TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Olympus Stylus Tough TG-3

Det beste vanntette kamera

Olympus sin tøffeste og mest motstandsdyktige kameramodell har blitt mer praktisk og allsidig.

forfatter
Publisert 30.09.14 - 05:55
L&B mener
Wifi med smartmobil-app har gjort kameraet mer brukervennlig. Mye tilbehør som gjør det mer allsidig enn konkurrentene. Bildekvaliteten og lysfølsomheten er bedre enn forventet i klassen.
Skjermen har vel lav oppløsning og kan være vanskelig å se skikkelig i sollys. Det lagrer ikke råfiler og savner lukkerkontroll og manuelle innstillinger.
Spesifikasjoner
 • Type: Allværskamera med 1/2,3” 16 Mp sensor
 • Optikk: 25-100 mm f2,0-4,9
 • Skjerm: 3,0” LCD 0,46 Mp
 • Motstandsdyktig: Vanntett 15 m, støt 2,1 m, tåler kulde, knusesikkert
 • Funksjoner: GPS, Wifi
Veil. pris 3500Pr. 30.09.14 Produktside

NO gullikon 2014.indd

Robuste kameraer er veldig praktiske til ferieturen da man ikke trenger å tenke på at de skal gå i stykker eller at det skal komme sand i dem på stranden. Og vil man snorkle er de det eneste alternativet. Men problemet er at det er så dyrt å produsere de motstandsdyktige at de til tross for en høyere pris ikke tar bedre bilder enn vanlige kompaktkameraer. Til Tough TG-1 dukket opp i 2012. Det var det eneste kameraet som hadde tilstrekkelig bra optikk og lysstyrke til å fungere under vann. Etterfølgeren Tough TG-2 utnevnte vi til og med til beste kompaktkamera forrige år.

Nå er etterfølgeren Tough TG-3 her og forventningene er selvfølgelig høyt oppskrudd. Optikken er den samme, men man har øket oppløsningen fra 12 til 16 megapiksler. Den nye bildeprosessoren skal likevel gi samme bildekvalitet og gir mulighet for raskere bildesekvenser. Men fremfor alt har det fått Wifi, slik at man kan koble det sammen med sin smartmobil og laste over bildene eller fjernstyre kameraet. Merkelig nok har det imidlertid fått en skjerm med lavere oppløsning.

Tilbehør
Til å være et kompaktkamera finnes det uvanlig mye tilbehør. Med undervannshuset PT-056 kan du dykke ned til hele 45 meters dyp. Mer uvanlig er det at man faktisk kan sette på linsekonvertere som FCON-T01 Fisheye eller TCON-T01 Telekonverter. Dessuten finnes selvfølgelig kameravesker, seler, silikonskall samt blitser. Som undervannsblitsen UFL-1 og den nye ringblitsen LG-1 for makrofotografering.

Olympus-DI_TG-3_black__Product_180_v2

Bruk
Sett forfra er det likt sine forgjengere. Men på baksiden har det hendt en del. Fireveisknappen har blitt mer avrundet, videoknappen har navnet ute i hjørnet og zoomkontrollen har flyttet til toppen. Den har imidlertid fått for liten slaglengde slik at den er vanskeligere å bruke enn tidligere. En fordel er at det har gitt plass til et større tommelgrep slik at man får et stødigere grep om kameraet. Det er ekstra velkomment når kameraet blir vått og glatt.

At man har fått mulighet til å koble kameraet til smartmobilen er mer praktisk enn det i første omgang kanskje virker. Eksempelvis gir mulighetene for å laste over bilder til smartmobilen at man slipper å ta ut minnekortet fra et vått kamera og risikere å få inn fuktighet. Og det gjør at man kan ta bilder når man dupper kameraet ned i vannet og likevel se hva man sikter på. Kameraets skjerm kan nemlig ikke vinkles, noe som ellers hadde vært en løsning på problemet.

Bildekvalitet
Det finnes en hel del kreative muligheter med syv ulike kunstfiltre og mulighet til å ta panoramabilder og lage kollage direkte i kameraet. Dessuten finnes, foruten programautomatikk og blenderprioritet, 22 ulike motivprogrammer. Blant annet fire ulike for undervannsbilder. Det hyggeligste er nok mikroskopinnstillingen, hvor man kan komme så nær på som 1 cm fra motivet. Spesielt med ringblitsen kan man få spektakulære bilder.

Olympus-Stylus_TG-3_Macro_LED__Mood

Bildene har samme karakter som forgjengeren ettersom optikken er den samme. Det er ingen større forvrengning eller lystap i hjørnene gjennom hele zoomområdet. Derimot mister man litt skarphet ut mot kantene. Fargegjengivelsen er for det meste korrekt, selv under vann om man benytter riktig motivinnstilling. I svakt lys klarer det seg bra takket være den lyssterke optikken. Derimot har problemet med støy dessverre blitt verre med den nye, mer høyoppløste sensoren.

Konklusjon
Blant de robuste kameraene har Olympus sine tidligere modeller skilt seg ut fra mengden, og TG-3 er intet unntak. Det fortsetter med å imponere med en bedre ytelse og bedre bildekvalitet enn konkurrentene. Med muligheten til å fjernstyre det fra mobilen har det dessuten blitt mer praktisk å bruke. Men det er ulemper også. Skjermen har blitt dårligere og den økede oppløsningen gjør at bildene får mer støy enn forgjengeren.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend