TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Olympus Tough TG-6

Tøft dykkerkamera for aktive

Olympus er fremdeles best i klassen blant de vanntette kameraene.

Av / 25.06.19 - 20:14
Olympus Tough TG-6

Lyd & Bilde mener

  • Jevnt høy bildekvalitet, rask skuddtakt, 4K-video, skikkelig makro og robust og vanntett.
  • Små knapper, begrenset blenderkontroll, ingen pekeskjerm.

Aktive mennesker som søker et robust kamera, skal selvsagt kjøpe et Olympus tøffkamera. Det er det beste kompromisset blant allværskameraene. Det finnes kameraer som kan dykke dypere – som Nikon Coolpix AW300 – kameraer med flere megapiksler, og billigere allværskameraer.

Men Olympus Tough er det beste valget.

Det gjelder dog ikke for de som allerede har et. De kan beholde sin Tough TG-5. For denne, altså den sjette utgaven behørig kalt TG-6, er stort sett det samme kameraet. Med mindre oppgraderinger.

Jeg måtte lese Olympus pressemelding to ganger for å finne forskjellene. For TG-6 har den samme 12 Mp bildebrikken, 25-100mm zoomen, integrert bildestabilisator, det er vanntett til 15 meter, tåler 100 kg trykk – og fall fra 2,4 meter. Frostsikkert til minus 10.

Man kan lure på hvorfor Olympus tok seg bryet med å lage TG-6, når forskjellene er så små.

Annonse

Skjermen som vi klaget på i testen av TG-5, er mye bedre her, med dobbelt så høy oppløsning og skarpere bilde.

Makro og mikroskop

Glasset foran bildebrikken har fått antirefleksbelegg, man kan zoome inn til 44 x forstørrelse på skjermen. Mikroskopfunksjonen gir opptil 7 x forstørrelse og med nærgrensen på én cm, kommer man skremmende nært livet under vann.

Fotografen kan velge opptil 10 bilder på fokusstabling – focus stacking – for å få så stor skarphetsdybde som mulig. Som er særs nyttig på makrobilder.

Olympus Tough TG-6 1
Stort tilbehørsutgvalg til Tough TG-6. Foto: Lasse Svendsen

Undervannshus

Kameraet har også fått noen flere undervannsmoduser, og man kan velge undervannsmodus med hvitbalanse for ulike dybder. Det samme tilbehøret som finnes til TG-5, kan også brukes på TG-6. Som blitsdiffuseren og ringlampen, og brennviddeadapterne for tele med 1,7 x forstørrelse, og fiskeøyelinsen – fisheye.

Det finnes også et nytt undervannshus som tåler 45 meter, en flyterem som holder kameraet på overflaten, og en ny fiskeøyelinse med zoom (FCON-T02), som kan skifte mellom diagonale og sirkulære bilder.

4K-video

Ellers er resten likt. Som muligheten for 4K-videoopptak, bildeserier med 20 bilder/s skuddtakt, og innebygget GPS-logging som viser hvor bildene er tatt. Kameraet kan også registrere temperaturen, høyde over havet og kompassretningen. Du kan også ta opp video i full 1080 HD med 120 fps for slow motion-opptak.

Pro Capture

Kameraet har Olympus praktiske Pro Capture, som skyter bildeserier på 10 bps, et halvt sekund før utløseren trykkes helt ned. Da er det mye lettere å fange raske bevegelser på bildet, f.eks. vannsprut, fisker som svømmer raskt i alle retninger, eller actionhendelser som er vanskelig å ta bilder av.

Små knapper

Kameraet leveres i sort eller rødt, og er solid bygget med gummipakninger rundt alle åpninger, men knappene er små. Innstillingshjulet på toppen er lite og glatt, men programhjulet er lettere å bruke. Der kan man lagre de mest brukte kamerainnstillingene i to minner, C1 og C2.

Man kan også, til en viss grad, velge blender, men bare noen få blendere. På 25mm kan du velge blender 2, 2,8 og 8, og på 100mm blender 4,9, 6,3 og 18. Siden kameraet ikke har pekeskjerm, må knappene brukes til alle innstillinger.

Olympus Tough TG-6 2
Knappene er små, og kameraet har ikke pekeskjerm. Foto: Lasse Svendsen

Bildekvalitet

Olympus er kjent for fine farger, og TG-6 er ikke noe unntak. Fargebalansen er jevnt over meget god, og skarpheten er svært bra, tross en veldig kompakt zoomkonstruksjon.

Bildene er rike på detaljer, opp til et visst punkt. For fra 3200 ISO trer kameraets støydemping inn for fullt (den kan slås av), og reduserer detaljskarpheten merkbart. Bildestøyen er ellers godt kontrollert opp til 1600 ISO, og skarpheten i bildene er langt bedre enn man skulle tro, fra en 1/2,3-tommers 12 Mp bildebrikke.

Det er fullt mulig å få fin videokvalitet fra TG-6, men beskjæringen av bildeflaten på videoopptak, gir litt mer bildestøy og artefakter enn ønskelig.

Konklusjon

Tross noen minuser, er Olympus Tough TG-6 er det beste valget blant vanntette kompaktkameraer. Kameraet gir fotografen god kontroll over det tekniske, også under vann, og det har en relativt lyssterk zoom, først og fremst på vidvinkel. Noe som kommer godt med under vann. Bildekvaliteten ligger et hakk over de allværskameraene vi har testet, men er ikke noe fremskritt sammenlignet med TG-5. Likevel, er dette det beste actionkameraet i klassen for tiden.

Karakter
Olympus Tough TG-6
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Lyd & Bilde