TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sirui 50mm T2,9 Anamorphic Lens 1,6x

Lag film som i Hollywood

Hvordan får Hollywood-filmer det dramatiske og kinematografiske utseendet sitt? Svaret ligger i anamorfotiske objektiver. Dette fra Sirui har dessuten mange råd til.

Av / 08.03.23 - 09:00
Sirui 50mm T2,9 Anamorphic Lens 1,6x

Lyd & Bilde mener

  • Flott oval bokeh, tøff lens flare og generelt god bildekvalitet. Kompakt!
  • Litt blasse farger. Ingen autofokus (ja, vi vet det er mye å be om), ingen innebygd stabilisator.

Det har tradisjonelt vært et enormt kvalitetsskille mellom TV-serier og Hollywood-filmer. Dårligere tid og færre tagninger gjør at man innimellom må nøye seg med “godt nok” skuespill. Begrensede midler til spesialeffekter gjør også TV-seriene bleikere.

Forskjellene har blitt mindre i det siste, men det er fortsatt én ting som skiller TV fra film. En x-faktor det er vanskelig å sette fingeren på. Delvis er det de 24 bildene i sekundet, mot 25 og 30 for TV. Men det er ikke det viktigste.

Lost In Space lensflare- scaled
At anamorfotisk objektiv gir flotte lens flare-effekter. Foto: Legendary Television

Anamorfotisk objektiv

Når du ser på en film i 2,35:1 bredformat på kino, som er mye bredere enn TV-formatet, er det nesten alltid filmet med anamorfotisk objektiv. Som typisk kalles CinemaScope eller Panavision, og det har du sikkert sett på lerretet.

Hvis du ønsker å lage filmer som ser ut som de kommer rett fra Hollywood, så er nemlig det anamorfotiske objektivet mye av hemmeligheten. Dette magiske objektivet klemmer bildet sammen i en retning, for å få plass til mer på skjermen. Men ikke bekymre deg, du kan strekke ut bildet igjen i etterkant. Dette kalles deanamorfisering, men du skal få lov å kalle det bildestrekking (desqueezing på engelsk). Det gir deg et fantastisk bredt og kinematisk bilde, som på en TV vises med de berømte svarte stripene over og under.

Video over: Gråbein tester Siruis anamorfotiske objektiv.

Annonse

 

Et anamorfotisk objektiv har også noen andre kule effekter. Det gir en oval bokeh, altså en spesiell form for bakgrunnsuskarphet. Objektivet har mer vignettering i kantene av bildet, som gir en “analog” følelse. Og ikke minst: de episke horisontale lysstripene (lens flares) som glitrer over skjermen når det er en lyskilde i bildet. Det være seg lysene fra et romskip, eller lyktene på en bil som kommer mot kameraet. Du har helt sikkert sett dem i filmene til J.J. Abrams, han elsker lens flares!

Terminator 3 lens flare- scaled
Hva ville det lysende øyet til Terminator vært uten en skikkelig lens flare? Foto: Intermedia Films

Sirui 50mm T2.9 16x Full Frame

Hvis du har lyst på et anamorfotisk objektiv, kan du fort måtte selge både hus og bil for å få råd til et. Slike objektiver er gjerne enorme monstre, og kan koste like mye som en Ferrari! Bare de rikeste og proffeste studioene har slike skatter i samlingen sin, mens andre må nøye seg med å leie dem innimellom.

Men så kom Sirui fra Kina og snudde opp ned på alt i 2020. De lanserte sitt første anamorfotiske objektiv på Indiegogo, hvor de lovet et skikkelig objektiv for MFT-kameraer til bare 800 dollar! Det er så billig at man mistenker det for å være et leketøy …

Siden da har Sirui laget flere anamorfotiske objektiver for alle slags kameraer, fra APS-C til fullformat. De har også ulike brennvidder, fra 35 mm til 135 mm. Høyere tall tar deg nærmere motivet. Lavere brennvidde får med mer i bildet.

Sirui 50mm 1.6x SPREAD 1
Sirui 50mm T2,9 Anamorphic Lens 1,6x. Anamorfotisk objektiv for nybegynnere. Foto: Sirui

Fordelen med 50 mm

Jeg har testet 50 mm-objektivet med L-Mount for fullformatkameraer (og noen APS-C-kameraer). Det passer til kameraer fra Panasonic, Leica og Sigma. Selv brukte jeg Panasonic Lumix S1H. Objektivet finnes også med E-Mount (Sony), RF-Mount (Canon) og Z-Mount (Nikon).

På et fullformatkamera gir 50 mm brennvidde deg nøyaktig det du ser med øynene. Men når du klemmer bildet sammen med 1,6X anamorfotisk vidvinkel, blir det plutselig en god del bredere. Takket være et bildeformat på 2,4:1, om velger 4:3 format på kameraet, eller hele 2,8:1 om du filmer i 16:9. Da får du med deg mye mer som skjer på sidene av motivet ditt. Perfekt for å lage episke scener med masse action, men det kan også gi dramatiske nærbilder. Jeg synes dette er et godt valg for en som er ny (som jeg er) i anamorfotisk verden, fordi det gir en god bokeh-effekt, men likevel med en greit håndterlig skarphetsdybde for fokusering.

Sirui 50mm 1.6x GeirNordby 5
Foto: Geir Gråbein Nordby

Manuelt fokus

Det er nemlig en ting du må vite om anamorfotiske objektiver. De er ikke for pyser. De har manuelt fokus, alle som ett. Inkludert dette fra Sirui. Det gjør det vanskelig å skape noe særlig innhold for en enslig fotograf, om målet er å være både for og bak kameraet. Å filme håndholdt blir også mye mer krevende.

Kompakt

Hvis du synes dette objektivet er stort, har du tydeligvis ikke sett et anamorfotisk objektiv før. Mange av dem er så enorme at de trenger ekstra støtte for å ikke knekke kameraet de er festet til. Men ikke dette. Det veier bare litt over et kilo, omtrent som mitt allsidige Lumix S Pro 24-70 mm f2.8. Det klarer seg fint uten noen hjelpemidler.

Sirui 50mm T2,9 Anamorphic Lens 1,6x 1
Foto: Geir Gråbein Nordby

God følelse

Fokusringen har ingen slark, og gir en god følelse når man dreier den rundt. Den er fastere enn gjennomsnittet, men likevel ikke hard. Den kjennes rett og slett ut som kvalitet, intet mindre.

Bildekvaliteten

Jeg bruker hyppig fokusassistenten på skjermen når jeg filmer med Sirui-objektivet. Det er greit nok når jeg skal filme rundt meg, men når jeg selv skal stå foran kameraet, med den lille skjermen vendt mot meg, blir det verre. Da må man ta i bruk hjelpemidler, for eksempel en gjenstand å fokusere på, for så å bytte plass med den.

Eller så kan jeg bruke en større ekstern skjerm, men det er ikke akkurat praktisk om man vil være mobil.

Sirui 50mm 1.6x lens flare
Flott lens flare. Foto: Geir Gråbein Nordby

En annen ting å tenke på, er at objektivet mangler innebygd bildestabilisator. Det betyr at håndholdt filming kan gi uønsket risting, og med fullformatkameraer vil du også kunne oppleve rolling shutter-artefakter, som at bildet disser som gelé hvis du skjelver på hånda.

Når bildet er i fokus, er det skarpt og fint. Vignetteringen er ikke overdreven, bare nok til å gi en smått analog følelse. Den spesielle vidvinkelen gir en filmatisk look, og jeg kan ærlig si at dette er et seriøst objektiv og ikke noe leketøy.

Lysfølsomheten i mørke omgivelser er god. T2.9 er absolutt respektabelt, og sammen med et godt kamera som Lumix S1H kan man få gode bilder under relativt beskjedne lysforhold.

Lens flare

Man kan få ulik farge på lens flares med ulike objektiver. Med Sirui heller disse stripene mot blått, avhengig av lyskilde i bildet. Stripene er uansett noe kjøligere enn hva du kan få med andre objektiver. I tillegg til at lyskilden i bildet får en lang lysstripe over skjermen, kommer en kortere skyggestripe under. Man må vinkle kameraet for å få denne til å gjemme seg bak hovedlyset, dersom det er viktig for deg å få bare én stripe i bildet.

Sirui 50mm 1.6x test image grids
Forvrengning er på absolutt akseptabelt nivå. Foto: Geir Gråbein Nordby

Litt blasse farger

Jeg har nok sett heftigere lens flares, men synes likevel de gir en dramatisk nok effekt. Mitt største ankepunkt med Siruis 50 mm objektiv, er fargegjengivelsen. Optikken har nemlig innvirkning på fargene, og i dette tilfellet synes jeg de blir litt blasse.

Alt kan bøtes på i redigering, og man kan fint lage seg noen LUTs som graderer kameraet til å passe med andre. Men hvis du tror du bare kan gå ut og filme noen greier og få slående vakre farger direkte på minnekortet, så må jeg nok skuffe deg. Fargene er ikke feil, bare litt lite mettet og mindre livlige.

Sirui 50mm 1.6x GeirNordby 3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sirui 50mm T2.9 16x Full Frame er et anamorfotisk objektiv som gir et filmatisk uttrykk i videoene. Et godt snev av bokeh, men fortsatt med god fokusdybde gjør objektivet greit å ha med å gjøre, til tross for at det ikke har autofokus. Horisontale lens flares gir en dramatisk effekt, og du kan justere vinkelen på kameraet ut ifra om du ønsker én eller to lysstriper i bildet.

Sirui 50mm T2.9 16x Full Frame er et seriøst objektiv av høy kvalitet, som gir deg mye for pengene, men som også krever litt ekstra arbeid i redigering for å få frem de beste fargene.

Karakter
Sirui 50mm T2,9 Anamorphic Lens 1,6x
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde