Å finne rett kamera til jobben, er ikke blitt lettere med tiden. Kameraene blir stadig likere, bildekvalitet er det ofte vanskelig å se forskjell på, og enda verre blir det når de heter det samme. Hvert fall nesten det samme.
Sony, Canon og Olympus er spesielt glade i mark II- og III-versjoner. Hva som er forskjellen, er ikke alltid like lett å vite. Hos Panasonic kalles alle systemkameraene Lumix G, men ikke G1000, G100 eller G10. I stedet kalles de GM, GF, GX, GH eller bare G, etterfulgt av et nummer.
Det gjør det håpløst for folk flest å orientere seg.
Her er for eksempel etterfølgeren til Lumix G7. Den heter ikke G8 for det er et annet kamera, men G80. Som ikke må forveksles med GX80. Stadig forvirret? Hva med et design som ser nesten likt ut som forgjengeren?
La meg ile til med oppklaringen.
Dette kameraet hører til Panasonics mer avanserte systemkameraer, og som forgjengeren G7, har det utskiftbar optikk, innebygget søker, vribar pekeskjerm og 4K-video. Alt man trenger, og en hel del mer.
For eksempel er det værtettet, slik at det tåler dårlig vær. Det har også innebygget optisk bildestabilisator, og leveres med enten en 12-60mm zoom (som vi testet kameraet med), eller en 14-140mm reisezoom. Som også har innebygget bildestabilisator. De kan kombineres for mer effektiv stabilisering av bevegelser på flere brennvidder, og gir fotografen fem ekstra eksponeringstrinn å gå på.
Praktisk når det er så mørkt at lukkertidene blir lange, siden stabilisatorene kompenserer for ustø bevegelser på lange lukkertider.
Her er bildebrikken den samme 16 megapiksler brikken uten lavpassfilter, som vi testet med godt resultat i GX80. Det har naturligvis 4K-video, som nesten alle Panasonics kameraer har, og her man kan også skyte en rask 30 bilders serie på ett sekund med 8,3 Mp (4K-oppløsning), og plukke stillbilder fra den etterpå. Dra fingeren langs pekeskjermen til du finner bildet du vil ha, og lagre det som stillbilde på minnekortet.
Panasonic har utstyrt G80 med ganske omfattende videooegenskaper. For eksempel har det sanntid videostrøm fra kameraet via HDMI-utgangen, mikrofon- men ikke hodetelefonkontakt, og flere gamma-instillinger for videoopptak.
Mange fokusvalg for skarpere bilder
Det høres kryptisk ut for de fleste, men gamma D er en flat bildeprofil som brukes under redigering når man trenger en nøytral fargebalanse og normal kontrast. Motsetningen er gamma V som drar til med kraftigere farger og kontrast, men fotografen kan også velge å justere bildeparametere individuelt i kameraet. Skarphet, farger, kontrast, fargetemperatur og støydemping, er tilgjengelig fra skjermmenyen.
Det samme er filtereffekter, som kan endre fargene fra supernøytrale til Instagram-lignende effekt.
Som GX80, har kameraet også Panasonics postfokus, hvor du velger hvor bildet skal være skarpest etter at det er tatt. Legg pekefingeren på skjermen der du skarpest fokus. Da flyttes fokus foran øynene dine, så er det bare å lagre bildet.
Du kan også bruke fingeren på skjermen til å velge fokus før du tar et bilde, eller flytte fokus under videoopptak. Ganske praktisk.
Kameraet har en annen praktisk mulighet også. Stacking, eller stabling. Det fungerer slik at man peker på flere punkter på bildet på skjermen, for å bestemme hvor stor skarphetsbyde bildet skal ha. Et trykk på forgrunnen, og et på bakgrunnen, gir maksimal skarphetsdybde. Alt dette kan gjøres etter at bildet er tatt.
Bracketing, eller avvik om du vil, kan stilles på eksponeringskompensasjon, fokus, blender og hvitbalanse. Da kan man ta en liten rekke bilder med avvikende verdier, feks tre ulike hvitbalansevalg, og senere velge det man liker best.
Fart
Panasonic har valgt sin stillegående og nesten vibrasjonsløse elektronisk lukker med opp til 1/16.000s lukkertid. Den bruker den samme elektronisks lukkerstyring som GX80. Den skal gi mindre lukkervibrasjoner som er en fordel på lengre lukkertider.
Lumix G80 er defintivt kjapt nok til det meste. Autofokusen er meget rask og presis, og med en skuddtakt på maks ni bilder/s i serie, øker sjansen for skarpere bilder på action. Batteritiden er oppgitt til 320 bilder per lading, og kameraet kan bruke et vertikalgrep (ekstrautstyr), som øker batteritiden.
God brukervennlighet
Det er ikke noe stort kamera. De som er vant til speilreflekskameraer, vil enten stusse eller fryde seg over hvor lite og lett det er. Selv med en zoom som rekker over 24mm vidvinkel til 120mm tele (tilsv. 35-format), er det mindre enn selv det minste speilreflekskameraet fra Canon eller Nikon.
Les testen av speilreflekskameraet Nikon D7200
Tross det, har kameraet et utmerket gummiert grep, store innstillingshjul og meget oversiktlig betjening. Knappene bak synes jeg er i minste laget, og tommelgrepet kunne med fordel vært større, for å sikre et bedre grep.
Søkeren er litt større enn på forgjengeren, og det værtettede kamerahuset virker mer solid bygget. Fem av knappene på kameraet kan programmeres, i tillegg er det funksjonsvalg på pekeskjermen, som gir fotografen en lang rekke muligheter for tilpasning.
Så ja, det er et lite og lett kamera med et unnselig ytre, men under den kjedelige fasaden, bor det et meget kompetent kamera, som er lett å bruke for nybegynneren – og avansert nok for den viderekomne.
Les testen av speilreflekskameraet Canon EOS 80D
Gjenkjennbar bildekvalitet
Mange av de andre Lumix-kameraene, leveres med en finfin Lumix G 14-42mm zoom, men den nye 12-60mm har større rekkevidde, er skarpere og leverer jevnere optisk ytelse. Den er også værtettet. Det samme er alternativet, som koster litt mer, Lumix G 14-140mm zoom, og Panasonic og Olympus har til sammen et overlegent utvalg av objektiver til speilløse kameraer.
Les testen av Olympus OM-D E-M5 II
Det gir faktisk kameraet en fordel sammenlignet med ikke bare andre Lumix-kameraer, men også sammenlignet med kameraer fra Olympus, Sony, Canon og Nikon.
For selv om lavpassfilteret er fjernet for å få bedre detaljskarphet, er det den samme bildebrikken som vi kjenner fra tidligere tester av Lumix G-kameraer. Der kommer 12-60-en inn, som selv om den ikke er vanvittig mye bedre enn en 14-42 optisk sett, gir G80 det lille ekstra i bildekvalitet.
For skarpheten er utmerket
Den er faktisk gjenkjennbar fra Lumix G7 og GX80, og fullt på høyde med mange kameraer som har 20 Mp bildebrikker. Bildedynamikken er helt på høyde med kameraer som Nikon D7200 eller Canon EOS 80D, for detaljer drukner i skyggepartier og skyer på en lys himmel mister litt av konturene.
Bildestøyen er nesten en blåkopi av GX80, og godt kontrollert opp til 3200 ISO lysfølsomhet med et tangeringspunkt rundt 6400 ISO. Herfra og opp faller fargemetningen omvendt proporsjonalt med inntreden av kornstøy. Holder man seg under 6400 slipper man den verste støyen.
Fra stillbilder til 4K. På vår Panasonic 65AX900, ser opptakene fantastiske ut. Video er sylskarpt gjengitt med nesten ikke noe støy eller flimmer. Og det er uten at jeg har dopet opptakene med manuelle innstillinger eller etterbehandling. Fargegjengivelsen på nyere generasjon Lumix-kameraer, er betydelig bedre enn tidligere, det gjelder også her. Både på video og stillbilder.
Den nye 12-60mm zoomen er et funn til prisen. Den er ikke bare værtettet, kompakt og fokuserer musestille, den er godt korrigert også. På 12mm vidvinkel er det synlig, men ikke plagsom tønneformet linjefortegning. Men skarpheten er meget god over store deler av bildeflaten, unntaket er hjørnene som er uskarpe på full blenderåpning.
Det bedrer seg betraktelig på blender 5,6, og over stort sett resten av brennviddene og på alle blender under f16, er den lille zoomen sylskarp og godt korrigert. Det er noe kromatisk feilbrytning, men ikke nok til at det er noe å trekke for. Skal man kjøpe et Lumix G80, så sørg for at du får med 12-60-zoomen.
For videoentusiaster og reisebruk
De fleste vil finne seg til rette med Panasonic Lumix G80, som etter min oppfatning er et av de beste kjøpene for tiden. Særlig for viderekomne fotografer som har begynt med video, og synes at deres gamle kamera kommer til kort. Med et værtettet kamerahus (og 12-60-zoom), 4K-video, kjapp autofokus og en rekke nyttige funksjoner, er det lite som mangler. Utvalget av tilleggsoptikk og tilbehør er så stort at de fleste vil finne det de trenger til kameraet, som er et befriende kompakt og lett kamera å ta med på reise.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser