Robuste kameraer er veldig praktiske til ferieturen da man ikke trenger å tenke på at de skal gå i stykker eller at det skal komme sand i dem på stranden. Og vil man snorkle er de det eneste alternativet. Men problemet er at det er så dyrt å produsere de motstandsdyktige at de til tross for en høyere pris ikke tar bedre bilder enn vanlige kompaktkameraer. Til Tough TG-1 dukket opp i 2012. Det var det eneste kameraet som hadde tilstrekkelig bra optikk og lysstyrke til å fungere under vann. Etterfølgeren Tough TG-2 utnevnte vi til og med til beste kompaktkamera forrige år.
Nå er etterfølgeren Tough TG-3 her og forventningene er selvfølgelig høyt oppskrudd. Optikken er den samme, men man har øket oppløsningen fra 12 til 16 megapiksler. Den nye bildeprosessoren skal likevel gi samme bildekvalitet og gir mulighet for raskere bildesekvenser. Men fremfor alt har det fått Wifi, slik at man kan koble det sammen med sin smartmobil og laste over bildene eller fjernstyre kameraet. Merkelig nok har det imidlertid fått en skjerm med lavere oppløsning.
Tilbehør
Til å være et kompaktkamera finnes det uvanlig mye tilbehør. Med undervannshuset PT-056 kan du dykke ned til hele 45 meters dyp. Mer uvanlig er det at man faktisk kan sette på linsekonvertere som FCON-T01 Fisheye eller TCON-T01 Telekonverter. Dessuten finnes selvfølgelig kameravesker, seler, silikonskall samt blitser. Som undervannsblitsen UFL-1 og den nye ringblitsen LG-1 for makrofotografering.
Bruk
Sett forfra er det likt sine forgjengere. Men på baksiden har det hendt en del. Fireveisknappen har blitt mer avrundet, videoknappen har navnet ute i hjørnet og zoomkontrollen har flyttet til toppen. Den har imidlertid fått for liten slaglengde slik at den er vanskeligere å bruke enn tidligere. En fordel er at det har gitt plass til et større tommelgrep slik at man får et stødigere grep om kameraet. Det er ekstra velkomment når kameraet blir vått og glatt.
At man har fått mulighet til å koble kameraet til smartmobilen er mer praktisk enn det i første omgang kanskje virker. Eksempelvis gir mulighetene for å laste over bilder til smartmobilen at man slipper å ta ut minnekortet fra et vått kamera og risikere å få inn fuktighet. Og det gjør at man kan ta bilder når man dupper kameraet ned i vannet og likevel se hva man sikter på. Kameraets skjerm kan nemlig ikke vinkles, noe som ellers hadde vært en løsning på problemet.
Bildekvalitet
Det finnes en hel del kreative muligheter med syv ulike kunstfiltre og mulighet til å ta panoramabilder og lage kollage direkte i kameraet. Dessuten finnes, foruten programautomatikk og blenderprioritet, 22 ulike motivprogrammer. Blant annet fire ulike for undervannsbilder. Det hyggeligste er nok mikroskopinnstillingen, hvor man kan komme så nær på som 1 cm fra motivet. Spesielt med ringblitsen kan man få spektakulære bilder.
Bildene har samme karakter som forgjengeren ettersom optikken er den samme. Det er ingen større forvrengning eller lystap i hjørnene gjennom hele zoomområdet. Derimot mister man litt skarphet ut mot kantene. Fargegjengivelsen er for det meste korrekt, selv under vann om man benytter riktig motivinnstilling. I svakt lys klarer det seg bra takket være den lyssterke optikken. Derimot har problemet med støy dessverre blitt verre med den nye, mer høyoppløste sensoren.
Konklusjon
Blant de robuste kameraene har Olympus sine tidligere modeller skilt seg ut fra mengden, og TG-3 er intet unntak. Det fortsetter med å imponere med en bedre ytelse og bedre bildekvalitet enn konkurrentene. Med muligheten til å fjernstyre det fra mobilen har det dessuten blitt mer praktisk å bruke. Men det er ulemper også. Skjermen har blitt dårligere og den økede oppløsningen gjør at bildene får mer støy enn forgjengeren.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser