TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic LUMIX G X VARIO

Krystallklar optikk

Endelig finnes det en kompakt og lyssterk zoom, til Olympus og Panasonics kompakte systemkameraer. Men kvalitet koster, som kjent.

Av / 18.08.12 - 00:00
Panasonic LUMIX G X VARIO

Lyd & Bilde mener

  • Solid optisk og mekanisk ytelse Lyssterk og sylskarp Integrert bildestabilisator
  • Mangler avstandsskala Kvalitet koster

Micro Four Thirds-formatet er det hurtigst voksende kamerasystemet i markedet, men har manglet en lyssterk zoom. Nå er Panasonic Lumix G Vario 12-35mm her. Med svært god lysstyrke på f2.8 over hele brennviddeområdet (tils. 24-70mm), kan Panasonic tilby en lyssterk normalzoom, som passer de kompakte systemkameraene i Olympus PEN, OM-D og Panasonic Lumix G-seriene.

Med en avansert og påkostet optisk konstruksjon, solid mekanisk kvalitet, og gummipakning på metallfatningen, stiller objektivet i samme klasse som Canon, Nikon og Sonys tilsvarende objektiver – med 24-70mm brennvidde og f2.8 lysstyrke. Men det er en vesentlig forskjell. Størrelse og vekt. Med sine 305 gram og en lengde på 74 mm, er Panasonic-zoomen betydelig lettere og mindre enn 24-70mm fra Canon, Nikon og Sony.

Mye for pengene
Panasonic-objektivet er dessuten til dels veldig mye rimeligere. Nærmest kommer Nikons AF-S Nikkor 24-70mm f2.8 til 12,400 kr, men i likhet med Canon EF 24-70mm f/2.8L II til 20.000 kr og Sony SAL-24-70 Zeiss f2.8 til 17.700 kr, er objektivet stort, tungt og klumpete, sammenlignet med Panasonic-zoomen som skal dekke en mye mindre bildesirkel.

Så er det prisen. Panasonic Lumix G X Vario 12-25mm f2.8, koster 11.000 kr. Mye penger, men mye mindre enn hva konkurrentene altså forlanger for tilsvarende optikk, til sine systemkameraer.

Konstruksjon
Panasonic-zoomen er bygget i lettmetall, og har optisk internfokusering, hvor zoom- og fokusringen har svært myk og presis gange. Det er bare når man zoomer, at objektivets fremre linseelementer øker lengden på objektivet. Den optiske rekken er satt sammen av 14 linseelementer i ni grupper. Fire asfæriske elementer skal gi optimal lysspredning uansett fargefrekvens og brennvidde. Objektivet er utstyrt med et refraktivt element, og et Ultra Extra-Low Dispersion (UED) element, som reduserer kromatisk feilbrytning.

Annonse

I tillegg er linseelementene belagt med et såkalt nanosjikt, som skal redusere strølys og reflekser. Integrert i det kompakte zoomobjektivet, er også en nyutviklet optisk bildestabilisator. Som skal redusere bevegelsesuskarphet, også når man panorerer under videoopptak. Til slutt har Panasonic utstyrt objektivet med sju avrundede blenderlameller, for mykere tegning av diffuse områder på full blenderåpning.

Skarp som en diamant
Den optiske kvaliteten er forbløffende god. Om jeg hadde sagt at bildene var tatt med en Leica Summicron 50mm, ville få stusset. Men la oss ta det negative først. Jada, det er optisk fortegning her. Lite, men dog synlig. På 12mm er den svakt tønneformet, og på f2,8, er det også synlig vignettering (lystap) i hjørnene. Men det er ikke på langt nær av kritisk karakter. På f4,0 er vignetteringen på 12mm neglisjerbar, og fra 20mm er linjefortegningen nesten eliminert.

Skarpheten er svært jevn på alle brennvidder fra 20 til 35mm, med et lite avvik på 12mm og f2,8, og redusert skarphet (som ventet) på f16 og f22 uansett brennvidde. Men når det er sagt, er forskjellene små, og sammenlignet med tilsvarende fra Nikons 24-70mm f2,8 (som vi hadde tilgjengelig) er den optiske ytelsen fra det lille Panasonic-objektivet, ekstremt høy. Objektivet har bare marginal fargebrytning – kromatisk aberrasjon – for en zoom i denne klassen.

Den optiske ytelsen fra X Vario 12-35mm f2,8, er helt i toppklasse sammenlignet med tilsvarende optikk fra kjente navn som Canon, Nikon og Sony. Sammenlignet med det mye større Nikon AF-S 24-70mm f2.8, er det gledelig å se at det ikke er noen motsetning mellom optisk kvalitet, og kompakt fysikk. Det vet allerede Leica mye om.

Med det stadig økende utvalget av kvalitetsoptikk, fremstår Olympus og Panasonics kompakte systemkameraer som seriøse alternativer til de store speilreflekskameraene. Panasonic-zoomen føyer seg inn i rekken av kvalitetsoptikk, som gjør Micro Four Thirds-formatet, til et stort system hvor det aldri har vært lettere å finne skarpt glass. Som X Vario 12-35mm f2,8, et av de beste zoomobjektivene vi har testet.

Panasonic LUMIX G X VARIO 1
Kompakt, lett og lyssterk zoom.

Panasonic LUMIX G X VARIO 2
Se testbildene fra Panasonic-zoomen på lydogbilde.no, under kameratester

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme