkludere dem i opptakene dine i form av grafer og målere. Det er en fet detalj, hvis du har vært spesielt høyt oppe eller kjørt veldig fort.
Litt sløvt batteri
Alle de smarte funksjonene har dessverre en ulempe. De spiser batteri. Garmin opplyser at ViRB Ultra 30 optimalt sett kan holde på strømmen i litt over to timer. Alt etter hvor mange funksjoner du har slått på, må du imidlertid regne med en del mindre, og våre opplevelser var tettere på 1,5 timer.
Konklusjon
Garmin ViRB Ultra 30 er et fremragende kamera hvis du vil lage detaljerte 4K-opptak når du for eksempel står på ski, surfer eller sykler. Navigasjonen via touchskjermen er god, og det er passe mange innstillinger og opptaksmuligheter. De eneste tingene som virkelig trekker ned, er batteriet, som dessverre går tomt altfor raskt, og at kameraet ikke er vanntett uten det medfølgende huset.
Også i denne testen:
Sony FDR-X3000R
For dyrt og innviklet
Sony er gode på bildekvalitet, men overkompliserer med ekstern søker og innviklet navigering.
GoPro Hero5 Black
GoPro er fortsatt i teten
Et kamera fra GoPro har lenge vært det sikre valget. Det holder de fast ved med Hero5 Black.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser