TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: Seks vanntette kameraer

Kameraer for eventyr og badeferie

Ferien er rene døden for vanlige kameraer med fukt, sand og uforsiktig behandling. Men her er kameraene som tåler det meste.

Av / 24.06.11 - 14:13
Seks vanntette kameraer

De fleste av oss kommer nok hjem fra ferien med flere bilder fra utflukter enn fra stranden eller båtturen.  Har vi tatt bilder av dyr er det snarere fine fugler enn fargerike fisker.  Vanlige kameraer er helt enkelt ikke gjort for fukt og sand, for ikke å snakke om å dyppes i vann.  Derfor er kameraer som tåler det meste de perfekte reiseselskapene på sommerferien.

Som en bonus er kameraene også uvanlig robuste.  Å miste de i bakken når man roter rundt i vesken er ikke farlig.  Det gjør at de også passer meget godt til mer eventyrlige ferier som for eksempel rafting, fjellsykling eller fjellklatring.  De har imidlertid også sine ulemper.  Den innebygde optikken er sjelden like bra som på et normalt kamera, og man får ikke spesiell lang zoom heller. Fem ganger zoom er det vanlige, til sammenligning med feriekameraene vi testet i forrige nummer der 10 x zoom var minimum.

Poolen heller enn havet
Selv om spesifikasjonene på disse kameraene sier at man kan dykke med de, så betyr ikke det at de er hensiktsmessige for nettopp dette.  Så fort man kommer mer enn noen meter ned er forholdene for fotografering nemlig ytterst vanskelige.  Vannet filtrerer bort det røde lyset, noe som gjør at allting ser blågrønt ut slik at kameraet må kunne justere fargene.  Lyset brytes dessuten annerledes, noe som igjen betyr at man trenger større vidvinkel enn normalt.  Men fremfor alt blir det veldig hurtig mørkt under vannet, og da trenger man bedre utrustning enn dette.

Disse kameraene passer derfor best om man ligger og flyter med snorkel, eller helt enkelt befinner seg ved poolen.  Dessuten gjør det at de er motstansdyktige for vann at de passer fint på båttur og i skibakken.  Skulle noen komme til å velte ølen sin utover kameraet sitt i baren, kan de også bare slappe av.  Det at kameraene tåler dypet gir derimot kameraet en større sjanse til å overleve om man skulle være uheldig å minste det i vannet fra båten.

Tetningen gjør også at de tåler smuss, så man behøver ikke uroe seg for at det kommer sand inn i kameraet på strander eller på utflukt i ørkenen.  Derfor er disse kameraene perfekte på ferien selv om man ikke hadde tenkt seg å skyte under vann.

Annonse
Testkriterier
Vi ba kameraprodusentene om deres nyeste holdbare kameraer, hvor kravene var at de skulle klare flere meter under vann og å kunne mistes fra normal høyde.  Dessverre hadde verken Samsung eller Casio, som var med i forrige års test, noen ny modell i år.  Ikke heller Canon som ble beste kjøp i 2009 testen.Kameraene ble først testet i studiomiljø under dagslyslampe der vi hadde bilde av Xrite fargekart for å kontrollere fargegjengivelsen, samt gråkart for å teste hvitbalansen.  Der tok vi også bilder av prøvekart som avslører forvrenging og uskarphet.  Siden fikk de følge med ut i virkeligheten der vi testet hvor hurtig de startet, hvordan de klarte å fokusere og hvordan de klarte blandet lys og dype skygger.  Her førte vi også opp hvor lette de var å bruke.  Til slutt ble det tatt bilder en halvmeter under vann.  Alle bildene ble senere gransket på en kalibrert skjerm og karakter ble gitt.  Etter en helhetsbedømmelse hvor vi også tok hensyn til prisen, ble det satt en totalkarakter.

Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameraet

Om ferien innebærer ville fester fremfor eventyr vil TX10 sikkert komme hjem i bedre form enn du.

Høyoppløst skjerm 3D-bilder Lommevennlig format
Pekeskjerm fungerer ikke under vann Minst zoom
Les hele testen

Ricoh G700

Proffkameraet

Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.

Lett å bruke Høyoppløst skjerm Bra batteri
Dyr Mangler HDMI
Les hele testen

Pentax Optio WG-1

Når ikke fram

I jakten på lavere pris og imponerende spesifikasjoner er det i blant feil saker som prioriteres.

Kul mikroskopfunksjon Meget holdbart
Bare digital stabilisering Dårlig plasserte knapper Middelmådig bildekvalitet
Les hele testen

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt en triumf

Flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet. Det er bare å takke og ta imot.

Bra bildekvalitet Ekstra holdbart GPS og 3D
Knappene
Les hele testen

Olympus Tough TG-610

Vellykket kompromiss

Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.

Høyoppløst skjerm 3D-foto
Irriterende knapper Ingen lader
Les hele testen

Fujifilm FinePix XP30

Et steg frem

Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.

Rimelig GPS Enkel opplasting til nettet
Batteriet Middelmådig bildekvalitet
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme