Hvor mange bra bilder man får med seg hjem fra ferien er i mange tilfeller ikke avhengig av hvor bra kamera man pakket ned. Det er heller avhengig av om man orket å ha med seg kameraet hele tiden. Hvor godt bilde man enn får med et systemkamera så er det bare å innse at det er upraktisk å slepe med seg. Spesielt på badeferien når man gjerne vil ha med seg så lite klær og bagasje som mulig. Her kommer i stedet det lille kompaktkameraet til sin rett.
Men kravene til kameraene øker for hvert år, og idag vil vi ikke kompromisse alt for mye med bildekvalitet eller funksjoner bare for at kameraet er lite. Og liksom man tidligere ville har mer og mer megapixel er det nå mer og mer zoom som står på ønskelisten. Det er ikke lenge siden 8 x zoom ble ansett som mye, men nå vil man ha enda mer. I denne testen har vi derfor satt opp det tøffe kravet om 10 x zoom.
Man skal imidlertid være klar over at man må godta visse kompromisser med en slik optikk i et kompaktkamera. Optikken stikker litt ut, så selv om formatet i teorien er lommevennlig så kan det gjerne henge fast i noe når man stapper det ned i lommen. De er heller ikke riktig så lette som de ultrakompakte kamerane. Men fremfor alt resulterer en så liten bildebrikke og lang zoom i at man mister lysstyrke.
Mange av kameraene i testen har avansert automatikk som ofte fungerer riktig bra. Da snakker vi ikke om den vanlige autoinnstillingen, men om automatiske sceneinnstillinger. Vil du bare ta bilde av noe kult på ferien og ikke har tid til å tenke over hvilket av de 20 sceneinnstillingene som er rett, la kameraet velge for deg. Og det viktigste, ta med deg kameraet over alt. Det finnes ikke noe bilde man angrer så mye på som det man aldri tok.
Vi ba produsentene om et bra kamera til ferien. Kravet var at det skulle kunne gå ned i lommen. På tross av dette ville vi at det skulle ha minst 10 x zoom. Dessuten skulle det kunne filme i HD-oppløsning. Pentax hadde ingen aktuell modell, Fujifilm kunne dessverre ikke få frem et eksemplar i tide og Olympus rakk ikke frem innen tidsfristen, så her kompletterer vi testen på nettet.Kameraene ble delvis testet i studiomiljø under dagslyslamper, hvor vi benyttet gråkort og X-rites fargekart for å bedømme hvitbalanse og fargegjengivelse. Vi brukte også ruter og mønster for å bedømme forvrengning og skarphet. Dessuten plasserte vi et antall motiv utendørs, hvor vi bedømte fokus, hurtighet og dynamisk omfang. Under hele prosessen noterte vi hvordan kameraet var å arbeide med. Alt fra oppstartstid til å justere innstillinger og menyhåndtering. Til slutt ble bildene gransket på kalibrert skjerm og fikk sin karakter. I denne testen har vi lagt mer vekt en vanlig på brukervennlighet, ettersom det er en test av reisekameraer. I sluttkarakteren gjorde vi en helhetsbedømmelse hvor vi også tok hensyn til prisen.
Oppsummering
Positivt overrasket
Sett over ett er vi positivt overrasket over reisekameraene.
Sony DSC-HX9V
Filmmesteren
Bra ytelse og fine bilder samt imponerende HD-filming er en hyggelig kombinasjon.
Samsung WB210
Smartkameraet
For den som foretrekker mobilkameraets enkelthet er dette den smarte oppgraderingen til bedre bilder.
Ricoh CX5
Retrokamera
Gode bilder er en ting, men med svake spesifikasjoner og ingen finesser str ekker det ikke til.
Panasonic Lumix TZ20
Multikunstneren
Masser av finesser og automatiske hjelpemiddel som faktisk gir bra bilder
Nikon Coolpix S9100
Zoomkongen
Et brukervennlig kamera for den som vil ha et riktig ordentlig zoomomfang.
Casio Exilim EX-ZR100
Maraton
Exilim skyter kjapt og kan holde på dobbelt så lenge som de fleste andre.
Canon Powershot SX230 HS
Mørkemesteren
Den litt knotete håndteringen oppveies av bildekvaliteten, spesielt under dårlige lysforhold.