Olympus XZ-10 er en slags light-utgave av proffkompakten XZ-2, men mindre, lettere, billigere og nesten like bra. Hvilket ikke er så dumt. For XZ-2 er nemlig relativt stor. Den vippbare skjermen gjør kameraet tykkere, og størrelsen er på grensen til å kvalifisere som lommekamera. Derfor XZ-10. Et interessant alternativ, med nesten samme oppskrift. En tilsvarende 12 Mp bildebrikke, lyssterk optikk, funksjonsring rundt objektivet, programmerbar sådan og pekeskjerm – lyder fristende. At det kan lagre råfiler, har ganske skikkelig HD-video og føles velbygd, taler i dets favør. XZ-10 kan også bruke FlashAir minnekort, for trådløs overføring av bilder fra kameraet.
Bildekvalitet
Men som alltid er bildekvaliteten akilleshælen til et kompaktkamera. Derfor burde XZ-10 dumme seg skikkelig ut i test, men det gjør slett ikke skam på slekten. Mye takket være god optikk. Det er synlig skarphetstap på vidvinkel og full lysåpning (blender 1.8), men relativt lite fortegning og god skarphet på mindre blenderåpninger. Fargegjengivelsen er også langt over snittet for et kompaktkamera. Befridd for den fryktelige oversaturerte gjengivelsen som er så vanlig. Med dette kameraet kan du faktisk få flotte hudtoner på portretter og gruppebilder. Men bildestøy er det ikke akkurat fritt for. Man ser kornstøyen tydelig ved 800 ISO, særlig på bilder tatt i lite lys, og fra 1600 ISO er kornstøyen på grensen til plagsom. Det maskeres litt på utskrifter, men jeg ville uansett ikke laget store papirkopier fra et kompaktkamera, basert på filer med mer enn 1600 ISO. Opp til A4 fungerer imidlertid helt fint.
I bruk
Kameraet føles solid, det ligger godt i hånden til å være så lite, og det er kjapt på avtrekkeren og til å fokusere. Pekeskjermen tillater at du velger fokuspunkt, lysmåling og utløser, med pekefingeren. Resten av innstillingene må du gjøre i skjermmenyen. Det er ikke lynraskt på serieopptak med moderate 5 bilder/s, og batteritiden er svak med 240 eksponeringer per lading. Men det går ned i lommen, bildekvaliteten er god for et kompaktkamera i denne klassen, og de kreative kunstfiltrene i kameraet, er morsomme å eksperimentere med.
Olympus XZ-10 er et ypperlig nummer to kamera. I tillegg til et systemkamera. Men det er også et anvendelig kamera for alle som ikke trenger et avansert systemkamera, men verdsetter kombinasjonen av diskret fysikk med god bildekvalitet. Fullt av kompromisser, selvsagt, men et meget godt valg når kameraet må passe i lommen.
Også i denne testen:
FujiFilm X20
Klassisk kvalitet
Litt for stort til å kalles et lommekamera, men FujiFilm X20 besitter en rekke overbevisende kvaliteter, og leverer en knallsterk søknad om å få bli med ut.
Olympus PEN E-PM2
ULV i fåreklær
Olympus lille PM2, passer som hånd i hanske, for nybegynnere som kjøper sitt første systemkamera.
Canon EOS 100D
Verdens minste speilrefleks
Mindre enn dette blir det ikke. Hvert fall ikke om en tradisjonell speilrefleks står øverst på ønskelisten.
Nikon 1 J3
Lynrask og kompakt
Når størrelsen og brukervennlighet er viktig, kan Nikon 1 J3 være et spennende valg.
Sony NEX-3N
Prisverdig systemkamera
Med bildekvalitet i toppklasse, og prislapp i budsjettklasse, er Sony NEX-3N et prisgunstig kvalitetskamera.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Verdensmester i lengde
Sony-kameraet har alt som skal til for å friste ivrige nybegynnere. Det er vanskelig å finne noen mangler.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser