Forrige år rakk vi dessverre ikke å få inn Sonys TX5 til testen, men i år passet skjemaet bedre. Morsomt nok ble ikke TX10 presentert som et unikt vanntett kamera, men inngikk i en serie der man fremhevet muligheten til 3D-foto og filming i 1080-oppløsning i hele 60 bilder per sekund. Til tross for dette er det unikt, for det er det første holdbare kamera med pekeskjerm vi har testet. Og om man ser på det ytre er det betydelig slankere enn konkurrentene, til tross for samme holdbarhet.
Utfordringene er litt forskjellige for denne typen av kameraer med en stor linsebeskyttelse over halve fronten. Det gjør det, sammen med de sjenerte målene, til det eneste kameraet man enkelte kan slippe ned i bukselommen. Imidlertid blir vannet værende igjen bak linsebeskyttelsen. Både luken i bunnen for batteri og SD-kortplass og den på siden for tilkoblingene føles tross alt godt forseglet. Det ser heller ikke ut til at man skal kunne åpne disse ved en feil.
Bruk
Ettersom det bruker pekeskjerm finnes det bare fire fysiske knapper. Både knappen for å vise bilder og strømbryteren sitter så nedsenkede at de er vanskelige å komme til. Fimlknappen er bedre, men sitter altfor nære utløseren, slik at feiltrykk ikke er til å unngå. Knappene og pekeskjermen er selvfølgelig umulige å benytte med hansker, så man får fryse i skibakken med dette kameraet.
Som vanlig har Sony spekket kameraet med så mange finesser som bare mulig. Foruten 3D-foto finnes det mange varianter på panoramafoto og kule funksjoner for å vise dem på Playstation 3. Man kan til og med ta kunstneriske foto med uskarp bakgrunn. Finesser som automatisk retusjering og HDR-foto er nok kult, men de fleste vil nok sette større pris på den enkle bruken uten unødvendige innstillinger, samt at det finnes innebygd hjelp for å ta bedre bilder. Kameraet har 16 motivprogram inklusiv strand, snø og under vann.
Bildekvalitet
Å klemme inn så mange Mp i et kamera med såpass begrenset optikk er å be om problemer. Og riktignok fikk vi problemer med de fleste motiv. Til å begynne med får man forvrengninger i vidvinkel, og verken lys eller skarphet er jevnt over bildet. I dårlig lys kjemper bildebehandlingen, og det blir hele tiden støy og utviskede detaljer. Fargene blir i det minste bra, og under vann klarte det seg over forventning.
Konklusjon
Det er vanskelig å forstå hvorfor dette kameraet har fått pekeskjerm. Er det kaldt vil man ikke ta av seg hanskene, og ligger man i poolen så fungerer ikke pekeskjermen. Kanskje er det et kamera for festløver snarere enn eventyrere? Det er overlegent det mest lommevennlige og overlever å bli mistet på dansegulvet og å få en øl over seg. Pub kompisene vil dessuten bli imponert over alle finessene. Da gjør det kanskje ikke så mye at bildene blir middelmådige.
Også i denne testen:
Ricoh G700
Proffkameraet
Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.
Pentax Optio WG-1
Når ikke fram
I jakten på lavere pris og imponerende spesifikasjoner er det i blant feil saker som prioriteres.
Panasonic Lumix DMC-FT3
Fortsatt en triumf
Flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet. Det er bare å takke og ta imot.
Olympus Tough TG-610
Vellykket kompromiss
Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.
Fujifilm FinePix XP30
Et steg frem
Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.