Sist år var vi ikke spesielt imponert over XP10 som føltes billig og ga et dårlig resultat. Men nå har Fujifilm hevet terskelen med et mer påkostet kamera som i det minste på papiret, har utbedret at hva vi klagde på. Vidvinkelen er bedre, det har riktig bildestabilisering og har blitt mer holdbart. Kameraet kan fås i orange, svart, blått eller grønt, og Fujifilm har i tillegg også en enklere modell kalt XP20. XP30 føles mer pålitelig enn forgjengeren og har beholdt den pene avrundede formen. Luken på siden som skjuler batteri, SD-minnekortplass og USB-kontakt er todelt. Det mistenker vi er et svakt punkt der det lett legger seg fukt som kan krype inn når man åpner lukene. Man må være nøye med å stenge den for å unngå at den åpner seg i upassende situasjoner.
Bruk
Utløseren har blitt lettere å komme til, men dessverre sitter zoomkontrollen så dårlig plassert at det nesten er umulig å komme til. De øvrige kontrollene har imidlertid blitt bedre, og det eneste vi kan sutre over er at fireveishjulet er så trangt at man ufrivillig kan komme bort i menyknappen. Ellers sitter alt på godt avskilte og vettuge steder.
Den interessante finessen er GPS-mottakeren, som gjør at man i ettertid kan se hvor bildene er tatt, og man kan faktisk også få se stedet i klartekst. Man bør imidlertid være forsiktig med innstillingen ”alltid på” da det drar ut batteriet på nulltid. Man har 18 ulike motivprogrammer å velge mellom, inklusiv strand, sjø og to undervannsinnstillinger. Det som stikker seg frem er forskjellige innstillinger med for dårlig belysning. Man kan også bruke programautomatikk eller helt enkelt automatisk motivinnstilling. En annen unik finesse er at man kan merke av bilder og videoer for opplasting til Facebook og YouTube.
Bildekvalitet
Hvitbalansen er det ingen større feil med, men fargene føles litt bleke. Gråskalaen er ikke helt nøytral da det er en antydning til gulstikk. Varme og kalde lyse farger er vanskelig å skille fra hverandre og oppleves bare som hvite. Skarpheten er ujevn, og det er spesielt et problem ute ved bildehjørnene. Allerede ved ISO 800 blir det bildestøy, og går man lenger opp er bildene ubrukelige. Under vann blir fargene ganske bra, men det er uskarpt og med mye bildestøy.
Konklusjon
En bedre byggekvalitet og enklere håndtering enn forrige årets XP10 er gode nyheter. Selv holdbarheten er nå så bra som man kan forvente, men vi er litt tvilsomme til lukkingen av lukene. Enkel opplasting av bilder til nettet er praktisk, og GPS gir en luksusfølelse på et såpass rimelig kamera, selv om det tapper batteriet. Dessverre holder ikke bildekvaliteten mål med ujevn skarphet og mye bildestøy så fort lyset minsker, noe som blir ekstra tydelig under vann.
Også i denne testen:
Sony Cybershot DSC-TX10
Partykameraet
Om ferien innebærer ville fester fremfor eventyr vil TX10 sikkert komme hjem i bedre form enn du.
Ricoh G700
Proffkameraet
Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.
Pentax Optio WG-1
Når ikke fram
I jakten på lavere pris og imponerende spesifikasjoner er det i blant feil saker som prioriteres.
Panasonic Lumix DMC-FT3
Fortsatt en triumf
Flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet. Det er bare å takke og ta imot.
Olympus Tough TG-610
Vellykket kompromiss
Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser