TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony a7R V

High-end bildekvalitet

Her er kameraet for alle som ikke er fornøyd med noe annet enn det beste. Det er bare én hake ved Sony a7R V ...

Av / 08.04.23 - 10:01
Sony a7R V

Lyd & Bilde mener

  • Ekstrem oppløsning med svært bredt dynamikkområde. Raskere, mer fleksibel og mer presis autofokus. Fantastisk søker og praktisk vri og vippbar pekeskjerm. Meget god 4K30p-videokvalitet.
  • Komplekse menyer, trangt mellom håndgrepet og større objektiver. Betydelig rolling shutter på 8K-video med elektronisk lukker. 240 Mp pikselshift krever etterbehandling.

Sonys flaggskip er et enestående kamera på så mange områder, unntatt ett, som jeg skal komme tilbake til. Men først er det på tide med en kjapp titt i bakspeilet. 

På rekordtid har Sony klart å bygge et speilløst kamerasystem hvor alle kameraene har fullformat bildebrikker. Samtidig har de vært flinkere enn de fleste til å bygge et økosystem rundt kameraene, med et svært godt utvalg av objektiver og tilbehør.

Det finnes et Sony alpha for nær sagt alle fotografer, til alle bruksområder. Akkurat dette, a7R V, er Sonys flaggskip i serien, og kameraet mange landskapsfotografer har et godt øye til.

Kameraet er også ypperlig til mote, portrett eller produktfotografering. Bryllupsfotografer elsker kamerasystemet, fordi kameraene er kompakte og leverer høy bildekvalitet, mange av objektivene er ekstremt gode og Sony har etter hvert fått kontroll på både fargegjengivelse og hvitbalanse, så det er lite å kritisere kameraene for.

Sony har også ligget i forkant på autofokus, og det er først nylig at konkurrentene har klart å ta igjen – delvis i hvert fall, Sonys forsprang på sporing, følgefokus, og øye-, ansikt- og motivfokus.

Annonse

Akkurat denne modellen, er ikke først og fremst bygget for fart, selv om den har et oppgradert fokussystem, med flere innstillinger, og bedre fokussporing.

Kameraet er strengt tatt en oppgradert utgave av a7R IV fra 2019, og har den samme 60 megapiksler bakbelyste bildebrikken, men med en ny prosessor som også støtter 8K-video, i tillegg til 4K-video. 

Sony a7R V 1
Samme 60 Mp brikke som i a7R IV. Foto Lasse Svendsen

Bildestabilisatoren er oppgradert med opptil 8 trinns stabilisering i kameraet. Den nye Bionz XR-prosessoren støtter også kunstig intelligens som i hovedsak skal gi bedre eksponeringskontroll, mer nøyaktig hvitbalanse, og mer nøyaktig fokussporing av flere motiver. Fra tog, fly og biler, til fugler og insekter.

Ellers har kameraet den samme høyoppløste pixel shift-eksponeringen som a7R IV, med fire eller 16 x eksponeringer som gir opptil 240 megapiksler hi-res-oppløsning. Som før krever det at kameraet står på stativ, og at motivet står stille, for at bildet skal bli skarpt nok, når de fire eller 16 eksponeringene tas i sekvens. Filen lagres på SD- eller CFexpress A minnekort, og må behandles i programvare etterpå.

De viktigste endringene sammenlignet med a7R IV:

  • Ny Bionz XR bildeprosessor
  • Autofokus med forbedret motivgjenkjenning
  • Samme 60 Mp BSI CMOS fullformat bildebrikke som A7r IV
  • Bildestabilisering opptil åtte trinn
  • Skuddtakt på 10 bps med fokussporing (JPEG og lossless Raw)
  • 4K30p 10-bit 4:2:2, S-Log3, S-Cinetone og HLG
  • 8K24p og 4K60p-video med 1,24 x beskjæring
  • MPEG-H HEVC og H.265 HEIF-komprimering
  • Ny fireveis pekeskjerm med vri og vipp
  • Focus bracketing i datamaskin
  • Høyoppløst stillfoto med pixel shift i datamaskin

 

Intelligent autofokus

Som man ser av listen over, er det så avgjort flere forbedringer på a7R V, sammenlignet med forgjengeren. Men ikke på bildekvaliteten i nevneverdig grad.

Noen vil kanskje fatte interesse for muligheten for 8K-video, men tro meg, akkurat det har begrenset interesse etter at jeg har sett resultatet.

Da er det viktigere at kameraet faktisk har bedre og mer fleksibel autofokus. Det er ikke noe sportskamera, men det har likevel en fokushastighet som kan stille flere sportskameraer i skyggen.

Vi trodde forgjengeren hadde perfeksjonert Sonys følgefokus, men den er enda råere her, og de nye mer intelligente fokusalgoritmene, finner fokus så raskt at man nesten ikke rekker å velge utsnitt før man er klar til å trykke ned utløseren.

Sony a7R V 2
Flaggskipet. Foto Lasse Svendsen

Betjening

Jeg vet at mange liker alpha-kameraenes formfaktor. Den skiller seg tydelig fra for eksempel et Canon EOS R5, med et langt mer firkantet design, et tradisjonelt PASM-programhjul med tre minnebanker – og et gapende tomt område til venstre for søkeren.

Der har Canon strømbryteren, Sonys er plassert rundt utløserknappen. 

Sony a7R V 3
Mindre ergonomiske oppdateringer, men fremdeles et trangt håndgrep. Foto Lasse Svendsen

Canon-kameraet har også en praktisk statusskjerm, som uavhengig av hva som vises på pekeskjermen bak, alltid holder fotografen orientert om de viktigste innstillingene. 

Skjermmenyene i Sony-kameraet er nye, og en klar forbedring fra kaoset de har hatt på tidligere kameraer. Nå er de bygget opp med en vertikal stolpe med åtte faner, og opptil fire undermenyer for hver av dem. Det krever mildt sagt tilvenning, og jeg er ikke sikker på om fremskritt er ordet jeg leter etter her.

Sony a7R V 4
Nye, men likefullt komplekse skjermmenyer. Foto Lasse Svendsen

Jeg opplever Canons skjermmenyer som langt mer informative og oversiktlige.

Les også Det mest ekstreme kameraet Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.

Sony får mye berettiget kritikk for håndgrepene på alpha-kameraene. De har vokst og etter hvert fått en form som gir et bedre grep, men det er alt for liten avstand mellom grepet og mange av de større objektivene. Det blir rett og slett for trangt for store hender, særlig med hansker på. Canon-kameraet har bedre plass til fingrene, og et EOS R5 ligger bedre i mine hender.

Sony a7R V 5
Foto Lasse Svendsen

Men ingen kan slå søkeren på Sony-kameraet. Den enorme søkeren har 0,9 x forstørrelse og 9,44 megapiksler oppløsning, når man har aktivert den høyeste oppløsningen i menyene. Pekeskjermen bak kan både vris og vippes. Genialt nok kan den vippes opp eller ned, uten at man først må vri den ut fra kameraet. Meget praktisk.

De to kortplassene tar enten CFexpress A, eller UHS-II-tilpassede SD-kort, og på motsatt side under umerkede luker, finner man en HDMI-kontakt i full størrelse, tilkobling for hodetelefoner, mic, og blitsanlegg.

Sony a7r V 5 Sony a7r V 4 Sony a7r V 6
<
>
Bak de umerkede lukene, finner man alle tilkoblinger. Foto Lasse Svendsen

Kameraet støtter trådløs filoverføring og det kan brukes som webkamera tilkoblet en datamaskin. Batteriet er Sonys NP-FZ100 som vi kjenner fra andre alpha-kameraer, og her er det oppgitt til 430 bilder mellom hver lading. Etter min erfaring er det et konservativt anslag, det dobbelte eller nær det dobbelte, er slett ikke urealistisk.

8K med beskjæring 

Med samme bildebrikke som vi kjenner godt fra a7R IV, kommer det ikke som noen overraskelse at bildekvaliteten er upåklagelig. Jeg brukte Sonys FE 50 1.2 GM, som jeg kjenner fra tidligere tester, og den nye Sony FE 24-70mm F2.8 GM II. En ny konstruksjon rent optisk sett, i et lettere og mer hendig format.

Å si at den skuffet sammen med a7R V, ville vært blank løgn, for bildekvaliteten er blant de aller beste i dagens marked. 

Sony a7R V 6
8-trinns bildestabilisator. Foto Lasse Svendsen

Oppløsningen på 60 Mp gir ikke uventet ekstrem detaljskarphet med et enormt dynamikkomfang, men fargegjengivelsen er den beste hittil fra noe Sony-kamera. Jeg holder nok en knapp på gjengivelsen av rødt på jpeg-filer fra Canon EOS R5, og på Nikon Z7 II når det gjelder nøytrale hudtoner, men dette er så bra det kan bli på denne siden av mellomformatkameraer som Fujifilm GFX 100S.

Les også Magisk bildekvalitet Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.

Sammenlignet med forgjengeren, har a7 R V litt bedre kontroll med bildestøyen på høy ISO. Man kan fint skru opp til 6400 eller 12800 uten alvorlige problemer, selv på store forstørrelser. 

Selv om a7R V ikke først og fremst er rettet mot hverken bloggere, eller proffvideo, har det på papiret mange av egenskapene som behøves. 

Les også Flaggskip for proffotografer Med klassens høyeste oppløsning, er Sonys flaggskip kameraet mange vil ha, men ikke alle trenger.

Hvis man velger video i enten 8K24p eller 4K60p-kvalitet, får man 1,24x beskjæring av bildeflaten. Det i seg selv er ikke så ille, men man får også en annen ting man ikke vil ha: Rolling shutter. Geléeffekten er tydelig når man panorerer under opptak, og det beste er å velge 4K-opptak med 30 eller 25p, og 10-bit 4:2:2, med S-Log3 og Sonys S-Cinetone hentet fra proffkameraene. Da får man faktisk svært høy videokvalitet, og forskjellen på 8K og 4K-video vist på Sonys sylskarpe 8K-TV –  Z9K – er ikke så stor som man skulle tro.

Konklusjon

Sony a7r V er et fantastisk kamera og best på mye. Spesielt på bildekvalitet som er den høyeste hittil på fullformatkameraer vi har testet, ved siden av Nikon Z9. Dette er det beste kamera for fotografer som trenger ekstrem oppløsning, med kontrollert fargegjengivelse og bildefiler med stort dynamikkområde. Portrett- og studiofotografer vil glede seg vilt over filkvaliteten på råfilene fra kameraet, og landskapsfotografer kan gjøre ting med bildedynamikken som de ikke har fått til tidligere. For bryllupsfotografer vil den vilt gode autofokusen gi dem enda flere skarpe bilder, med en detaljskarphet som viser svigermors tårer, og får brudeparet til å gråte med. Videokvaliteten er fullstendig avhengig av de rette kamerainnstillingene, men gjør man det riktig, kan også bryllupsvideoene se helt fantastiske ut.

Les også Det beste proffkameraet Nikon Z9 er det beste proffkameraet vi har testet. Det sier ikke lite.
Karakter
Sony a7R V
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme