TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony a7C II

Allroundkamera med kompromisser

Sony a7C II er et utmerket reisekamera, og strålende til gatefoto, men det er ikke uten begrensninger.

Av / 15.04.24 - 12:01
Sony a7C II

Lyd & Bilde mener

  • Glimrende bildekvalitet med en autofokus du kan stole på i alle situasjoner. God 4K-videokvalitet.
  • Lavoppløst søker, kun én kortplass. Trangt mellom håndgrepet og objektivet. Kraftig beskjæring av bildeflaten på høyeste videokvalitet.

Sonys minste fullformatkamera er et svært godt allroundkamera. Spesielt for de som ønsker seg et kamera som er så lite og lett som mulig. Da er alternativene til a7C II, ganske få. Den mest kompetente konkurrenten kommer faktisk fra Sony selv.

For det lille kameraet er basert på Sony a7 IV, og har den samme bakbelyste 33 Mp BSI CMOS fullformat bildebrikken, Sonys Bionz XR-bildeprosessor, og 10-bits 4K-videoopptak. Men vent litt, tenker du kanskje. Er ikke Sony a7 IV fra 2021? Svaret er ja. Kameraet har den samme bildebrikken og prosessoren, men det er slett ingen ulempe. I vår test av Sony a7 IV fant vi fint lite å utsette på bildekvaliteten. Hverken på stillbilder, eller video. 

At a7C II deler det grunnleggende med et eldre kamera, betyr med andre ord ingen ting for bildekvaliteten. Det er andre ting her som er skalert ned, fjernet og kompromisset med, sammenlignet med det aldeles fortreffelige a7 IV.

Sony a7C II 1
Sony a7C II med a7C r lurende i bakgrunnen. Foto: Lasse Svendsen

Kompromissene  

Sony har naturligvis ikke funnet plass til den store 3,7 MP søkeren fra a7 IV. Styrepinnen, eller joystick-en, er rasjonalisert bort, og det er bare én minnekortplass her. Men kameraet har faktisk inngang for mikrofon, utgang for hodetelefoner, HDMI, og USB-lading. 

Les også Ekstrem skarphet i hendig format Sony er best i klassen på å krympe produkter, men spørsmålet er om de har gått for langt denne gangen.

Skuddtakten er den samme her, 10 bilder/s, men den kompakte utgaven har en litt bedre bildestabilisator på innsiden, som støtter opptil 7 trinns stabilisering. Videoegenskapene er også arvet fra a7 IV. Det betyr at man får en ganske betydelig beskjæring av bildeflaten med en faktor på 1,5 – som tilsvarer APS-C-format (Super 35) – hvis man velger den høyeste videokvaliteten på 4K. Altså 4K60p eller 4K50p. Velger man i stedet 4K30p, brukes hele bildeflaten, og man kan ta opp video i aldeles utmerket kvalitet, med 10-bit 422 opptil 200 Mbps.

Annonse
Sony a7C II 2
Foto: Lasse Svendsen

Brukervennlighet 

Med den samme bildebrikken og prosessoren som Sony a7 IV, får man bedre bildekvalitet med høyere oppløsning, enn fra 24 Mp bildebrikken i en a7C. 

På et såpass lite kamera, er det ikke plass til noe stort håndgrep, men selv med normale hender, synes jeg det er lite plass til hendene rundt kameraet. Kan man leve med dette, er det mye annet ved a7C II som er veldig bra.

Video for eksempel. Jeg nevnte det tidligere, men det er verdt å nevne at den nye   Bionz XR-prosessoren ikke bare støtter 10-bits video i 4K30p og 4:2:2, men også S-Log3 og S-Cinetone, som man kjenner fra Sonys profesjonelle videokameraer.

Sony a7C II 3
Kun én kortplass. Foto: Lasse Svendsen

Det skal dog bemerkes at det er en del synlig rolling shutter på opptakene i 4K30p, litt mindre i 4K50p, men likefullt synlig. Det samme ser man faktisk på serieopptak hvis man panorerer etter en bil eller motorsykkel når elektronisk lukker er valgt, men bildene blir i det minst skarpe.

Sylskarpe. Hvert fall så lenge lukkertiden ikke er for lang.

Kameraets autofokus er ikke bare forbedret sammenlignet med forgjengeren, den er også bedre på å følge motivet. Nå skal det legges til at a7C II overhodet ikke er rettet mot sport og action, likevel er det påfallende hvor ekstremt bra fokuset henger på motivet. Også på video. 

Canons lynraske EOS R6 II, som har høyere skuddtakt enn Sony-kameraet, og meget god følgefokus, må likevel se seg slått av fokusen på a7C II.

Sony a7C II 4
Foto: Lasse Svendsen

Bildekvalitet 

Med bildebrikken fra a7 IV, er bildekvaliteten og oppløsningen bedre enn på forgjengeren a7C. Ikke vanvittig mye bedre, og jeg holder fremdeles en knapp på bildedynamikken til den gamle 24 MP bildebrikken i et Nikon Z6 II. Men detaljgjengivelsen er bedre på Sony-kameraet. Som gjør det litt bedre egnet til for eksempel landskap eller produktfoto.

Sonys bildeprosessering har utviklet seg mye siden vi testet a7C, og her kan man velge komprimeringsgrad på råfilene, eller ingen komprimering i det hele tatt. Forskjellen i filkvalitet er mindre enn forskjellen i filstørrelse, så det er ingen skam å velge moderat komprimering av råfilene her.

Sony a7C II 5
Styrepinne? Niks. Foto: Lasse Svendsen

Ser man på jpeg-filene, legger de mest kritiske merke til at fargegjengivelsen er mettet. For mettet, vil noen si, men hudtoner ser naturlige ut, og det er balanse i fargegjengivelsen. Man kan velge mellom 8-bits jpeg-komprimering og 10-bits HEIF-filer, som gir jevnere toner og graderinger uten at filstørrelsen eser ut. Noe en test på vår referanse-TV – Sony Bravia 8K XR X95J – viste tydelig.

Bildestøy ser ikke ut til å være noe problem opp til 6400, hvor man kan se at kornstøy begynner å vise seg i blant annet skyggepartier.

Hvis man ser bort fra at kameraet plages litt av rolling shutter, er videokvaliteten upåklagelig på alle andre områder. Spesielt når man har valgt den høyeste videokvaliteten; 4K50p (PAL). Fotografer som tar opp video ofte, vil sette pris på at kameraet har både zebra-visning for eksponeringskontroll, og focus map som viser hva som er foran og bak fokuspunktet. 

Sony a7C II 6
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Sony a7C II er en betydelig oppgradering fra forgjengeren. Ergonomien er bedre med en større søker, flere innstillingsmuligheter, og et litt bedre uformet håndgrep. At batteritiden er gått ned, er ikke så viktig. Verre er det at fraværet av en styrepinne, legger hindringer for brukervennligheten. Et av kompromissene man må bære over med hvis man vil ha det minste fullformatkameraet. Som like fullt er et meget kapabelt kamera med gnistrende bilde- og videokvalitet. Kameraet har alle egenskapene som skal til for å være et allroundkamera. Det gjør det viktigste upåklagelig bra, og det er både lett og kompakt nok til å være det perfekte reisekameraet for mange.

Les også Kompakt Sony-kamera for entusiaster Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
Karakter
Sony a7C II
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme