TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: JVC DLA-X7

Store 3D - opplevelser

Er man i markedet for projektor, må man vurdere 3D-projektor. Å ha sin egen 3D-kino er nemlig ikke å forakte.

Av / 01.02.11 - 11:54
JVC DLA-X7

Lyd & Bilde mener

  • Meget godt kontrastomfang God fargegjengivelse Omfattende justeringsmuligheter
  • Bør kalibreres 120 Hz frekvens i 3D Briller og sender ekstrautstyr

Mange har latt seg imponere av Avatar i 3D på kino. Effekten av 3D gjør filmen enda bedre når man ser den på en digital HD-projektor, hjemme. For da kan bildet bli enda skarpere og 3D-effekten tydeligere. For folk flest er denne problemstillingen uaktuell og de klarer seg lenge med en 3DTV, men for hjemmekinoentusiastene er det projektor som teller. Aller helst 3D-projektor.

Man trenger dessuten bare én til 3D. For bildene til hvert øye – som danner stereoskopeffekten – sendes som halvbilder til hvert av øyene via polariserte brilleglass (eller aktive briller som her. Red. anm.) . Brillene blir man nemlig ikke kvitt. 3D-projektorene ser dermed ut som en ganske vanlig projektor, og JVCs nye DLA-X-serie ligner da sine 2D-søsken, men innvendig er mye endret for å utnytte 3D-film best mulig.

Den mellomste modellen heter X7, og kan sammenlignes med den prisbelønte JVC HD990 med 70.000:1 i kontrast, men med en rekke forbedringer og altså full 3D-effekt på opp til 200 tommers lerret.
Man trenger en sender til 3D-brilene som er ekstrautstyr. Senderen sender 3D-bildene med 120 Hz, altså 60 Hz til hvert øye, noe som kan bety litt hakkete bilde i actionscener. Det er ikke nødvendig med noe spesielt lerret, eller noe annet ekstrautstyr, annet enn en Blu-ray-spiller med 3D. Eller som i vårt tilfelle, en Sony Playstation 3 med 3D, både på film og spill!

Flere forbedringer
JVC har ikke falt for fristelsen til bare å lage prosessering av 3D-signal. De har både beholdt mye av det beste fra tidligere generasjoner, og lagt inn flere forbedringer. Som skal gi bedre bildekvalitet, enten man ser 2- eller 3D. Lyset er jekket opp til 1300 ANSI Lumen – en teoretisk verdi som etter kalibrering, romplassering, og lerretstype alltid endrer seg. Men som indikerer at det er mer lys i X7 enn 2D-forgjengeren. Noe man faktisk trenger, på 3D først og fremst.

Blant forbedringene på X7 er en oppgradert Clear Motion Drive (også kalt Creative Frame Interpolation), som legger til en ekstra bilderamme under fremvisning i et mønster som kalles interpolering. Da oppnår man jevnere videovisning med mindre hakkete bevegelser når film vises i 24, 25 eller 30 fps (bilderammer per sekund).

Annonse

Projektoren støtter valgbare fargerom, Adobe, sRGB, eller DCI, slik at man kan benytte det fargerommet som gir mest troverdige farger, for eksempel når man skal vise stillbilder fra et speilreflekskamera. Den har også noe relativt sjelden, nemlig 99 valgbare innstillinger for tilpasning til lerretet. Man velger lerretstype i listen, og stiller projektoren til valgt lerret. Da er det meningen at projektoren skal tilpasse lys og kontrast – noenlunde i hvert fall – til en optimal bildekvalitet på akkurat det valgte lerretet.

Som på andre JVC-projektorer er det THX-innstillingene som fungerer best av de ferdigprogrammerte bildeparametere. Pakker man X7 rett ut av esken og kobler den til, bør man holde seg til THX-innstillingen inntil man får kalibrert projektoren. For selv om den ser strålende ut for det blotte øye når man har fått opp lampetemperaturen, justert litt på fargemetning, lys og kontrast, er det ikke uventet mye å hente på en kalibrering av alle parametere. (Se egen rammesak).

Kalibrering
Selv om bildekvaliteten fra X7-en ser bra ut uten kalibrering, tenner den ikke på alle sylindre før en skikkelig grunnkalibrering er gjennomført.
En kalibrering av projektoren koster cirka 2.500 kroner. Det er verdt hver krone. Da får man komplett gråskalakalibrering, justert fargetemperatur, tilpasset kontrast. Som gir mye bedre bildekvalitet fra komplekse projektorer som JVCs X7. Våre samarbeidspartnere fra avforum.no bistod med profesjonell kalibrering av JVC-projektoren, illustrert ved noen av før- og etterbildene du ser her.

Som man kan se av illustrasjonene, ble avvikene etter kalibrering svært små, med nesten optimalt fargerom, men med full tilgang til projektorens fargekontroller (Color Managment System) kunne man klemt enda smalere avvik ut av kalibreringene. X7-projektorer som selges i butikkene nå, har aktivert CMS slik at resultatet blir enda bedre enn på våre illustrasjonsbilder.

Videokvalitet

Siden projektoren har motorisert objektiv, kan man gjøre alt fra fjernkontrollen. Fra å slå den på, hvor det motoriserte objektivdekselet trekkes til side, til zoom og ikke minst fokus. X7 har ikke autofokus, men et eget skjermbilde for presis innstilling fra sofakroken. Å stille fokus er enklere enn å rett konvergensfeil. Projektoren forskyver konvergensen (forholdet mellom R, G og Bs pikselpresisjon) om lag en halv piksel horisontalt, men det er dessverre ikke mulig å oppnå 100 prosent konvergenspresisjon. Selv om justeringsmenyen tillater konvergensjustering. Problemet er ikke stort, man ser det best når man er helt innpå lerretet, fire meter unna er det knapt synlig.

Objektivet med 2 x zoom har en 16 trinns blender (iris) innebygget, og   innstillingsvalg for ekstra bredt 2.35:1-format, som er tilpasset bruk med en såkalt anamorfisk linse, som man monterer foran objektivet for å få det ultrabrede kinobildet som akkurat det filmformatet har. Objektivet er meget skarpt, og har marginalt med lystap i hjørnene med en meget uniform spredning av lys på lerretet.

Et problem som gjerne oppstår med 3D, er crosstalk. De to bildene som danner 3D-effekten – et for hvert øye – passer ikke helt perfekt sammen og da dukker det opp en tynn ekstra kant rundt konturer i bildet. Akkurat som to bilder som er lagt oppå hverandre, men ikke 100 presist. De fleste 3D-produkter viser crosstalk i større eller mindre grad, også X7, men fenomenet er aldri plagsomt. Faktisk er X7 noe av det bedre vi har sett hittil på dette området.

Da er det litt verre med en bildefrekvens på 60 Hz til hvert øye. Det skaper nemlig et svakt flimmer i bildet, som blir mer synlig jo mer action og bevegelser det er på lerretet. Dybdevirkningen 3D skaper, fungerer veldig bra på Avatar i 3D. I scenen hvor helten plukker på de spiralformede oransje blomstene, føles det som man står midt blant blomstene, skarpheten og dybden i bildet er fremragende. Når han angripes av det sorte firbente beistet og bevegelsene blir mange og brå, legger man merke til at bevegelsene ikke er helt sømløse.

Polariserte 3D-briller fungerer som filtre. Det betyr at man taper lys når brillene parkeres på nesen. Også her. Effekten er ikke til å ta feil av. Løft på brillene så ser du forskjellen. Men brillene som hører til X-serien, er langt fra ille, riktignok får man et lystap. Men det er relativt lite, og frarøver ikke filmen noe av stemningen. Projektoren har dessuten en egen 3D-modus, som kompenserer litt ved å gi litt mer lys på lerretet. Animasjonsfilm i 3D, som Det Regner Kjøttboller, fungerer ikke så godt som Avatar i 3D, fordi mange av scenene blir for mørke. Skrur man opp lyset i projektoren, forsvinner litt av 3D-effekten fordi kontrasten dempes og dybdevirkningen er til dels avhengig av kontrast også i lys for at 3D skal være optimalt.

Konklusjon
Straks 3D-projektoren er kalibrert, er bildekvaliteten som forventet fra en JVC-projektor. I absolutt toppklasse. Pikselutforskere vil sikkert finne noe marginalt å sette fingeren på, men selv om vårt tidlige testeksemplar ikke tillot fullstendig fargekalibrering i CMS, klarte våre eksperter å få gråskala og fargerommet på plass med temmelig høy nøyaktighet. 3D er virkelig en opplevelse når man får alt på plass, ikke bare på film, men i høyeste grad på spill.
Men la oss ikke glemme at JVC X7 leverer bildekvalitet i toppklasse, også på film i vanlig 2D, og så langt er vår klare favoritt som kinoprojektor i denne klassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme